Pozvánka: Vojdite do herného sveta - HIDDEN LEVEL

Chcete sa vydať do vnútra obrovského blikajúceho hracieho automatu plného gravitačných jám, kozmických rakiet, xenónov a obrovských lebečných kostí alebo sveta arkádových hier? Navštívte Galériu SPP v Bratislave, kde môžete vidieť diela mladého českého výtvarníka Petra Bařinku. Výstava s názvom HIDDEN LEVEL potrvá do 28. septembra 2015.


Vernisáž výstavy sa uskutoční v stredu 2. septembra o 18:00 hod. v Galérii SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave. Vstup do galérie je voľný.

Autor povyšuje estetiku raných videohier na vysokú hru vzťahov medzi umením, virtualitou a reálnym životom. Vystavené diela predstavujú imagináciu herných svetov, ktorých rôzne situácie odrážajú často krutú skúsenosť. „Ak však spolu s autorom pochopíme celý život ako hru, potom dokážeme lepšie znášať úskalia surovosti života. Všetko len akože. V hre je také jednoduché ísť a strieľať do davu. Ale pozor, naopak to nefunguje. Hrôza musí ostať iluzórna,“ vysvetľuje kurátor výstavy Michal Tošner.

Veľmi zaujímavá technika tvorby vystavených diel zahŕňa spontánnu kresbu, ktorú následne autor vyšíva vlnou a pretiera hrubou vrstvou farby. Tým vzniká výnimočná reliéfna maľba, ktorá divákov pohlcuje do autorovho vnútorného, imaginárneho sveta. Vyšívanie predstavuje paralelu s vektormi grafického počítačového programu.

Súčasťou výstavy Petra Bařinku sú aj inštalácie z cyklu jeho najnovších prác. V nich autor buduje trojrozmerné objekty z jemných materiálov ako vlna, ktorou v priestore „kreslí“ štruktúry objektov. „Ide mi o vytvorenie ilúzie krehkého sveta, ktorý môže byť veľmi ľahko zničený,“ vysvetľuje Petr Bařinka.


O autorovi:

Petr Bařinka sa narodil v roku 1979 vČeskej republike, v meste Zlín. Od roku 2000 absolvoval štúdium na Vysokej škole Umeleckopriemys­lovej v Prahe. Počas sedemročného štúdia sa zúčastnil stáže v sochárskom ateliéri na Akadémii umenia v Aténach a pôsobil v dvoch ateliéroch. Veľký vplyv na jeho tvorbu mal profesor Jiří Šalamoun (ateliér ilustrácie a grafiky) ako aj profesor Kurt Gebauer (ateliér sochárstva). Postgraduálne štúdium absolvoval v ateliéri maľby u profesora Ivana Csudaia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. V rokoch 2009 a 2015 získal za svoje diela prestížne ocenenia. V Čechách a na Slovensku mal desiatky samostatných výstav, v skupinových výstavách boli jeho diela súčasťou expozícií aj v Rakúsku či Nemecku.


Galéria SPP bola otvorená na začiatku nového milénia a za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP a je otvorená denne od pondelka do piatku od 11.00 do 18.00 h.


Zdroj: SPP, a. s.


27. augusta 2015
Fandom SK - PR