Pozvánka: Suprhírous – jedinečná divadlená paródia na svet superhrdinov

Suprhirous 2
Suprhirous

Dobrodružstvá najznámejších superhrdinov vcucnuté do jedného divadelného príbehu pre všetkých, ktorí ich milujú aj s ich chybami a klišé! V stredu večer 19. októbra príde do KC Dunaj zábavná paródia, ktorá preverí sily najznámejšieho komiksového univerza. Počas napínavého večera zažijú diváci epické boje o záchranu sveta, prežijú napätie nadpozemských rozmerov a spoznajú morálne dilemy komiksových bohov, ktorých najväčšou zbraňou je kladivo smiechu. Divadelnú paródiu vytvorili mladí divadelníci a kultúrna platforma OZ Artefakt, ktorá ponúka príležitosti študentom, absolventom múzických umení a čerstvým talentom.


Prečo divadelná inscenácia na tému komiksových superhrdinov?

Martin Krč (autor textu a dramaturg): O superhrdinoch sa niekedy hovorí ako o modernej mytológii. Prostredníctvom týchto príbehov sa ľudia zaoberajú otázkami o najvyšších hodnotách ako je česť, zodpovednosť, spravodlivosť či sloboda. V posledných rokoch sa tento žáner najmä v oblasti filmu mimoriadne rozrástol. Ročne vychádza niekoľko filmov a seriálov a pri takejto hromadnej produkcii sa samozrejme niektoré motívy začnú opakovať, začnú sa objavovať šablóny, stereotypy a klišé. No a to je ideálna situácia na paródiu. Navyše, pokúsiť sa v divadle o žáner založený na akčných scénach plných CGI efektov je neodolateľná výzva.

David Vyhnánek (režisér): Dôvodov sa dá nájsť viacero. Jednak sa už pri hľadaní témy dalo nadviazať na už nastolenú dramaturgickú linku, ktorú začala inscenácia Riddikulus!, ktorá paroduje ságu o Harrym Potterovi. Táto línia je celkom vďačná, a to prevažne z dôvodu, že láka do divadiel ľudí, ktorí by do neho bežne nešli, a zároveň poskytuje obrovský priestor pre kreativitu tvorcov. Na nás tvorcoch bolo nájsť iný, už svojim spôsobom legendárny popkultúrny odkaz, ktorého princípy sa dajú zneužiť a previesť v komickej divadelnej verzii. Po niekoľkých týždňoch uvažovania sa nám ako najvďačnejší motív pre takéto zneužitie zdal svet komiksových hrdinov, svet DC a Marvelu. Potom už len stačilo nájsť kľúč, ako to celé uchopiť.


Svet superhrdinov je dnes už naozaj široký a je pomerne ťažké sa v ňom vyznať. Ako sa vám s ním pracovalo?

Martin Krč: Rozmanitosť sveta superhrdinov má svoje úskalia, no v istom zmysle je to skvelá príležitosť. Zdá sa, že v tom svete už môže vzniknúť naozaj čokoľvek, a to nám poskytlo obrovskú tvorivú slobodu.

David Vyhnánek: Tá šírka je skutočne veľká, a aj preto bolo dôležité vydať sa správnym smerom. Respektíve tú, až absurdnú, šírku sveta superhrdinov pretvoriť a pretočiť tak, aby si náš text žil vlastným životom, ale zároveň si vystačil ako sebestačný celok. Najprv sme si pomenovali kadiaľ celú vec povedieme, a samotný text už napísal Martin Krč, ktorý je i dramaturgom inscenácie. Verím, že pre neho bola tá práca ďaleko ťažšia než pre mňa, ale s výsledkom, ktorý vytvoril som spokojný a pracuje sa mi dobre. Uvidíme, ako to dopadne, pretože je to skutočne niečo iného, divokého a divne absurdného. Dúfam, že divák je pripravený.


Anotácia inscenácie odkazuje na lokálnosť. Ako teda zapadajú superhrdinovia do našich končín?

Martin Krč: Hlavným východiskom našej koncepcie bolo skĺbenie tých najväčších stereotypov z filmov o superhrdinoch s rôznymi bizarnosťami nášho kultúrneho kontextu. Položili sme si otázku, prečo nemáme vlastnú veľkolepú ságu o superhrdinoch. Inscenácia Suprhírous je pokusom priniesť odpoveď na túto otázku.

David Vyhnánek: Povedal by som, že práveže nijako. A to bol vlastne ten kľúč, ktorý sme spolu s Martinom našli. Ako inak upozorniť na celú absurditu snových filmov, kde je všetko možné, než vložiť tieto zažité princípy do nášho skutočného sveta. Čo sa stane, keď všetky nám známe filmové bitky dostanú lokálny rozmer? Akí by boli marvelovskí hrdinovia, keby pochádzali z našich lúk a hájov? Absurdní, a vo svojej absurdnosti zrejme aj veľmi vtipní.


Čo vám osobne na svete superhrdinov príde najviac smiešne?

Martin Krč: Je toho viac a diváci sa o tom budú môcť presvedčiť. No ak by som si mal vybrať favorita, tak sú to asi patetické prejavy o tých najvyšších hodnotách. Ruku na srdce, niekedy pôsobia naozaj smiešne.

David Vyhnánek: Tie základné veci, ktorými sa celý superhrdinský svet oháňa. Ja osobne mám všetky tie filmy veľmi rád, bavia ma a mám k niektorým ich tvorcom veľký rešpekt. Každopádne, niektoré zaužívané prvky toho, ako sú hrdinovia v podstate nedotknuteľní, môžu čokoľvek, na všetko majú čas a ešte stihnú behom hodiny a pol trikrát zachrániť svet a polovicu vesmíru, to má svoje absurdné kúzlo a vtip. Tých vecí je samozrejme omnoho viac.


Komu je inscenácia určená? Môžu si ju pozrieť aj ľudia, ktorí nie sú až takí zanietení fanúšikovia komiksov?

Martin Krč: Inscenácia má vlastne dve výrazné roviny. Jedna z nich sa sústredí na superhrdinov a obsahuje množstvo odkazov na konkrétne situácie z filmov, samozrejme, značne skarikované. Verím, že fanúšikovia sa na nich dobre zabavia. No Suprhírous si robí srandu aj z našej spoločnosti. Je to experiment – akí superhrdinovia môžu vzniknúť z bežných ľudí, ktorých stretávame na ulici, aj so všetkými ich nedostatkami či chybami? Chceli by sme, aby takíto hrdinovia boli zodpovední za našu záchranu?

David Vyhnánek: Ako som už spomínal predtým, ten text je samostatný celok, ktorý by možno mohol a mal pobaviť diváka, ktorý nie je pobozkaný ságou Avengers a podobnými. Každopádne, divák zorientovaný aspoň základne v tejto oblasti sa bude baviť o niečo lepšie, pretože referencie a odkazy na danú popkultúrnu oblasť sa v našej inscenácii nachádzajú v hojnom počte. Nepobozkaný divák ale určite ocení herecké nasadenie, výkony, systém prevlakov a množstvo absurdných situácií. Myslím, že je tento kus minimálne pre všetkých, ktorí sa chcú pobaviť a do divadla by si radi zašli aj na veľmi netradičný divadelný pokus plný vtipov a situácií.


Začiatok predstavenia: 19. 10. 2022 (streda), 19:00 hod.

Miesto: Nedbalova 435/3, 811 01 Bratislava

Vstupenky

Facebookovská stránka udalosti


15. októbra 2022
Fandom SK - PR
Zdroj informácií