Pozvánka: Juraj Červenák vyráža na turné s novou knihou Zakliaty kláštor

Zakliaty kláštor

Zakliaty kláštor vyšiel 4. novembra. Pri tej príležitosti vydavateľstvo Artis Omnis pripravilo sériu besied s autorom Jurajom Červenákom vo viacerých mestách po celom Slovensku.


ZAKLIATY KLÁŠTOR TOUR – Besedy s Jurajom Červenákom

  • 3. 11. o 17.00 Žilina Artforum – predpremiéra
  • 10. 11. o 18.00 Bratislava Martinus Obchodná – krst
  • 15. 11. o 18.00 Košice Martinus OC Urban
  • 16. 11. o 18.00 Poprad Martinus
  • 23. 11. o 18.00 Nitra Martinus Promenada
  • 24. 11. o 18.00 Rožňava KC Kláštor
  • 30. 11. o 18.00 Zvolen Martinus

Anotácia

Šarkan sa vracia. Po trinástich rokoch v zámorí, kde bojoval vo vojne Severu proti Juhu a strážil zákon v západnom pohraničí, mieri Adam Šarkan naspäť na rodný Gemer. Jeho sestra Júlia ho prosí o pomoc s pátraním po svojom manželovi. Zeman Henrich Belohorský totiž záhadne zmizol počas hľadania bájneho pokladu červených mníchov niekde v horách za Jelšavou. Stopa vedie aj na faru v neďalekých Drienčanoch, kde sa k výprave pripoja miestny znalec povestí Pavol Dobšinský a jeho pastorkyňa Zuzana Kráľovičová. Cestou vysvitne, že Henrichovo zmiznutie by mohlo súvisieť s nedávnym prepadnutím zásielky peňazí pre správu coburgovského panstva. A čosi vie aj obávaný barón Horváth, ktorý vlastní dom zakázaných potešení a vraj paktuje s pochybnými živlami.

Juraj Červenák pracoval na knihe niekoľko rokov. Ako sám priznáva: „Tento román mi zrel v hlave vyše dvanásť rokov a viackrát menil zápletku i žánrové zaradenie. Spočiatku malo ísť o mysterióznu detektívku s Dobšinským v úlohe vyšetrovateľa a motívmi z jeho rozprávok, hlavne tých temnejších. Neskôr som sa začal pohrávať s myšlienkou na dobrodružný príbeh o indiana-jonesovskom hľadaní pokladu, ktorého hrdinom by bol navrátilec z Ameriky, akýsi gemerský pištoľník. Jedného dňa som sa rozhodol, že tieto dva námety spojím do jednej poriadne divokej zmesi… A tak vznikol Zakliaty kláštor.“ Ako je u Červenáka zvykom, aj tentoraz sa v strhujúcom príbehu môžeme spoľahnúť na jeho záľubu v histórii a rôznych „pikoškách“ z minulosti. Zakliaty kláštor je prvým románom z cyklu Šarkanove poklady. Dobrodružný príbeh s prvkami detektívky, westernu a gotického hororu výraznou mierou dopĺňajú ilustrácie úspešného výtvarníka Michala Ivana.

Knihu Zakliaty kláštor si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


O autorovi

Juraj Červenák (1974) žije v Banskej Štiavnici. Prvýkrát knižne publikoval v roku 1993, od roku 2005 je profesionálnym spisovateľom. Napísal vyše tri desiatky románov, najmä v žánri historickej fantasy z čias starých Slovanov (série Černokňažník, Bohatier, Bivoj), z doby bronzovej (Sekera z bronzu, rúno zo zlata), ako aj historicko-dobrodružnú sériu o protitureckých vojnách Dobrodružstvá kapitána Báthoryho (zatiaľ posledný diel Hradba západu). Jeho doteraz najúspešnejším počinom sú historické detektívky o kapitánovi Steinovi a notárovi Barbaričovi, ktorí vyšetrujú zločiny za vlády cisára Rudolfa II. (Mŕtvy na Pekelnom vrchu, Krv prvorodených a ďalšie, najnovší diel vyšiel pod názvom Pre hrsť dukátov). Za svoju tvorbu získal niekoľko ocenení, trikrát Cenu Akadémie SF/F/H v kategórii kniha roka, ale aj Cenu Vladimíra Neffa pre najlepší český/slovenský historický román za knihu Diabol v zrkadle.

Michal Ivan (1982) sa od roku 2003 profesionálne venuje ilustrácii. Už počas štúdia priemyselného dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave začal tvoriť návrhy postáv a ilustrácie pre počítačové hry. Spolupracoval na projektoch pre veľké herné firmy: Ubi soft, Square Enix, Blizzard a Riot Games. Jeho tvorbu ste mohli vidieť v tituloch ako: World of Warcraft TCG, Might and Magic Heroes IV alebo League of Legends, ktorá má viac ako 100 miliónov aktívnych hráčov a je jedna z najväčších hier na svete. Okrem videohier sa Michal venuje aj tvorbe ilustrácií pre knihy a stolové hry. Na Slovensku sú najviac známe jeho obálky kníh spisovateľa Juraja Červenáka. Pre americký trh vytvoril množstvo ilustrácií pre hru na hrdinov Pathfinder od vydavateľstva Paizo, ale aj obrázky na obaly stolových hier zo sveta Star Wars a Marvel. Jeho práce boli vybrané do množstva zborníkov a časopisov vychádzajúcich vo Veľkej Británii, USA, ale aj v Číne. Vo voľnom čase stále tvorí ilustrácie pre menšie projekty. Výber jeho prác vyšiel v artbooku Beštie a bojovníci (Artis Omnis, 2019).


Ukážka z knihy


Podrobnosti o knihe

Zakliaty kláštor
Séria: Šarkanove poklady, 1. kniha
Žáner: historický, fantasy, detektívka
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 280
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 978808201


Súvisiaci link

Predstavujeme – Juraj Červenák: Zakliaty kláštor


8. novembra 2022
Fandom SK - PR
Zdroj informácií