Predstavujeme – Dušan Damián a žiaci 3. A: Statočný rytier Tiler

Dobré nápady a projekty niekedy potrebujú svoj čas, ba až roky, kým sa naozaj zrealizujú. Tak ako príbeh knihy Statočný rytier Tiler, ktorej napísanie a vydanie trvalo takmer päť rokov. S jej myšlienkou prišiel inovatívny učiteľ a spisovateľ Dušan Damián Brezány, ktorý vyvinul spôsob, ako deti učiť slovenský jazyk pútavou a zábavnou formou, a tak sa s nimi rozhodol napísať rytiersku knihu plnú dobrodružstiev.

Tento príbeh je vhodný aj pre najmenšie deti, no samostatne ho zvládnu čítať najmä deti od 9 do 11 rokov, pre ktoré môže byť Tilerov príbeh vstupom do sveta fantasy literatúry. Aj dospelí si v nej určite nájdu zaľúbenie, keďže ide o vtipnú výpravu, ktorá tradičný koncept hrdinskej cesty obohatila o moderné čaro rýdzej fantázie a dej rozhodne nenudí.

Kniha obsahuje aj príbeh autorského kolektívu, ako deti pod vedením svojho učiteľa pracovali na hodinách slovenského jazyka, ako hľadali vydavateľa a tiež, ako sa celý projekt napokon dostal do finále. Kúpou knihy alebo spätnou väzbou môžete navyše podporiť ďalšie skvelé projekty a mladé talenty.


Anotácia

Tiler je odvážny rytier a najväčší hrdina kontinentu Zedixa. Na svojich dobrodružných výpravách stretáva mocných čarodejníkov, zlé strigy, krvilačných drakov aj dobrosrdečných kyklopov. Poďte spolu s ním objaviť legendárne Zlaté mesto, nájsť zenetovú korunu a premôcť zlého pána z Gistabaru. Vyberte sa na veľkú výpravu po stopách rytiera Tilera. A nezabudnite, že pre každého rytiera je niekde na svete stvorená princezná…

Knihu Statočný rytier Tiler si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ukážka z knihy

„Prvá výprava“

Keď bol Tiler ešte malý, veľmi chcel ísť do sveta na dobrodružnú výpravu ako jeho slávni predkovia. Rodičia mu to ale nechceli dovoliť, bol predsa len ešte príliš malý.

Raz v noci sa však Tiler nahneval a rozhodol sa, že tak či tak pôjde.

V noci si zapriahol koč a vybral sa s ním do sveta. Jednoducho utiekol.

Až ráno sa jeho rodičia kráľ Arter a kráľovná Lydia dozvedeli, že je preč.

Cesta bola dobrá a ubiehala mu veľmi rýchlo. Takmer sa dostal do čarovného lesa, no vtedy ho aj s kočom uniesol veľký starý drak. Keď ho i s kočom zatienili mohutné kožené krídla, Tiler sa veľmi bál. Srdce mal skoro v gatiach. No napriek tomu neľutoval, že sa dal na túto cestu. A ani nemusel, pretože sa ukázalo, že drak únosca bol naozaj veľmi múdry.

„Prečo si ty, drobec, vlastne ušiel z domu svojho otca?“ opýtal sa ho drak.

„Pretože sa chcem stať slávnym rytierom a hrdinom,“ odpovedal mu Tiler.

„A prečo sa chceš stať tým hrdinom?“ vyzvedal ďalej drak. Bol to tvor premýšľavý a otázky začínajúce sa slovom „prečo“ mal v obľube.

Tiler namiesto odpovede zmĺkol.

„Prečo si zrazu stíchol, maličký?“ nedal mu drak pokoj. „Pretože o tom nechcem hovoriť,“ odvrkol Tiler a zamračil sa.

„Prečo chceš o tom mlčať? Vari to ani sám nevieš?“ podpichol ho drak a celý kočiar i so záprahom vo svojich pazúroch trochu postískal.

„Viem,“ smrkol chlapec a napokon mu to predsa len prezradil: „Pretože môj starší brat Morder sa časom stane kráľom a mne nič iné neostáva, než sa presláviť ako jeho najlepší rytier. A ja chcem byť ten najlepší rytier v kráľovstve.“

„To mi neznie ako veľmi presvedčivý dôvod,“ zašomral drak.

„Prečo?“

„No toto! Výborne! Konečne si začal premýšľať,“ pochválil jeho otázku drak a nežne dodal: „Tvojim predkom väčšinou trvalo oveľa dlhšie, než sa začali pýtať.“

„Ty si poznal mojich predkov?“ vypleštil na neho Tiler oči.

Drak sa rozosmial a cestou mu rozpovedal príbehy o veľkých dobrodružstvách Tilerových hrdinských predkov, ktorých poznal všetkých do jedného. Od najstaršieho mocného Dedora i Fridera I. až po Fridera II. a poznal dokonca aj Tilerovho kráľovského otca Artera.

Tiler počas drakovho rozprávania zaspal. Rozpomienky starého jaštera akoby mu boli rozprávkami na dobrú noc a kým spal, drak ho doniesol nazad do zámku. Ani kráľ Arter, ani kráľovná Lydia svojho nezbedného synka nebudili. Srdečne sa starému drakovi poďakovali a na jeho dobrú radu uložili malého princa do postele a ani neskôr ho za tento útek nekarhali.

Tiler sám si túto noc pamätal len málo. Možno to bolo spôsobené kúzlom draka a možno čímsi iným, ale všetko mu ostalo v pamäti len ako hmlistý sen. No neznamenalo to, že dobrodružným výpravám bol koniec. Práve naopak, bol to len začiatok.

Jedna myšlienka mu však z toho sna v pamäti utkvela: „Pre každého rytiera je niekde na svete stvorená princezná. Ak bude žiť cnostne a preslávi svoje meno dobrými skutkami, zaslúži si nielen ju, ale aj kráľovstvo, ktoré môžu spoločne získať.“

A tak Tiler na svojej prvej výprave získal odpoveď na jedno zo svojich prvých rytierskych „prečo“.


Podrobnosti o knihe

Názov: Statočný rytier Tiler – Dobrodružný príbeh 3.A a Dušana Damiána
Autori: Dušan Damián Brezány a kolektív 3. A: Viliam Bachár, Zuzana Bobová, Branislav Čársky, Alexej Deák, Dorota Garbiarová, Simona Hrbáňová, Tobiáš Jaura, Noel Kušnír, Mária Kušnírová, Matej Livař, Elisha Josi Luptáková, Laura Martini, Mia Miriam Molnárová, Ema Murgašová, Lenka Murgašová, Filip Novota, Marína Nvotová, Monika Olejová, Pavol Poprocký, Matej Prokein, Richard Seneši, Klára Stupková, Matúš Demeter Tvrdoň, Juraj Uhlík, Lívia Vojtková
Vydavateľstvo: Sportmedia
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Ilustrovala: Stella Smoligová (8 rokov) pod vedením Mgr. art. Lívie Kožúškovej, Art. D.
Graficky upravila: Mária Rojko
Redakčne upravila: Monika Kompaníková
Počet strán: 145
Väzba: pevná
ISBN: 9788057016588


O autorovi

Dušan Damián je autorom prevažne mládežníckych a young adult príbehov. Jeho doménou sú žánre sci-fi, fantasy a „hi-fi“ alebo „my-fi“, ako sám označuje historickú a mytologickú fikciu, no ako čitateľ nepohrdne akoukoľvek dobrou knihou. Po prvotných úspechoch v mládežníckych literárnych súťažiach začal od roku 2008 publikovať ako literárny bloger na portáli vydavateľstva Enigma, kde uverejňoval najmä poéziu. Tej boli venované aj jeho prvé publikácie. V próze debutoval románom Prvé Rany – Obyčajný príbeh zlomeného muža, ktorý vyšiel v roku 2014 ako e-kniha v limitovanej edícii s exkluzívnym hudobným sprievodom bratislavského hudobníka Adama Hudeca.

Od roku 2015 pôsobí ako učiteľ na základnej škole, kde aktívne motivuje deti k čítaniu, tvorivému písaniu, experimentuje s metódami storytellingu a tvorí vlastné RPG i stolové hry. Zbožňuje starožitnosti a maškrty s pistáciovou príchuťou a od útleho detstva je veľkým fanúšikom stavebnice LEGO a filmovej ságy STAR WARS.


24. septembra 2020
Fandom SK - PR
Zdroj informácií