Predstavujeme – Marián Kubicsko: Kráľovstvo plchov: Princ

Kráľovstvo plchov - princ

Slovenský autor hravých fantasy príbehov Marián Kubicsko koncom minulého roka potešil nielen mladšiu generáciu čitateľov svojou novou knižkou, ktorá vyšla vo vydavateľstve Albatros. Tentokrát jej protagonisti nie sú elfi, trpaslíci, pubertiaci, ba ani obyčajní hrdinovia. Vitajte v Kráľovstve plchov.


Anotácia

Chcete zažiť dobrodružstvo, objavovať mágiu a dozvedieť sa viac o huňatých tvoroch s malými labkami? Tak sa spolu s Párkom vydajte na cestu za záchranou Kráľovstva plchov! Párok je lenivý a veľmi chlpatý domáci maznáčik. Všetkým musí vysvetľovať, že hoci je morské prasa, nemá nič spoločné s prasiatkami a more nikdy nevidel. Raz sa so svojou ľudskou rodinou vyberie na výlet do hôr a ani mu nenapadne, že sa púšťa do najväčšieho dobrodružstva svojho života! Domov odchádzajú bez neho a Párok sa všemožne snaží nájsť cestu späť do mesta. A to ho privedie do obrovskej šlamastiky! Párok prežije útok orla a všetci ho považujú za bájneho hrdinu z legiend, ktorý má zachrániť celé lesné kráľovstvo! Môže sa obyčajné domáce morča stať hrdinom a zachrániť Kráľovstvo plchov?


Ukážka z knihy

Netrvalo dlho, kým sa vrátil. Tichý plch vystúpil z tmy ako duch a kývol ostatným, aby ho nasledovali. Poslúchli. Drobec nezahundral, Takeda sa neurazil a ani Párok sa nepýtal, kde sa mlčiaci brat ponevieral. Bez slovíčka vstali a šli za ním.

Kráčali dlho. Najmä morčaťu to bolo nepríjemné. Plchy aj škrečok sú nočné zvieratá, no morské prasiatko si v tme nevidelo ani na vlastný ňufák. Keď zastali, Párok skôr cítil, než videl, že ich obklopujú obrovské stromy.

„Sme v Polnočnom lese,“ šepol mohutný plch.

„V lese plnom potkanov. A ja nevidím ani na krok.“

„Ale toto hádam vidíš!“

„Čo?“ postúpil o krok dopredu a obe predné labky sa mu šmykli.

Takeda priskočil a chytil ho za chumáč strapatých chlpov na zadku.

„Jááááj!“ vykríklo morča. „Čo to je?“

„Sama jama,“ povedal Takeda, no morča netušilo, či je to po japonsky alebo nie.

„Pod tebou je hlboká jama, kamarát! Čo si ju nevidel? Neboj sa, vytiahneme ťa!“ pribehol Drobec k miestu, kde škrečok držal Párka za chumáč chlpov.

Naklonil sa a na rovnakom mieste, kde Takeda morča chytil a potiahol aj on.

„Jáááááj!“ zapišťalo morské prasa.

Morské prasiatka majú chĺpky hebučké ako plyšové zvieratká, no ľahko sa vytrhávajú. To jáááááj, čo zaznelo z jeho úst, znamenalo, že v Drobcových a Takedových labkách ostali jemné farebné chĺpky a Párok padal do jamy.

Prvé, čo dolu zbadal, boli hryzadlá. A boli obrovské. Snažil sa o niečo zachytiť, len aby sa nezošmykol k oblude, ktorá číhala na dne. Pôda bola sypká a všetko padalo spolu s ním.

„BAKEMONO!“ zakričal zúrivo džungarský škrečok. „Bakemono desu!“

A na to s nadšením skočil za Párkom.

Potvora sa vystrčila von. Hlodavce videli jej obludnú hlavu aj strašidelné hmyzie nohy. Zasyčala sťa had a hodila po morčati kus zeminy. To už však za ňu dopadol bláznivý Takeda a znova sa ozvalo škrečie: „Banzaííí!“

Jeho katana sa zasekla do chitínovej končatiny a skoro mu ju odťala. Obluda zavrešťala bolesťou, otočila sa a z papule jej vystrekla smradľavá tekutina.

„Áááááá!“ kričal škrečok a rúbal hlava-nehlava.

Jed ho naplno zasiahol do tváre a zatmelo sa mu pred očami.

Morča sa zošmyklo na dno. Hryzadlá cvakli, no Párkovi sa v poslednej sekunde podarilo odvaliť nabok a teraz sa musel uhýbať nielen oblude, ale aj ostriu japonského meča.

Zaraz za nimi skočil Drobec a postavil sa medzi morča a Takedu.

„Hlúpy škrečok!“ zakričal na malého samuraja a vytrhol mu katanu z labky.

Potom si meč otočil, oboma labami chytil rukoväť a z celej sily ho vrazil oblude do papule.

Priestorom sa ozval ukrutánsky rev. Obrovský chrobák vedel, že podcenil svoju korisť, a snažil sa zahrabať čo najhlbšie. Hryzadlá cvakli a potom ešte dvakrát a Drobec ho ovalil rukoväťou. Už však nebolo treba.

Príšera nevládne padla do zeminy.


Kráľovstvo plchov: Princ
1. diel série
Žáner: animal fantasy
Autor: Marián Kubicsko
Ilustrátor: Jakub Šimjak
Vydavateľstvo: Albatros
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 192
Väzba: pevná väzba
ISBN: 9788056631492

Knihu Kráľovstvo plchov: Princ si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


O autorovi

Marián Kubicsko miluje čítanie, rád sa túla po horách a všemožných fantastických svetoch. A má rad zvieratá. Veľké, stredné a najmä malé chlpaté a ušaté hlodavce. Už v detstve choval morčatá i škrečky a túto záľubu v dospelosti preniesol na svoju dcéru. Daroval jej k narodeninám morské prasiatko. Morčiatko ale ušlo a aby dievčatko nebolo nešťastné, rozhodol sa, že o ňom napíše príbeh. A tak sa zrodilo Kráľovstvo plchov, knižka o udatných obrancoch čarovného lesa s malými labkami a hebkými kožúškami. Nebola to však žiadna novinka, lebo už predtým sa venoval písaniu pre mládež. Jeho prvý fantasy román nesie názov Veža elfov. Ďalšie dve strašidelno-dobrodružné knihy (nielen) pre chlapcov nesú názov Potvorobijci a Potvorobijci 2. O hráčoch počítačových hier napísal úspešnú knihu Dardaria – ako sa stať geekom a nezblázniť sa z toho. A nemožno zabudnúť ani na Obyčajných hrdinov – knihu, ktorá rozhodne nepatrí do rúk malých čitateľov.


Súvisiace linky

Články o tvorbe Mariána Kubicska


10. februára 2023
Fandom SK