Pozvánka: Webinár História japonskej animovanej kinematografie

webinar - historia japonskej animovanej kinematografie
Peter Kolesík

Odhaľte farbistú históriu japonského anime v zábavnej online prednáške. Štvrtok 4. marca od 18:15 bude patriť filmom a seriálom, ktoré ukázali, že komerčnej animácii nekraľuje len Hollywood, ale v súboji o prvenstvo čelí silnému protivníkovi – anime. Spoznajte v prednáške historika a nadšenca Petra Kolesíka kreslené príbehy o láske i zrade, histórii, snoch aj problémoch, ktoré zachvátili svet.

„Pod pojmom anime rozumieme animovanú tvorbu z prostredia Japonska, kde je tento typ kresby a animácie špecifický a jedinečný. Vyvinulo sa z kresleného komiksu, tzv. mangy,“ definuje Kolesík tento populárny fenomén. „Oproti európskej animovanej tvorbe sa vyznačuje zásadnými rozdielmi – postavy v japonskom anime majú veľké oči, malé ústa, skoro žiadny nos, vlasy sú rôznofarebné a postavy často majú aj zvieracie znaky. Taktiež v ňom väčšinou neplatia fyzikálne zákony, alebo iba niektoré, a to aj iba čiastočne,“ vysvetľuje Kolesík. Jedinečnosť anime však nevyplýva len zo špecifického grafického podania, ale aj z priepastných odlišností v myšlienkach a tematike, ktoré sa medzi japonskou kreslenou tvorbou a typickými európskymi či americkými animovanými filmami vyskytujú. „Japonské anime má úplne iný štýl, rieši úplne iné témy, sú v nej prvky aj japonskej histórie, rovnako, ako prvky mystiky, náboženstva, ale aj psychologické aspekty. Postavy majú svoju jedinečnú úlohu, každá postava má svoj názor, svoju filozofiu. Celkovo sa mnohé diela japonskej animovanej kinematografie stali kultovými, pretože sa snažili dať odpovede na otázky, ktoré západný svet nezačleňoval do ich diel.“ Aj z tohto dôvodu je historik Kolesík presvedčený o nesmiernej kultúrnej hodnote tohto fenoménu a jeho právoplatnom mieste vo videotéke všetkých vekových kategórií. V prednáške Petra Kolesíka sa môžete tešiť na skutočne širokospektrálny záber na históriu tejto výnimočnej umeleckej a kinematografickej senzácie. „Môžete očakávať prierez japonskej animovanej kinematografie, jej vývoj v Japonsku, príbehy jednotlivých tvorcov a problémy, ktorým vo svojej práci čelili. Pozrieme sa tiež na dopady cenzúry, začiatky kinematografie, rovnako tak aj na propagandu pred 2. svetovou vojnou. Priblížime si postavenie žien v japonskej kinematografii a taktiež i vznik prvých sci-fi anime filmov a seriálov a na záver nakukneme aj na ich rozdelenie a pohľad na súčasnosť.“


Mgr. Peter Kolesík vyštudoval odbor história na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pracoval aj ako kultúrny sprievodca v meste cisárov – Carnuntum. Už roky prednáša na rôznych kultúrnych podujatiach, hlavne conoch ako Istrocon, Comics Salón, Parcon, Slavcon, Animeshov, Conec Con či Paffcon. Pri japonskej animovanej histórii spojil príjemné s užitočným a pripravil pre všetkých zaujímavú “sondu” do sveta tohto fenoménu, ktorý zasiahol svet.


Vstupenky na webinár

Facebookovská stránka udalosti


Zdroj a foto: Kulturmarket.sk


25. februára 2021
Fandom SK - PR
Zdroj informácií