Predstavujeme – Ian McEwan: Stroje ako ja

Vo svojom najnovšom románe Stroje ako ja, ktorý práve vychádza vo vydavateľstve Slovart, cestuje spisovateľ Ian McEwan v čase a vracia sa do roku 1982. Fiktívna románová Británia prehrala vojnu o Falklandy, Margaret Thatcher odstupuje z úradu a krajina opúšťa európske štruktúry.


Anotácia

Keď hlavný hrdina tridsiatnik Charlie nečakane príde k peniazom, neodolá kúpe Adama, jedného z prvých umelých ľudí. S výdatnou pomocou svojej priateľky Mirandy pracuje na zostavovaní jeho osobnosti. Výsledkom ich spolupráce je takmer ideálna bytosť – príťažlivý, silný a múdry mladý muž. Je iba otázkou času, kedy sa stane nevyhnutné a všetky tri strany budú musieť čeliť hlbokej morálnej dileme.

McEwan sa hrá s čitateľom, niektoré udalosti sú až príliš podobné súčasnosti, iné sú čistá fikcia. Napríklad technologická vyspelosť krajiny, ktorá je kompletne digitalizovaná a jedným z najmodernejších produktov je ľudský robot blížiaci sa inteligenciou, pohybmi a emóciami k svojim tvorcom. Autor vďaka svojim trom postavám otvára filozofické otázky, ako je koncept vedomia, pýta sa, akú rolu zohráva v dejinách náhoda alebo ktorým smerom sa bude uberať umelá inteligencia.


Údaje o knihe

Názov: Stroje ako ja (orig.: Machines Like Me)
Žáner: science fiction
Autor: Ian McEwan
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Preklad: Katarína Jusková
Počet strán: 228
ISBN: 9788055639338

Knihu Stroje ako ja si môžete objednať v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


O autorovi

Ian McEwan (1948) sa v súčasnosti sa radí medzi najuznávanejších svetových spisovateľov. Narodil sa v Alderhorste v Anglicku. Na Sussexskej univerzite vyštudoval anglickú literatúru a neskôr študoval na University of East Anglia. Napísal dve zbierky poviedok Prvá láska a posledné pomazanie (First Love, Last Rites, 1975), Medzi plachtami (In Between the Sheets, 1978), štrnásť románov, dve knihy pre deti, dve divadelné hry a iné. Medzi jeho najznámejšie diela patria prózy Betónová záhrada (The Cement Garden, 1978), Čierne psy (Black Dogs, 1992), Amsterdam (1998) a Pokánie (Atonement, 2001). Je nositeľom viacerých prestížnych literárnych ocenení, za román Amsterdam získal Bookerovu cenu. Podľa viacerých McEwanových románov boli nakrútené úspešné filmy. Vo Vydavateľstve SLOVART vyšli od Iana McEwana aj romány Právo na život a V orechovej škrupinke.


10. októbra 2020
Fandom SK - PR
Zdroj informácií