Predstavujeme – Anton Stiffel: Časonauti

Časonauti

Na festivale Comics Salón bola pokrstená zbierka poviedok Časonauti od slovenského autora Antona Stiffela, ktorá otvára nový časonautský cyklus príbehov prepojených ústrednou dvojicou hlavných postáv. Kniha vyšla vo vydavateľstve Hy­dra.


Anotácia

Časonauti, tajomní a neohrození cestovatelia v čase. Existujú mimo bežného času a priestoru, čím tak trochu popierajú jeho základné pravidlá a z pohľadu vesmíru sú možno nepochopiteľnou anomáliou. Ich poslanie je však dôležité. Strážia nemennosť základného časového prúdu a konzistentnosť časovej línie. Krehká kauzalita časových väzieb sa môže narušiť veľmi ľahko, a to by mohlo mať na ďalekú budúcnosť nedozerné následky.

V našej minulosti sa nachádza pár pozoruhodných, neraz nevyjasnených záhad a historických udalostí, ktorým sa časonauti rozhodli pozrieť na zúbok. Pri riskantných cestách časom skúmajú, či neboli nejako ovplyvnené a či nebola narušená autenticita pôvodného časového prúdu. To nemusí byť jednoduché, pretože sa neraz dostanú do osudovej dilemy: očistiť časový tok od umelých zásahov aj za cenu rizika, že sa drasticky zmení budúcnosť alebo do toho záhadného ladenia nezasahovať, pretože je celkom možné, že bez neho by ľudstvo dávno neexistovalo.

Lenže aj časonauti sú len ľudia a môžu sa mýliť…


Ukážka z knihy

Zhmotnil som sa v stiesnenom priestore palubnej toalety s nohou bolestivo zaklinenou v záchodovej mise. Začul som hlboký hukot prúdových motorov a do nosa ma udrel charakteristický mix dezinfekcie a moču. Misa aj kabínka boli, našťastie, prázdne. Pokúsil som sa nohu z misy rázne vytiahnuť, ale vzpriečila sa mi tam ešte viac a bolelo to tak, že som musel s vyslobodzovaním prestať. Stúpajúcu nervozitu, chvalabohu, zmiernila moja UI, ktorá mi odporučila správny postup. Zjavne sa vyznala aj v lietadlových záchodoch. Bohužiaľ, bez použitia ruky to proste nešlo. S námahou som si uvoľnil chodidlo privreté o klapku, ktorou exkrementy prepadávali do zbernej nádrže v spodnej časti lietadla, a hneď som si opláchol ruky aj nohu. Zamrazilo ma, keď som si uvedomil, ako málo stačilo, aby mi ju klapka dokaličila, či rovno odsekla. Tentoraz to bolo tesné. V duchu som základňovej UI vzdal hold za relatívne presný výpočet skokového vektora. Nato som nohu opatrne zaťažil, urobil krok a členok sa ohlásil tupou, no znesiteľnou bolesťou. Chodiť som dokázal, to bolo hlavné.

Knihu Časonauti si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 10 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Časonauti
Žáner: science fiction
Autor: Anton Stiffel
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 220
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–89968–83–1


O autorovi

Tono Stiffel (1973) je slovenský sci-fi autor venujúci sa hlavne poviedkovej tvorbe. Publikuje od roku 1998, kedy mu v časopise Fantázia vyšla prvá poviedka Prejdi bránou a dotkni sa mojej duše. Jeho tvorba sa pravidelne objavuje v slovenských aj zahraničných antológiách, zborníkoch, časopisoch a elektronických periodikách. Spoločným menovateľom jeho poviedok na pomedzí hard SF a space opery sú vzťahy, veda a technika, čo predstavuje v slovenskom literárnom kontexte netypickú a originálnu kombináciu. V roku 2015 mu vo vydavateľstve Hydra vyšla zbierka sci-fi poviedok Zabudnutý vesmír z jeho rovnomenného cyklu, ktorá sa rýchlo vypredala, a tak v roku 2019 vyšla jej upravená a výrazne rozšírená reedícia. Do zbierky Časonauti prispela spoluprácou na dvoch hororovo ladených poviedkach aj skvelá a nápaditá hororová autorka Naďa Vojteková.


29. septembra 2022
Fandom SK - PR
Zdroj informácií