Pozvánka: Robohranie 2017 – zábava a súťaže s robotmi

Robohranie - roboticky psik a jeho kamarat
Robohranie - kluckujuci robot
Robohranie - deti a roboty

Radi sa zabávate a baví vás technika? Tak sa príďte pozrieť na prvý ročník súťaže Robohranie na Technickej univerzite vo Zvolene!

Motivovať študentov zvoliť si technicky zamerané odbory by malo byť prioritou každej technickej vysokej školy a univerzity. Práve preto sa rozhodla Fakulta environmentálnej a výrobnej techniky Technickej univerzity vo Zvolene podnietiť študentov k výberu technických predmetov pomocou súťaží a workshopov s LEGO-robotmi pod názvom Robohranie – zábava a súťaže s robotmi. Počas workshopov sú žiakom stredných a základných škôl prezentované výsledky prác študentov z predmetu Programovanie robotov, ktorý na fakulte zabezpečuje doc. Mgr. Elena Pivarčiová, PhD., z Katedry riadenia strojov a automatizačnej techniky. Študenti sa na predmete počas semestra oboznamujú so stavebnicou LEGO Mindstorms EV3, jej zostavovaním, programovaním jednotlivých senzorov a servopohonov. Počas workshopov si žiaci základných a stredných škôl môžu napríklad vyskúšať zdolávanie slalomovej dráhy s LEGO robotom riadeným pomocou mobilného telefónu, môžu si zasúťažiť v skladaní Rubikovej kocky s robotom, zoznámiť sa s robotom – autíčkom, ktoré sleduje nakreslenú dráhu, a tým sa priblížiť k svetu robotiky, mechaniky a programovania zábavnou formou.

Ďalším míľnikom v propagácii robotov je zorganizovanie súťaže robotov pre žiakov základných a stredných škôl s názvom ROBOHRANIE. Prvý ročník Robohrania 2017 sa bude konať 25. a 27. januára 2017. Prvý termín je určený pre tímy stredoškolákov a vysokoškolákov, ktoré budú medzi sebou súťažiť v programovaní LEGO robotov jazdiacich po predpripravenej dráhe a vyhýbaní sa prekážkam na dráhe. Počas druhého termínu súťaže budú súťažiť tímy zo základných škôl. Okrem LEGO stavebnice budú môcť programovať aj iné stavebnice, ako sú Fischer Technik alebo Merkur. Súťažiť sa bude v kategórii „Free style“, kde si tímy donesú svojho robota a počas desiatich minút ho predstavia a ukážu, čo všetko dokáže. Porota hodnotí originalitu, náročnosť a funkčnosť robota, schopnosť modifikácie a prispôsobenia robota. Víťazné tímy si so sobou odnesú zaujímavé ceny a množstvo skúseností a zážitkov. Záväzný termín prihlásenia súťažných tímov je do 13. januára 2017. Bližšie informácie si záujemcovia môžu prečítať na webovej stránke Robohrania.


Workshopy a súťaže sú riešené v rámci projektu KEGA 003TU Z-4/2016: Výskumné a výučbové laboratórium robotiky s finančnou podporou Nadácie Volkswagen Slovakia: Rozvíjať technik(o)u. Okrem vlastných prezentácií a workshopov sú roboti súčasťou prezentácie fakulty a celej univerzity na rôznych veľtrhoch vysokých škôl, ako napríklad Gaudeamus Nitra, Akadémia & VAPAC Bratislava a Pro Educo Košice.


Ing. Pavol Koleda, PhD., z Katedry riadenia strojov a automatizačnej techniky, FEVT, Technická univerzita vo Zvolene


28. decembra 2016
Fandom SK - PR