Predstavujeme - Ivana Molnárová Dubcová: Cesty hrdinov

Cesty hrdinov

Fanúšikovia humornej fantasy, pozor! Na knižné pulty pred pár dňami dorazila románová prvotina Ivany Molnárovej Dubcovej o sile priateľstva, viery a odhodlania a o presvedčení, že osud je vlastne iba výsledkom prílišnej kreativity bohov! Vydajte sa teda s bojovníkom, novicom a lukostrelkyňou na Cesty hrdinov.


Anotácia

O čom môže byť príbeh, ktorého hlavný hrdina umrel skôr, ako sa vôbec začal? Baltar sa vďaka ľsti vracia z podsvetia, odhodlaný vziať svoj život do vlastných rúk. Vlastne iba jednej, pretože tá druhá mu ostala nehmotná. Čo je to za bojovníka, ktorý nemôže používať jednu ruku? Aby sa Baltar opäť stal celým človekom, musí sa vydať v ústrety výzvam, aké si dovtedy nedokázal ani predstaviť, ale predovšetkým musí niesť následky za svoje činy. Pretože oklamať démona asi nebol najlepší nápad. Po tŕnistej ceste našťastie odvážny bojovník nekráča sám. Zvládne sa tvárou v tvár fantastickým tvorom, hordám nepriateľských armád či miske s kláštornou obilnou kašou zachovať vždy správne a zlomiť tak démonovu kliatbu? Zistí jeho verný spoločník Kail, ako to v skutočnosti bolo s Veľkým hlodavcom a dokáže Tarja získať trón Klaaspenu pre právoplatného dediča? Začítajte sa, určite nájdete svoje odpovede.


Knihu Cesty hrdinov si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ukážka z knihy

Priadka života znova len uznanlivo prikývla a jej oči posmutneli. Vedela, aké to je, keď chýbajú šťastné konce. Stále však nad Baltarovou žiadosťou váhala. Nikdy ju nik neprišiel požiadať o výmenu rokov, aby sa pripočítali niekomu inému. Vlastne raz áno. Ale dôvod tak strašne ho nenávidím, že chcem, aby si mi vzala všetky roky, ktoré mi ostávajú a dala ich jemu, nech žije čo najdlhšie a nech ako správny zať do konca svojho života býva pod jednou strechou s mojou matkou nebol celkom ten správny. Pristúpila k skupine sviečok stojacich obďaleč, vyhľadala tú, ktorá patrila mladému novicovi. Nielenže plameň jeho sviečky blikal, tá sviečka už blikala celá. Mizla a objavovala sa Priadke pred očami. Prostredná sa teda sústredila, aby vnímala len novicovu sviečku. V hlave sa jej odvíjali obrazy, slová, piesne. Usmievala sa, ani si to neuvedomovala.

Naraz zvážnela.

„Existuje veštba, ktorá sa týka vás oboch,“ otočila sa k Baltarovi.

Ten prikývol.

„Vieš predsa, čo tá veštba hovorí,“ pokračovala.

„Prišiel som to zmeniť,“ zanovito trval na svojom.

„Pravé veštby nezmeníš. A táto pravá je.“

„Dovoľ mi to aspoň skúsiť.“

Priadka nakoniec váhavo prikývla. Veštba pravdepodobne ostane naďalej platná, ale ona dá tomu neodbytnému mužovi aspoň šancu zachrániť si vlastné svedomie. Nech vie, že urobil všetko, čo bolo v jeho silách, a nemá si čo vyčítať.

„Prečo vlastne ľudské životy predstavujú sviečky?“ vyzvedal Baltar. Vŕtalo mu to v hlave, odkedy si uvedomil, že sviečky zastupujú pradená života a kolovrátok.

„Videl si tú obludu? Toho chlpatého zvera?“ Prostredná kývla bradou do tmavého kúta jaskyne, kde mohla tušiť protivného kocúra. „Začalo sa to, keď ho Najstaršia dovliekla domov. Pradená života sú prakticky klbká a… skrátka, ľudia nám umierali ako muchy. Museli sme prejsť na sviečky, ohňa sa tá beštia bojí. Hoci stále vychytávame nejaké chybičky. Pamätáš si na porážku kráľa Artela?“

„Isteže. Mal neohrozené vojsko, ktoré nepriateľ porazil na hlavu len s hŕstkou rebelov. Dejepravci sa doteraz nevedia zhodnúť na tom, čo tú fatálnu prehru spôsobilo. Či zázrak, či…“

„Prievan,“ odtušila Priadka a previnilo hodila očkom na hromadu vyhasnutých sviečok nerozvážne umiestnených rovno oproti dverám.


Podrobnosti o knihe

Cesty hrdinov
Žáner: fantasy, humorná
Autoka: Ivana Molnárová Dubcová
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2023
Väzba: pevná
Počet strán: 392
ISBN 9788089968954


O autorke

Ivana pochádza z Prievidze, jej kroky ju však zaviedli do dediny Hviezdoslavov neďaleko Bratislavy. Písaniu fantasy príbehov (občas aj hororov či scifi) sa venuje už vyše desať rokov. Lásku k fantastike v nej vypestovala jej alma mater, kde vyštudovala klasickú filológiu (zjednodušene latinčinu a starú gréčtinu). Jej obľúbeným predmetom bola antická mytológia a grécko-rímske mýty sú svet sám o sebe čisto fantastický a mimoriadne inšpiratívny. Akonáhle si teda Ivana uvedomila, že dokáže otvoriť stavidlá svojim vlastným príbehom, nebolo pre ňu cesty späť.

Jej texty ste tak mohli čítať v rôznych zborníkoch, napríklad Slovenské temno, Vianoce, zas Vianoce, ďalej Čas hrdinov II, Fantázia (2022, 2019, 2018, 2017, 2015, 2013), Istrocon 6, Město králů, Koleje smrti, Lovci lidí, Viral curtain a niekoľkokrát aj v časopise XB-1. Teraz vám prináša svoj debutový humorný román Cesty hrdinov v nádeji, že sa pri jeho čítaní aspoň na chvíľu pobavíte.


15. júna 2023
Fandom SK - PR
Zdroj informácií