Predstavujeme – Lukáš Majerský: Kalamita

Kalamita
Lukáš Majerský

V máji zaznamenala domáca fantastika nový tohoročný prírastok: sci-fi Kalamita od Lukáša Majerského. Debutový román z neďalekej budúcnosti podľa autora vznikal mnoho rokov, až napokon tento svet prekročil rozpätie len jedného príbehu. Kalamita slúži ako samostatný celok a zároveň predstavenie chaotickej vízie budúcnosti, v ktorej klimatické pohromy, hospodárske krízy a technologické zmeny neustále menia vyčerpanú spoločnosť.

„Kalamita je o mierne katastrofickom svete, ktorý skrýva ešte mnohé tajomstvá. Ide o to, do akej miery akumulujúce sa problémy prehĺbia celkovú krízu. Ak z toho všetkého plynie nejaké poučenie, je to možno to, že nikdy nie je neskoro niečo so svojimi problémami urobiť. Aj keď možno z objektívneho hľadiska už je vojna dávno prehratá,“ hovorí autor.


Anotácia

Svet blízkej budúcnosti sa zmieta v prírodných a spoločenských katastrofách, ktoré spoznávame skrz pohľad protagonistu, ktorý sa snaží vyrovnať s osobnými tragédiami a nájsť nový zmysel života.


Krátka ukážka

Opretý o tichý vodíkový motor člna som sa rozpúšťal vo vetre spolu s kvapkami morskej vody, ktoré mi chladili tvár, rozpálenú od poludňajšieho karibského slnka.

Neviem, kedy sme vyrazili. Neviem, ako som sa dostal na more. Sedíme bez hnutia ukolísavaní plavbou, keď zarezonuje ďaleká detonácia z Vonkajšieho okruhu. Asi ďalšia nehoda pri stavbe polkruhovitej priehrady zo zeminy a zvyškov starých ostrovov. Mesto sa rozrastá, džungľa obnovuje. Civilizácia sa zhlboka nadychuje, zatiaľ čo úradníci rátajú mŕtvoly. Vzduchom sa šíri radosť, hniloba a ospalosť.

Zapozerám sa a strieborné bodky mi tancujú pred očami. Nedokážem odpútať zrak z narastajúcej žiary, ktorá ma celého zaplaví, až silne privieram viečka. V diaľke sa týčia nad morom do nebies strieborné veže Bocas del Toro, ktoré ma ako magnetické mesto k sebe neúprosne priťahujú.

Knihu Kalamita si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Kalamita si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Kalamita
Žáner: science fiction
Autor: Lukáš Majersky
Vydavateľstvo: Lukáš Majerský
Rok vydania: 2021
Počet strán: 174
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788057026587


O autorovi

Lukáš Majerský (1992) pochádza z Bratislavy. Odkedy si pamätá, vždy ho zaujímal vesmír a knihy, a preto bolo len otázkou času, kedy objaví čaro science fiction. O sci-fi dielach intenzívne blogoval na blogu DenníkaN v rokoch 2016 – 2020, až mu práca na vlastných príbehoch zabrala zvyšok času. Niekoľkoročné pokusy a omyly napokon nabrali formu eklektického science fiction debutu Kalamita. Autor už pracuje na tom, aby Kalamita bola len začiatkom cesty.


Zdroj informácií a foto: Lukáš Majerský


26. júna 2021
Fandom SK - PR