Pozvánka: Divadelná paródia Riddikulus! podľa príbehov Harryho Pottera putuje po Slovensku

Riddikulus_SK
riddikulus trojica

Jednoducho poriadny úlet! Divadlo, ktoré za jeden večer stihne vyrozprávať celý kultový čarodejnícky príbeh.


Temní páni a jasné panie, poloviční princovia a plnokrvné princezné, pozor! Na známosť sa dáva, že z Azkabanu opäť utiekla trojica divadelných záškodníkov, ktorých notorické vyčíňanie trhá bránice rýchlejšie ako kliatba Sektumsempra. Po Slovensku sa bude v máji a júni potulovať jedinečné predstavenie, ktoré zhmotní čaro mágie a rozosmeje vás skôr, než naučíte ananás stepovať. Osem filmov a sedem kníh začarovaných do jedného parodického dobrodružstva rozpovie kultový príbeh Harryho Pottera tak, ako ho nepoznáte.


Riddikulus! je divadlo plné sviežeho humoru a excelentného komediálneho načasovania. Je humor vašou autorskou špecialitou?

Martin Krč (dramaturg): Musím priznať, že Riddikulus! bol pre mňa novou skúsenosťou, pokiaľ ide o komédiu. A vlastne to bol pre mňa istým spôsobom zlom – po Riddikuluse sa pre mňa stal humor oveľa dôležitejším kritériom pri tvorbe. Vždy som oveľa viac inklinoval k spoločensky závažným témam, ale aj tým je lepšie venovať sa s istou dávkou humoru a odstupu, inak človek môže ľahko skĺznuť k pátosu, plagátovosti či moralizovaniu. Rád sa zabavím na dielach iných tvorcov, či už ide o divadlo, film, seriál alebo memečká, no neviem, či si tým človek dokáže prehĺbiť schopnosť pobaviť iných. Viem len povedať, že sa neskutočne rád smejem na vlastných vtipoch, často aj sám na verejnosti, čo samozrejme nepôsobí veľmi príčetne.

Pavol Viecha (režisér): Humor je nielen mojou autorskou špecialitou, ale aj mojím denným chlebom, ohňom, ktorý poháňa moje piesty, svetlom, ktoré rozžiari môj upršaný deň, priateľom, ktorý ku mne v ťažkých chvíľach prikročí, potľapká po pleci, objíme a uistí ma, že bude stáť vždy po mojom boku. Cibrím ho neustále, každý deň, každú chvíľu.


Písanie je niekedy srdcervúci proces, ktorému často padnú za obeť zábavné detaily, scény či hlášky. Museli ste vystrihnúť niečo, čoho vám bolo vyslovene ľúto?

Martin Krč: Áno, samozrejme. Ak by som sa to pokúsil kvantifikovať, do finálnej verzie sa dostala asi polovica materiálu, ktorý sme vyprodukovali. Najviac ma mrzí, že sme sa museli vzdať množstva vtipov o rozdieloch medzi českým a slovenským prekladom, keďže sme pôvodne rátali s herečkou, ktorá vie po česky.

Pavol Viecha: Ľudia zvyknú mať nezmyselnú predstavu, že tvorcovia ľutujú škrtnuté scénky. Osobne nepoznám tvorcu, ktorý by takúto ľútosť myslel vážne. Keď sa niečo vyhodí z textu, je to vždy z dôvodu, že to tam bolo navyše. Takže to nikomu nechýba. Z Riddikulusu! sme škrtli len scénky so Štefanom Harabinom, Majkou z Gurunu, Rockym IV. a potom scénku, kde Ron Weasley uvažuje nad tým, že pre bližšie nešpecifikované presvedčenie opustí Rokfort a vydá sa na životnú cestu misionára do Zimbabwe, zaľúbi sa do Afričanky Kulo-Lambi, tá mu porodí dve deti, jedno ale tesne po narodení zomrie. Ron to nezvládne, začne mať problémy s alkoholom a hracími automatmi. Prehajdáka celý majetok a končí opustený v malej zastrčenej trafike neďaleko Mozambiku. Následne v Zimbabwe vypukne občianska vojna, Ron nájde nový zmysel života, bude vojakom predávať ručne vyrobené gombíky a kravaty. Biznis však rýchlo upadne a Rona počas pokusu o rýchlostné vyšplhanie sa na najvyšší strom v regióne rozdupe stádo pštrosov.


Prečo ste zvolili formát rekapitulácie všetkých kníh?

Martin Krč: Bola to v prvom rade výzva. Natlačiť také kvantum postáv a udalostí do jednej inscenácie, navyše s tromi hercami. Z toho jednoducho musel vzniknúť poriadny úlet.

Pavol Viecha: Lebo podľa numerológie je sedem šťastné číslo.


Ktorá z postáv sa vám najlepšie písala a korešponduje s vašou obľúbenou postavou v Harrym Potterovi?

Martin Krč: Najviac som si vychutnal Harryho rodičov, ktorí sa tam mihli len krátko, napokon, ako väčšina postáv. No mojou najobľúbenejšou postavou je jednoznačne Filch, pretože Filch je skrátka klasik.

Pavol Viecha: Pravdepodobne rokfortská študentka Luna Lovegoodová. V origináli ide o nesmierne zaujímavú postavu, ktorá zo sebou nesie obrovskú hĺbku a dramatický charakter. Pri tvorbe textu sme si dali nesmierne záležať, aby sa nám Luninu komplexnosť podarilo dostatočne spracovať do divadelnej postavy. Priznám sa, aj dnes, viac ako pol roka po premiére Riddikulusu!, si viem najlepšie pripomenúť práve Lunine repliky. Každá je originálnou a plnohodnotnou myšlienkou.


Na relatívne preexponovanom trhu potterovských spracovaní existuje aj niekoľko zábavných paródií. Boli pre vás niektoré inšpiratívne?

Martin Krč: Samozrejme, chceli sme mať prehľad o tom, čo už je vonku, aby sme neopakovali vtipy, a zároveň sme sa snažili identifikovať, čo funguje a čo nie. Mňa obzvlášť pobavilo krátke video Michala Orsavu. A nemohli sme obísť ani Dana Dreva – už len preto, že pred premiérou som často počul reakcie typu: „Ale veď už existuje Dano Drevo. Dana Dreva neprekonáte.“ Nebolo síce našou ambíciou súťažiť s Danom Drevom, podľa mňa naša inscenácia funguje na úplne iných princípoch, no aj tak som to vnímal ako výzvu.

Pavol Viecha: Žiaľ, okrem Dana Dreva som žiadnu inú paródiu HP nikdy nevidel. Spolu s inscenačným tímom sme pri príprave Riddikulusu! zhliadli a analyzovali viacero porno adaptácií Harryho Pottera, nejednalo sa však o paródie, ale o vážne umelecké počiny. Mnoho z nich sme zapracovali aj do Riddikulusu!


Bude mať Riddikulus pokračovanie?

Martin Krč: Myslím, že svetu Harryho Pottera už dáme pokoj. No ak by pokračovanie predsa len vzniklo, bola by to sociálna dráma o tom, ako sa Kristóf, predstaviteľ Harryho, snaží prekonať svoju závislosť na Hip-Hop prášku, ktorá zničila život nielen jemu, ale aj jeho rodine a priateľom.


Transfigurácie známeho príbehu sa chopili mladí divadelní stíhači a kultúrna platforma OZ Artefakt, ktorá ponúka príležitosti študentom, absolventom múzických umení a čerstvým talentom.

Pozor! Predstavenie nie je vhodné pre divákov do 15 rokov!

✨Riddikulus!✨
Réžia: Pavol Viecha
Text: Pavol Viecha, Martin Krč
Dramaturgia: Martin Krč
Účinkujú: Katarína Gurová, Peter Pavlík a Kristóf Melecsky
Scéna, kostýmy: Dorota Volfová
Hudba: Andrej Majerčík
Produkcia: Zuzka Lobotková


Termíny predstavení:

2. apríla (sobota)
Košice, Historická radnica
Facebookovská stránka udalosti

3. apríla (nedeľa)
Bratislava, KC Dunaj
Facebookovská stránka udalosti

8. mája (nedeľa)
Bratislava, KC Dunaj
Facebookovská stránka udalosti

12. mája (štvrtok)
Trnava, Kino Hviezda
Facebookovská stránka udalosti

28. mája (sobota)
Trenčín, Piano club
Facebookovská stránka udalosti

18. júna (sobota)
Žilina, Dom odborov Žilina
Facebookovská stránka udalosti

19. júna (sobota)
Bratislava, KC Dunaj
Facebookovská stránka udalosti

13. decembra (utorok)
Bratislava, KC Dunaj
Facebookovská stránka udalosti


Vstupenky na podujatie


1. apríla 2022
Fandom SK - PR
Zdroj informácií