Predstavujeme – Dušan Damián: Legendy Leopardie

Legendy Leopardie
Dušan Damián

Vyberte sa na šamanskú púť s hrdinami nového dobrodružno-mystického príbehu Legendy Leopardie! Jeho dej je utkaný zo skutočných snov, ktorými sa presníval autor Dušan Damián. Pôvodne sa o jednotlivé kapitoly delil na svojom mládežníckom autorskom blogu, neskôr sa aj vďaka čitateľskému ohlasu rozhodol príbeh ponúknuť širšiemu publiku ako mytologickú fikciu s prvkami filozofie, erotiky a šamanského učenia.

Kniha je určená „mladým dospelým“, ktorí cítia spätosť s prírodou a nepohrdnú klasickým mýtom v novom šate. Jazyk Legiend Leopardie je starosvetsky poetický, avšak dej je svieži a má rýchly spád. Autor sa netají inšpiráciou v ázijskej prírode, ako aj v estetike japonských animovaných príbehov, najmä od štúdia Ghibli. Na svoje si však prídu aj milovníci mačkovitých šeliem či pamätníci klasických príbehov z Knihy džunglí.


Anotácia

Susan'we je odvážna dcéra veľkého šamana z krajiny zvanej Leopardia. Sama sa učí tomuto remeslu. Pokojný život v bambusových lesoch sa však pomaly mení. Kmeň leopardích ľudí zažíva ťažké časy – akoby nad ním visela kliatba. Veľkého šamana dokonca zavraždí tajomný muž s neobvyklou mocou, bažiaci po zlatých klenotoch šamanov.

Susan'we je nútená ujsť, aby tak uchránila aspoň klenot svojho otca. Do jej života vtedy vstúpia mocní duchovia i zakázaná láska, ktorá všetko skomplikuje. Príbeh Susan'we je však plný nečakaných zvratov a prastarých tajomstiev z čias úsvitu sveta i človeka. Deje, ktoré sa na jej púti dajú do pohybu, a fantastické udalosti, ktoré ich nasledujú, to sú Legendy Leopardie.


Ukážka z knihy

Džungľou sa okrem bzukotu všakovakého hmyzu a šuchotu v hustom poraste niesli aj hlasy troch mužov. Boli to šamani, ktorí do týchto končín zavítali spoločne zbierať vzácne korienky, listy a plody.

„Veru, neviem, či sa dožijem ďalšieho stretnutia na Plačúcej skale,“ zabedákal najstarší z nich, ktorý bol vskutku len kosť a koža. Tmavá pleť skrývala jeho pravý vek, ale biela briadka a holá hlava svedčili o múdrosti mnohých liet.

„To si hovoril aj minule, Tambar,“ zasmial sa šaman s vypuklým bruškom, až zachrochtal. Pôsobil celkom bezstarostne. Hodil si do úst šťavnatú fialkavú bobuľu a mľaskavo dodal: „Myslím, že to bude zaujímavé. Viete, že aj Raan chce priviesť svojho syna, aby sme mu požehnali a stal sa šamanom?“

„Ale to nie je jeho syn, Gádha! Pokiaľ si pamätám, našiel to chlapča v útrobách mŕtvej medvedice,“ odvetil Tambar.

„Stará sa oňho, akoby bol jeho vlastným. Takže je to jeho syn,“ trval na svojom pupkatý šaman a obrátil sa k tretiemu mužovi: „Akira, ty si čo myslíš?“

Tretí šaman, štíhly a šľachovitý, sa len usmial a odvrkol: „Že na tom vôbec nezáleží. Požehnanie predsa neurčuje jeho pôvod, ale znamenia duchov.“

„To potom neviem, neviem… Od tých uctievačov medveďa vzišlo iba máločo dobré,“ zasmial sa Gádha.

„Tak nehovor! Raan je výborný šaman,“ zahriakol ho Akira.

„To je pravda. Vždy bol veľmi umný. Obaja ste boli šikovní. Pamätáš sa, ako som vám dával šamanské požehnanie, Akira?“ pridal sa Tambar.

„Na také chvíle sa predsa nezabúda. Dodnes si pamätám, ako mi bilo srdce,“ prikývol Akira s úsmevom.

„Ale musíte uznať, že je niečo pravdy na tej medvedej kliatbe. Veď z osady čiernych koží už mnoho liet nevzišiel poriadny šaman. Aj Raan tam prišiel na pozvanie Mandariho. No a vlastné deti nemá… Myslíte si, že je to osud?!“

„Dávaj si pozor na jazyk, Gádha, ak ním nevieš iné, než štekliť zlobu! Lebo tieto tvoje reči sú len babské povedačky. Nič, o čo by sa mal zaujímať poriadny šaman,“ zahriakol ho opäť Akira a tentoraz sa i zamračil.

„Jój, no dobre! Len sa netvárte, že nad tým tiež nepremýšľate! Ale ak chcete, budem už ticho. Aj tak… ktovie, čo ešte bude?!“ zarazil debatu Gádha takmer urazene.

„Do konca leta sa ešte môže stať všeličo.“

„Veru, veru!“ pritakal Tambar a škodoradostne do Gádhu rypol: „Hlavne by si sa mal postarať, aby si raz aj ty niekoho priviedol k Plačúcej skale. Do cudzej osady sa staráš, ale vlastnú opomínaš. Tiež už nie si najmladší. Aby napokon aj kančí ľud nestonal…“

„No dovoľ!“ bránil sa Gádha, až mu takmer zabehlo. Nerád sa o tejto téme rozprával, lebo už tri letá si nevedel nájsť družku. Hoci bol šikovným šamanom v oblasti chutných odvarov a vývarov, veľmi mu to nepomáhalo. Keď Akira postrehol, ako sa Tambar potmehúdsky usmieva, pocítil potrebu zmieru: „Len sa, prosím, nepoškriepme! Prišli sme predsa nazbierať čosi z darov veľkej džungle duchov. Využime tento vzácny čas! Posledné, čo naše osady potrebujú, sú rozvadení šamani.“

„Dobre hovoríš, Akira! Vidno, že otcovské povinnosti zmiernili aj tvoju dušu,“ usmial sa Tambar. „Akoby nebola dosť pokojná aj predtým,“ uškrnul sa Akira.

„Ale máš pravdu. Detských škriepok si teraz doma užívame viac, než dosť.“ Nato sa všetci traja rozosmiali. Ich smiech vtedy vyplašil nečakané stvorenie.


O autorovi

Dušan Damián je autorom prevažne mládežníckych a young adult príbehov. Jeho doménou sú žánre sci-fi, fantasy a „hi-fi“ alebo „my-fi“, ako sám označuje historickú a mytologickú fikciu, no ako čitateľ nepohrdne akoukoľvek dobrou knihou. Po prvotných úspechoch v mládežníckych literárnych súťažiach začal od roku 2008 publikovať ako literárny bloger na portáli vydavateľstva Enigma, kde uverejňoval najmä poéziu. Tej boli venované aj jeho prvé publikácie. V próze debutoval románom Prvé rany – Obyčajný príbeh zlomeného muža, ktorý vyšiel v roku 2014 ako e-kniha v limitovanej edícii s exkluzívnym hudobným sprievodom bratislavského hudobníka Adama Hudeca. Od roku 2015 pôsobí ako učiteľ na základnej škole, kde aktívne motivuje deti k čítaniu, tvorivému písaniu, experimentuje s metódami storytellingu a tvorí vlastné RPG i stolové hry. V roku 2020 mu vyšiel aj rozprávkový román Statočný rytier Tiler, ktorý napísal spoločne so svojimi žiakmi. Zbožňuje starožitnosti, maškrty s pistáciovou príchuťou a od útleho detstva je veľkým fanúšikom stavebnice LEGO a filmovej ságy STAR WARS.

Knihu Legendy Leopardie si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Názov: Legendy Leopardie
Žáner: fantasy, young adult
Autor: Dušan Damián
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Autor obálky: Martin Cuco Luciak
Ilustrovala: Linda Víghová – Free-Soul Tattoo
Počet strán: 232
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089948307


28. novembra 2020
Fandom SK - PR
Zdroj informácií