Pozvánka: Tri pohľady na knihu

tri pohlady na knihu

Slovenská národná galéria – Zvolenský zámok pozýva na podujatie Jedna kniha tri pohľady, ktoré sa bude konať na Zvolenskom zámku 16. 3. 2016 o 18:00 hod. a o knihách budú besedovať spisovateľka Alexandra Pavelková, reštaurátor papiera Peter Ližbetin a riaditeľka knižnice Milota Torňošová.

Súčasťou digitalizačného pracoviska SNG Zvolenský zámok je aj jeden z najmodernejšie vybavených ateliérov, ktorý sa špecializuje na reštaurovanie papiera. Reštaurátor papiera Peter Ližbetin záujemcom ukáže, ako sa reštauruje kniha a knižná väzba. Pohľad knihovníka na knihu prinesie riaditeľka Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra Milota Torňošová a so spisovateľkou Alexandrou Pavelkovou sa zamyslíme nad problémom papierová kniha verzus elektronická čítačka. Podujatie sa koná ako súčasť série prednášok, ktoré od začiatku roka 2016 návštevníkom približujú vybranú problematiku z oblasti histórie umenia a kultúry – z troch pohľadov.

Peter Ližbetin pracuje v Slovenskej národnej galérii na Zvolenskom zámku ako reštaurátor papiera. Venuje sa reštaurovaniu papiera, starých tlačí a knižnej väzby. V minulosti pôsobil v Univerzitnej knižnici v Bratislave a Štátnom archíve v Levoči.

Milota Torňošová pôsobí v knihovníctve od roku 1982. V rámci kultúrno-vzdelávacej činnosti bola dlhodobo gestorom nielen regionálnych, ale aj celoslovenských aktivít. Pod jej vedením niekoľko rokov pracoval v knižnici Detský literárny klub. Vydávala časopis Čítajko pre detských čitateľov. Je riaditeľkou celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero.

Alexandra Pavelková knižne debutovala v roku 1996 zbierkou sci-fi poviedok SF 001. V roku 1999 vydala prvý slovenský fantasy román Piesok vo vetre. V spolupráci so Štefanom Konkolom je spoluautorkou prvej slovenskej fantasy trilógie Miešanci. Knižne jej tiež vyšli napríklad romány Prísaha – Príbehy o Vimke (2006) a Údolie ľalií (2015). Je držiteľkou množstva literárnych ocenení, napríklad ceny Gustáva Reussa za rok 2000, ceny European Encouragement Award za rok 2002, Ceny Fantázie za rok 2004 a prvou slovenskou absolútnou víťazkou Ceny Karla Čapka z roku 2003. Je gestorkou literárnej súťaže Ohnivé pero, výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz a šéfredaktorkou portálu Fandom.sk. V apríli tohto roku jej vychádza 11. kniha.


10. marca 2016
Fandom SK - PR