Predstavujeme – Katarína Soyka: Hlas draka

Hlas drak obalka
FPU

V slovenskom vydavateľstve Hydra sa v septembri zrodil ďalší knižný kúsok. Literárnou mamou nového draka je Katarína Soyka.

Sprvu sa zdalo, že K-kríza, zasiahne aj draka a jeho hlas navždy uviazne v jeho obrovskom krku. Ale vzchopilo sa dračisko, poriadne preglglo a zarevalo. Možno ho ešte počujete v ozvenách, alebo vidíte kamenné lavíny, ktoré šupinatec spustil. Báť sa ho nemusíte, volá totiž o pomoc. Že neviete, o čo presne ide? Nevadí. Začítajte sa! Možno ho práve vy zachránite.


Anotácia

Dedinu sužuje neznámy škodca. Ničí úrodu, loví dobytok. Vykľuje sa z neho drak a je potrebné nájsť drakobijcu.

Ibaže…

Všetko sa akosi zvrtne. Draky totiž nie sú veľmi odlišné od ľudí. Sú dobré aj zlé, prežívajú strasti a občas sa im pošťastí. Sú to magické bytosti. Tak si predstavte, že sa s vami začnú rozprávať! Nie pyskom, z ktorého chrlia oheň. Zvládnu to myšlienkami. Pomoc ľudí budú potrebovať, pretože ktosi ich ovládol mágiou a zneužíva ich na nekalé ciele. Kto drakov zachráni, aby svet neľahol ich plameňom? Možno lesná mátoha s kúzelným koreňom. Alebo striga Agnes? A čo kráľ Cyril, ten sa predsa vie oháňať mečom! Ale proti komu bude bojovať najatý drakobijca?


Ukážka z knihy

„Čo tu robíte!“ okríkol ju. „Vidím vás všetkých, vylezte!“

Stojím pred tebou, ty jasnozrivec, pomyslela si mátoha. Hneď ju však ovládli obavy, či magický veľjašter nevidí aj jej priateľov.

Rija sa práve chystala vyliezť spoza rohu, nenechať Ľudmilu v štichu, no Koreň jej prehradil cestu. Urobil pred ňou nepriechodný živý plot, lebo bol presvedčený, že ju drak nevidí.

Prikývla teda, že nikam nejde. Vtedy sa spustil na zem, rozvlnil prachové podložie jaskyne a odliezol k mátohe. Zastal si, vlastne zaležal sa po jej boku.

Drak napäto fučal, kúdolilo sa mu z oboch nosných dierok, dupal z nohy na nohu. Lenže jeho zrýchlený dych sa spomaľoval, z jeho očí sa vytrácal podivný červený kal.

„Ako ste sa sem dostali?!“ opýtal sa už celkom pokojne, hoci veliteľsky. Zlý prísvit z jeho zraku celkom vyprchal.

Mátoha sa pozrela na Drapáka, akoby si dohadovali spoločný postup. Ujala sa slova: „My už sme tu boli,“ spustila prestrašeným hlasom, ktorý sa k nej nehodil. Dračí výkon ju presvedčil, že by mohla znova zomrieť. Ak nie zomrieť, tak aspoň že by sa jej mohlo stať niečo nepríjemne hmotné. A ona na útrapy hmotného sveta dávno nebola zvyknutá!

„Akože ste tu boli?!“ jej odpoveď draka zaskočila.

„Našli sme tamtú dieru, prepadli sme sa do podzemia, v ktorom nás zavrelo,“ jej mierne upravená verzia sa pravde celkom podobala.

Drak pokýval hlavou, prešiel im k boku. Otočili sa za ním. Zastal im za chrbtom, aby si ich prezrel z každej strany.

„A ty si kto?“ pyskom kývol k mátohe, lebo si až teraz v hlave poskladal, že je divná. „Jakživ som niečo také nevidel.“

Mátoha skoro zabudla, že sa ho bojí. Už sa paprčila.

„No dovoľ?! Náhodou som oveľa známejšia, než ty.“

Knihu Hlas draka si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Názov: Hlas draka
Žáner: fantasy
Autorka: Katarína Soyka
Vydavateľstvo: Hydra
Rok: 2020
Autorka ilustrácií: Nikola Danišová
Jazyk: slovenský
Počet strán: 248
Väzba: pevná
ISBN: 9788089968473

Kniha bola napísaná s finančnou podporou Fondu na podporu umenia.


O autorke

Katarína Soyka publikuje od roku 2011, keď vyšiel prvý fantasy román Sklený vrch o boji čarodejnice, bosorky a strigy s nekromantom. O rok neskôr založila spolu s Lenonou Štiblaríkovou vydavateľstvo Hydra. Už šiesty rok vedie Fantastický literárny workshop – stretnutia, na ktorých si autori slovenskej fantastiky navzájom hodnotia a rozoberajú najnovšie texty. Dosiaľ jej vyšlo sedem románov v žánri scifi a fantasy, podieľala sa na niekoľkých česko-slovenských antológiách. Za uplynulý rok (2019) publikovala poviedku Legenda o rúbanici v antológii Čas hrdinov 2 (Artis omnis), poviedku Život věčný v antológii hororu Dokud nás smrt nerozdělí (Netopejr) v českom jazyku, vďaka nominácii na najlepšiu fantasy v súťaži Martinus Cena Fantázie sa jej poviedka Kataster strachu prebojovala do prestížnej antológie Fantázia 2019 a v českom jazyku jej vyšiel ebook scifi Poslední pozemšťanka (Hydra).

Vďaka finančnej podpore FPU pracuje na novom projekte, na fantasy z obdobia hradísk s pracovným názvom Vladykova pomsta, kde sa o ilustrácie postará Erika Ena Adamcová a s dotáciou FPU jej čoskoro vyjde scifi Mutácia z planéty Zem s ilustráciami talentovanej Danice Pružincovej.


21. septembra 2020
Fandom SK - PR
Zdroj informácií