Predstavujeme – Arthur C. Clarke a Gentry Lee: Ráma 2

Ráma 2

Druhý diel monumentálnej space opery v slovenskom preklade vyšiel prednedávnom pod hlavičkou vydavateľstva MA­MAŠ.


Anotácia

Legendárny autor sci-fi Arthur C. Clarke prekvapil svojich čitateľov, keď si na pokračovanie knihy Stretnutie s Rámom prizval spoluautora. Ako vysvetľuje, „práca spisovateľa je osamelá a po pár desaťročiach môže aj najzarytejší samotár občas túžiť po spoločnosti“. Kreatívnym partnerom sa, samozrejme, nestal len tak hocikto, ale Gentry Lee – odborník na výskum vesmíru, ktorý pracoval v Laboratóriu prúdových pohonov NASA a bol hlavným inžinierom projektu Galileo.

Vďaka ich spolupráci uzrel svetlo sveta Ráma II, ktorý nadväzuje na príbeh kapitána Nortona a posádky vesmírnej lode Endeavour. Stretnutie s Rámom končilo slovami: „Rámčania robia všetko trojmo.“ Arthur C. Clarke v doslove prezrádza, že to „bol len dodatok na poslednú chvíľu, pridal som ho tam pri finálnych revíziách. Ruku na srdce – absolútne som nemal predstavu o pokračovaní, no pripadalo mi to ako pekný otvorený koniec knižky.“

Vďaka tomu môže príbeh pokračovať v roku 2200, sedemdesiat rokov po prvom stretnutí s Rámom, keď do našej slnečnej sústavy opäť vstupuje vesmírna loď, ktorú vytvorila mimozemská civilizácia. Tentokrát sú však ľudia na Zemi pripravení a vysielajú posádku zostavenú z odborníkov, aby zodpovedala na otázky, ktoré zostali po prvej návšteve Rámu záhadou.

Posádka však nie je pripravená na to, čo ju čaká vo vnútri lode, rovnako ako nevie zabrániť konfliktom, ktoré vypuknú medzi dvanástimi vedcami a astronautmi…

Knihu Ráma 2 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Ráma II (orig.: Rama II)
Žáner: sci-fi, klasika
Autor: Arthur C. Clarke, Gentry Lee
Vydavateľstvo: mamaš
Preklad: Patrick Frank
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Počet strán: 448
Väzba: pevná
ISBN: 9788082680853


O autorovi

Sir Arthur Charles Clarke bol jednou z najvýznamnejších a najvplyvnejších osobností vedeckej fantastiky 20. storočia. Prvú polovicu svojho života strávil v Anglicku, kde slúžil počas druhej svetovej vojny ako radarový operátor, a v roku 1956 emigroval na Cejlón. Najviac ho preslávil román 2001: Vesmírna odysea a jeho filmová verzia od Stanleyho Kubricka.

Je autorom viac ako päťdesiatich kníh a medzi jeho početné ocenenia patrí aj Nebula udeľovaná organizáciou Science Fiction Writers of America a cena Hugo udeľovaná organizáciou World Science Fiction Convention. V roku 1986 sa stal veľmajstrom organizácie Science Fiction Writers of America. Spolu s Róbertom Heinleinom a Isaacom Asimovom sú nazývaní „Veľkou trojkou science fiction“.


Súvisiace linky

Predstavujeme – Arthur C. Clarke: Stretnutie s Rámom

Recenzia – Arthur C. Clarke: Stretnutie s Rámom


5. januára
Fandom SK - PR
Zdroj informácií