Predstavujeme - K. Ploig: Irgur - Tajomstvo veže

Irgur - tajomstvo veže

Slovenská autorka K. Ploig v týchto dňoch debutuje vo fantastickej literatúre prvou časťou svojej knižnej fantasy série Irgur – Tajomstvo veže. Kniha vyšla vlastným nákladom.


Anotácia

Jedna dcéra kráča v ústrety osudu, druhá proti nemu bojuje. Tretia nevie, že jej cesta sa už začala. Čoskoro sa stretnú a naplnia osud predpovedaný na začiatku vekov. Hrdinkou úvodnej knihy štvordielnej série je zlodejka Inuq. Má pätnásť rokov, je sirota a žije v presvedčení, že jediné, na čo dokáže využiť svoju Silu, je otváranie zámok. Nemá nijaké ambície, túži len po tom, aby jej bohovia vďaka poslednej, mimoriadne riskantnej krádeži, dopriali možnosť opustiť rodný Irgur a začať odznovu na mieste, kde ju nik nepozná. Osud má však pre ňu nachystané úplne iné karty. Zločincov trestajú deportáciou a popravou, no Inuq dostáva nečakanú šancu vykúpiť sa. Hoci s odporom a pochybnosťami, ponuku prijíma a v sprievode rytierov sa ako zajatkyňa vydáva na nebezpečnú výpravu k starobylej veži uprostred lesa posadnutého démonmi, aby získala vzácny predmet v nej ukrytý. Akú cenu však bude ochotná zaň zaplatiť? Čo všetko bude treba obetovať, aby sa dostala až do cieľa? A pre koho by to všetko mala vôbec podstúpiť? Putovanie k veži sa pre Inuq postupne stáva cestou k pochopeniu vlastnej podstaty. Pomohlo by jej, keby prijala to, čo jej iní naznačujú a čo sa ona sama tak urputne snaží poprieť. Je jedna z troch. Je mocná. Je Vyvolená. Zatiaľ však o tom ešte nevie.


Ukážka z knihy

Prológ

Ticho preťal výkrik. Ozvena sa niesla chodbami pevnosti a rezonovala medzi múrmi. Vychádzala z tvora priviazaného na oltári a mrzla z nej krv v žilách.

Skláňal sa nad ním Muž. Pozoroval ho. Skúmal. V rukách držal kalich a keď sa z neho napil, telom mu prešla ukrutná bolesť. Stiahli sa mu svaly, zmeravel jazyk a zachveli sa údy. Padol na kolená a v ústach ucítil pachuť krvi.

Tvor sa zvíjal v bolestiach. Putá, ktoré ho zväzovali, rinčali a celý oltár sa triasol pod náporom moci. Ovíjala ho silná mágia a menila ho na netvora, hladného, nahnevaného a túžiaceho po ďalšej Sile.

Muž sledoval tú dokonalú zmes človeka a mágie a telo mu zaplavil pocit triumfu a nekonečnej moci. Podišiel bližšie a hľadel na vlastný výtvor.

Tvor akoby vycítil jeho pohľad, otvoril oči a uprel ich na svojho tvorcu. Kdesi hlboko vo vnútri bol ukrytý človek, ktorým býval. Ale Sila ho zmenila. Dala mu súčasnú podobu a hlad, ktorý ho bude nútiť zabíjať a plniť pánove rozkazy.

Tvor zaklonil hlavu a vydal zo seba zvuk podobný detskému kvíleniu. Telo sa mu opäť začalo triasť, akoby sa snažilo dostať sa z okov, ktoré ho pútali k oltáru a k Mužovi. Sila z neho prúdila do všetkých strán a pretekala miestnosťou.

Muž sa nad tým výjavom pousmial. Otočil sa do rohu miestnosti, kde čupelo chlapča, tvár mokrá od preliatych sĺz.

Privolal Silu a uvoľnil tvorovi okovy. „Zabi,“ zašepkal a prizeral sa skaze, ktorú stvoril.

*

Kapitola prvá: Chyťte zlodeja

Všade vládlo ticho. Inuq stála na streche domu a pozorovala ulicu pod sebou. Nikde žiadna stráž, ani náhodní okoloidúci. Jediný zvuk prichádzal od prístavu a prinášal so sebou občasné výkriky rybárov.

Z diaľky by sa mohlo zdať, že ide o sochu, čiernu a nehybnú súčasť priečelia. No prezradili by ju oči. Tmavohnedé, svietiace v rannom šere pozorovali okolité okná a striehli na každý pohyb. Sledovali okolie a pomaly prechádzali na vzdialený koniec ulice. Blednúci mesiac svietil vysoko na oblohe a ranné šero osvetľovalo okolité priečelia. Najvyšší čas.

Poslednýkrát si skontrolovala obväzy na rukách, kým prebehla k okraju strechy a spustila sa po odkvapovej rímse. Prstami sa pridržiavala zdobeného okraja a nohami zapierala o drsný povrch omietky. Prešmykla sa okolo najvyššieho okna, za ktorým spala mladá slúžka, takmer ešte dieťa. Ústa mala rozďavené dokorán a zvuk, ktorý z nej vychádzal, mohla Inuq počuť aj cez zavreté okno. Druhá posteľ už bola prázdna. Znak, že služobníctvo sa prebúdza do nového dňa.

Skĺzla o poschodie nižšie a nakukla ponad okenný rám. Hlavná spálňa zívala prázdnotou. Kupec, ktorému dom patril, rozvaľoval svoje tučné telo u najnovšej milenky. Odkedy ho Inuq sledovala, chodieval k nej každú noc a vracal sa až napoludnie. V skutočnosti poznala jeho zvyky ako vlastnú dlaň. Vedela, s kým sa stretáva, koho pozná, komu čo predal, aj to, že svoje najväčšie poklady skrýva v pracovni.

Priamo pod spálňou.

Opatrne zišla po rímse nižšie a zastala vedľa prezdobeného balkónika, ktorý viedol priamo do pracovne. Výtlk v stene jej poskytol správny odraz a o chvíľu nato už stála na mramorovej dlážke a víťazoslávne sa usmievala. Prikrčená sa načiahla k dverám, keď ulicou zaznelo ostré zakrákanie.

Inuq stuhla a zrakom prebehla po ulici pod sebou. Lia, jej najlepšia a zároveň jediná priateľka, stála ukrytá na opačnom konci. Na okamih uvidela hrivu jej zlatých vlasov, keď sa varovanie ozvalo znova. Rýchlo sa prikrčila a v duchu zakliala. Lia jej pomáhala pri všetkých lúpežiach. Zakaždým našla vhodné miesto, schovala sa a sledovala strážcov. Akurát v tú noc sa to nimi v okolí len tak hemžilo. Miestni obyvatelia platili nemalé peniaze, aby im chránili zlato a drahokamy. Čierny trh v Tabose prosperoval a prístav im dával možnosť obchodovať po celom známom svete. Ich pokladnice boli plné a poklady nesmierne.

Inuq kútikom oka zbadala pohyb a dala sa do práce. Vedela, že sa musí dostať do domu skôr, ako by ju niektorý zo strážcov mohol zbadať. Z vrecka vytiahla pakľúč a pustila sa do práce. Zámka však nie a nie povoliť. Nech menila uhol, ako chcela, nech na ňu tlačila akokoľvek silno, neotvorila sa.

Už-už si začínala zúfať, ale prinútila sa upokojiť sa a sústrediť na Silu, blahodarnú energiu zoslanú bohmi. Neovládala jej veľa. Dokázala ňou pootvoriť dvere, pohnúť pohárom a sem-tam otvoriť zámku. Dúfala, že bohovia sú dnes na jej strane.

Vtom začula cvaknutie. Zámka sa otvorila. Vďaka bohom.

Prešmykla sa do pracovne a opatrne za sebou zavrela dvere. Skrytá v tieni a pred zrakmi strážcov prechádzala očami po nekonečných policiach a prezdobenom stole uprostred. Trezor nevidela, zato každá jedna z kníh v knižnici mohla slúžiť ako šikovný kľúč k nemu. Jediný problém bol v tom, že tých kníh bolo dosť na to, aby z nich dokázala postaviť most z Tabosu do Trivie. Prešla k najbližšej, vytiahla ju, potom druhú, no nič sa nestalo. Práve sa načahovala k druhej polici, keď kútikom oka zachytila na zemi zvláštnu hru svetla. Jedna z dlaždíc sa leskla viac ako ostatné, jej povrch bol hladký a vyšúchanejší. Podišla bližšie a obzrela si ju zblízka. Na prvý pohľad vyzerala obyčajne, ale Inuq tušila, na čo sa v skutočnosti pozerá. Položila na ňu dlaň a zatlačila. Začula cvaknutie a za chrbtom sa s vrzgotom otvorili tajné dvere. Po tvári sa jej rozlial široký úsmev. Mám ťa.


Knihu Irgur – Tajomstvo veže si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Irgur – Tajomstvo veže si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Tajomstvo veže
Séria Irgur, 1. kniha
Žáner: fantasy
Autorka: K. Ploig
Vydavateľstvo: K. Ploig
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Počet strán: 278
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788057050179


O autorke

K. Ploig je pseudonym slovenskej fantasy autorky Kataríny Gocmanovej.

Pochádza z Nitry. Po úspešnom absolvovaní štúdia letectva strávila niekoľko rokov v zahraničí, kde pracovala v oblastiach ako finančníctvo a IT. Späť na Slovensko ju priviedla túžba splniť si sen stať sa spisovateľkou. Voľný čas trávi najmä so svojou rodinou a malým pomeranianom, ktorý ju často vyrušuje pri písaní. Inšpiráciu pre svoju tvorbu čerpá zo sveta mytológie a tajuplných príbehov, ktoré už odmalička miluje. Tajomstvo veže je jej debutovou knihou.


22. septembra 2023
Fandom SK - PR
Zdroj informácií