Pozvánka: FantáziaFEST 2019

FantáziaFEST 2019 prinesie tri knižné krsty, množstvo fantastických literárnych noviniek a víťaza súťaže Martinus Cena Fantázie.

Socha - CEFA (Warhol)

Druhý ročník podujatia FantáziaFEST sa uskutoční v sobotu 9. novembra počas knižného veľtrhu Bibliotéka v sále číslo 2. Tentokrát bude fantastike venovaný celý deň. Program odštartuje o 10:15 hodinovou prednáškou a workshopom Daniel Hevier alias Fictus Fabulus so svojím projektom Chymeros.


Vydavateľstvo Albatros media a CooBoo predstavia a pokrstia knihu Dardaria: ako sa stať geekom a nezblázniť sa z toho od Mariána Kubicska, známeho aj sériou Potvorobijci, a pridajú aj predstavenie a krst fantasy knihy pre mladých dospelých Nebeskí zberači od Stana Gregora.

Na pravé poludnie sa začne vyhodnocovanie súťaže poviedok žánru fantastiky v anglickom jazyku Fantasy Award 2019. Beseda s finalistami: Adamom Máčajom, Dávidom Marmillom, Maxom Neradným, Janou Tabačkovou a Beátou Takáčovou, s porotcami súťaže: Vladislavom Gálisom, Ivanou Cingelovou a Samuelom Kováčikom a krst zborníka A Tad late, but thanks anyway potrvá do 12:30 a štafetu plynulo odovzdá vyhlasovaniu víťazov 17. ročníka súťaže poviedok žánru fantastiky Martinus Cena Fantázie. Za účasti porotcov Arpáda Soltésza, Lucie Halovej, Patrika Oriešeka, Martina Petra a Mária Zeumera bude najprv udelená Cena poroty a následne žánrové ocenenia, Cena Béla pre najlepšiu hororovú poviedku, Cena spoločnosti ESET pre najlepšiu sci-fi poviedku, Cena pre najlepšiu fantasy poviedku, ktorú tento rok zastrešilo vydavateľstvo SLOVART, Cena Bibliotéky a napokon aj hlavná Martinus Cena Fantázie 2019. Finalistami tohto ročníka sú: Ján Gálik, Dominika Madro, Branislav Majerník, Anna Olejárová a Veronika Sebechlebská. Podujatie bude moderovať Roman Bomboš a na záver organizátori súťaže Ivan Aľakša a Lucia Lackovičová predstavia a pokrstia zborník najlepších poviedok zo súťaže Fantázia 2019.

Po skončení vyhlasovania súťaže o 14:15 prídu na pódium Michal Ivan a Juraj Červenák. Michal Ivan v spolupráci s vydavateľstvom Artis Omnis uvedie artbook fantazijných obálok kníh Beštie a bojovníci, ktorý pokrstí Juraj Červenák.

O 14:45 sa následne v polhodinovej besede predstavia autori vydavateľstva Artis Omnis Ivan Kučera a Peter Gajdošík. Kučera porozpráva o svojej hororovej novinke Prasa a Gajdošík o zborníku poviedok Prachový mužíček a iné temné prípady.

Následne sa prekladateľ a jeden z tohtoročných porotcov literárnej súťaže Fantasy Award Vladislav Gális porozpráva s Michalom Bratom o aktuálne vychádzajúcom slovenskom vydaní Úžasnej Plochozeme Teryho Pratchetta.

O 16:00 už pódium bude patriť lekárovi a autorovi Rolandovi Oravskému. Spoločne s vydavateľstvom Artis Omnis predstaví novinku Lovci šarlatánov: Príručka zdravého rozumu, ktorú považujú za príspevok v boji proti hoaxom ohrozujúcim zdravie a častokrát aj životy.

Nasledovať bude Nežný komiks: Séria štyroch komiksov o Nežnej revolúcii a obdobia okolo nej, v ktorej sa predstavia Klára Štefanovičová, Tereza Oľhová, Mária Kralovič, Soňa Balážová, Dávid Marcin a Jozef Gľaba. V revolučnej téme zostane aj ďalšia beseda v ktorej autori zo Sci.fi.sk porozprávajú o projekte Iná nežná: Trochu iné poviedky o Novembri '89.

FantáziaFEST 2019 uzavrie beseda vydavateľstva HydraAntonom Stiffelom o reedícii zbierky sci-fi poviedok Zabudnutý vesmír.


Zdroj: Lucia Lackovičová, Martinus Cena Fantázie.


Súvisiace linky

Martinus Cena Fantázie 2019 vyhlásila finalistov sedemnásteho ročníka súťaže

Predstavujeme – Peter Gajdošík: Prachový mužíček a iné temné príbehy


16. októbra 2019
Fandom SK - PR