Ohnivé pero Q1 2010: Pravdepodobnosť dopadu

Všetko hlavné sa stalo predvčerom a nikto netušil, že sa to stane.. Jednoducho do Severného mora narazil taký malý kameň, vraj mal len kilometer v priemere a preletel atmosférou ako by ani neexistovala a vrazil do mora. Stalo sa to na obed a potvora si to nasmerovala rovno od Slnka, tak to tí naši slávni hvezdári zistili asi až dvadsať minút pred dopadom a akosi nestihli upozorniť médiá. Len CCN akosi morbídne ukazovala priamy prenos dopadu a fyzickej likvidácie miliónov ľudí v Anglicku a severnej Európe. Cynizmus bol taký absurdný, že tie milióny ľudí sedeli pri televíznych obrazovkách a čučali na ne, pokiaľ kilometrová tsunami nevypla ich telky spolu s ich životom. Absurdita času.. Len zopár jednotlivcov sa prebralo a snažilo sa dostať na kopce a zachrániť sa, kde ich potopa a tlaková vlna ušetrila, pokiaľ sa dostali dostatočne vysoko..

Nádejný základ novej civilizácie, celý Darwin – schopný prežijú.

A tu na Slovensku? Vlna k nám nedosiahla, len tlaková vlna zlikvidovala zopár komínov a mrakodrapov hyzdiacich Bratislavu. Vláda nepadla, vraj nebola na túto alternatívu hospodárskeho kataklizmatu pripravená a zrušila dovolenky všetkým hasičom a vojakom. Premiér vystúpil v telke a čosi drístal o pomoci postihnutým.. Nám, čo máme trocha prehľad postihnutí sú zrejme najviac na Slovensku a nabalia sa humanitárnou pomocou.. Tých čo spláchla tsunami, sa pomoc už aj tak netýka a pozemky spláchnutých, budú za pakateľ v akomsi fonde. Ďalší kameň padne za zopár miliónov rokov, ale ceny pozemkov sa budú dlho držať kdesi na dne ponúk.. Asi si pri mori kúpim pozemok a postavím dom a strávim s rodinkou zvyšok života tam . Len žena sa zdesila, ako by dopad asteroidu na zem bol normálny každodenný jav… Krava…

O pár mesiacov sme sedeli na lavičke na pláži u Severného mora v Dánsku a velebil som chvíľu, keď dopadol asteroid dnes nazývaný Nerzis do mora. Všetky štúdie a objavy hovoria o tom, že pravdepodobnosť takéhoto dopadu v dohľadnej dobe na Zem je minimálna a pozemok na okraji mora som získal doslova za symbolickú sumu.. Je leto. Slnko svieti, vyhrievame sa zo ženou v jeho lúčoch, až keď sa na obzore náhle objavil jasný kotúč padajúceho meteoru. Smeroval do mora. V živote som ich videl tisíce, len tento bol akosi väčší a príliš jasný.. Cítili sme žiaru jeho svetla na tvárach. V tej chvíli som si uvedomil, že matematická pravdepodobnosť všetkých javov je relatívna. Zavolal som rodinu a čakali sme na najúžasnejšiu tsunami v našom živote.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

8. februára 2010
Boris Martinák