Pozvánka: Prvá rekonštrukcia barokovej bitky v Prešporku

Banderium1
Banderium2
Banderium3

Priaznivci živej histórie si opäť prídu na svoje. Dňa 3. 10. 2015 sa v bratislavskom Sade Janka Kráľa uskutoční historický festival s názvom Bratislava 1619. Hlavnou časťou programu bude rekonštrukcia vojenskej zrážky, ktorá sa odohrala neďaleko brán mesta a významne ovplyvnila dianie v regióne a v celom Uhorsku, ktoré bolo vtedy súčasťou habsburského mocnárstva.

Čo sa vtedy vlastne stalo?

Rok 1619 sa v Európe isto nedal označiť za pokojný. V Holandsku pokračovala vojna proti nadvláde Španielska, na severe aj napriek prímeriu pretrvával konflikt medzi Švédskom a Poľsko-litovskou úniou a v neďalekom Českom kráľovstve sa len pred rokom rozhorelo stavovské povstanie, ktoré napokon vyústilo až do ukrutnej tridsaťročnej voj­ny.

Aj v kráľovskom Uhorsku bolo toho roku rušno a rinčali tu zbrane. Proti vláde katolíckych Habsburgovcov sa už v druhom stavovskom povstaní vzoprelo sedmohradské knieža Gabriel Bethlen. Na konci augusta sa Bethlen so svojou armádou vydal do Uhorska, kde sa tešil širokej podpore protestantskej šľachty, dlhodobo nespokojnej s absolutistickými snahami viedenského dvora. V krátkom čase sa zmocnil Košíc a ďalších východoslovenských miest. Potom jeho ľahko ozbrojené no rýchle oddiely smerovali ďalej na západ, kde sa zle platené posádky hradov a miest radšej vzdávali, než by mali početnej prevahe nepriateľa klásť zbytočný odpor.

Tak sa stalo, že už 9. októbra sa po krátkom obliehaní vzdala aj Trnava a v ceste na Viedeň stálo Bethlenovi už len hlavné mesto Uhorska – Bratislava, vtedajší Prešporok. Keďže väčšina cisárskych vojsk bola v tom čase viazaná na bojiskách v Česku, mesto chránila len menšia posádka s tromi delami, utáborená pri dunajských brehoch.

Rýchlosť ľahkých Bethlenovych oddielov habsburské sily opäť prekvapila. Dňa 14. októbra Bethlen zaútočil na tábor cisárskeho oddielu a útokom z dvoch strán, využijúc početnú prevahu, ho napokon aj dobyl. Mešťania po sa tejto ukážke sily veru nemali chuť stavať na odpor, preto knieža bezprostredne po boji vtiahol do Prešporka, kde mu palatín Žigmund Forgáč vydal hrad i uhorskú kráľovskú korunu.

V sobotu 3. októbra sa teda môžete prísť pozrieť, ako asi táto polozabudnutá bitka mohla vyzerať. Známy mestský park v ten deň ožije dunením diel, praskotom muškiet, rinčaním mečov a krikom bojujúcich mužov. Okrem hlavného programu budú môcť návštevníci vidieť výcvik a fungovanie dobových jednotiek, ukážky dobového života a prejsť sa vojenským táborom zo 17. storočia.

Organizátorom podujatia je skupina historického šermu Banderium, ktorá sa dlhodobo venuje historickému šermu aj rekonštrukcii dobového vojenstva tohto obdobia. Okrem nej sa akcie zúčastnia ďalšie združenia podobného zamerania nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky, Maďarska, Talianska a Poľska.

Príďte sa pozrieť, ako dejiny znovu ožívajú a určite neoľutujete.


Súvisiace linky a ďalšie informácie o podujatí:

Podujatie Bratislava 1619
Stránka SHŠ Banderium
Bratislava 1619 – bitka o Bratislavu na Facebooku


Zdroj a foto: SHŠ Banderium


1. októbra 2015
Fandom SK - PR