Pozvánka: Červenák a Pavelková budú čítať deťom

Deti, hurá do čítania!

udolie lalii - zelezny polmesiac
Reportáž BC/IC/CS - Juraj Červenák
Alexandra Paveková leto - res

V Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene sa 27. októbra 2015 o 9.30 hod. uskutoční ďalšie zo série podujatí z projektu Deti, hurá do čítania!, ktoré bude stretnutím žiakov základných škôl s dvojicou spisovateľov Alexandra Pavelková a Juraj Červenák.

Vstup na besedu je voľný.


O autoroch:

Alexandra Pavelková (1966) sa narodila vo Zvolene, kde doteraz aj žije. Je autorkou sci-fi a fantasy príbehov, ktoré vychádzajú v slovenčine i v českých a poľských prekladoch. Debutovala zbierkou sci-fi poviedok SF 001 (1995), po ktorej nasledoval fantasy román Piesok vo vetre (1999). Z ďalších knih spomeňme napríklad románovú trilógiu Miešanci 1 – 3 (spolu so Š. Konkolom, 2000 – 02), knihu Prísaha: príbehy o Vimke (2006), populárno-náučnú knihu Čarodejnice, alchymisti a hľadači pokladov na Slovensku (spolu s M. Jesenským a L. Tkáčovou) či dekameronovský fantasy román Údolie ľalií (2015), ktorého značná časť sa odohráva v súčasnom a historickom Zvolene a jeho okolí. V roku 2012 bola spolueditorkou a jednou z autoriek antológie slovenskej fantasy Čas hrdinov a spolupodieľala sa na ďalších výberových antológiách, ktoré mapujú žáner domácej a zahraničnej fantastiky. Poviedky, štúdie, knižné a filmové recenzie publikuje vo viacerých domácich i zahraničných časopisoch. Alexandra Pavelková je dvojnásobným rytierom rádu Fantasy, držiteľkou Ceny Fantázie za rok 2004 za poviedku Oheň, ceny European Encourage Award a prvou slovenskou absolútnou víťazkou česko-slovenskej Ceny Karla Čapka (2003). Je porotkyňou mnohých literárnych súťaží a šéfredaktorkou internetového portálu Fandom.sk, ktorý sa zaoberá najnovším dianím na poli fantastiky doma i vo svete a podporuje začínajúcich domácich autorov.

Juraj Červenák (1974) sa narodil v Žiari nad Hronom a žije v Banskej Štiavnici. Patrí medzi malý počet literárnych profesionálov na Slovensku, píše beletriu, ako aj populárnovedné články (recenzie a state publikované v časopisoch Fantázia, Pevnost, Blokbaster, DVD Mag a i. v slovenskom i českom jazyku, autor sa venuje predovšetkým hodnoteniu aktuálnej príbehovo orientovanej filmovej produkcie). Koncom deväťdesiatych rokov dvadsiateho storočia položil paralelne s Alexandrou Pavelkovou (cyklus poviedok o Vimke) základ subžánru slovanskej fantasy. Namiesto inšpirácie fiktívnymi svetmi Howarda a Tolkiena či ságami Vikingov obľúbenými v anglofónnej fantasy i v jeho dávnejšej tvorbe, Červenák prichádza so svetom slovanských mýtov a dejín, umiestnených často aj do našich reálií (viacero príbehov o Roganovi sa odohráva v Ponitrí a Pohroní). Okrem pútavého deja môžu jeho romány najmä roganovského cyklu zaujať aj reáliami historického pozadia načrtnutými hoci striedmo, no vierohodne.Z ko­merčných dôvodov vyšla prevažná časť tvorby tohto autora v českom jazyku v Českej republike. Trochu neskôr začali autorovi vychádzať knihy aj v slovenskom jazyku. Vymenujeme aspoň niektoré z nich: Černokňažník 1. Vládca vlkov (2009), Brána Irkally, Dobrodružstvá kapitána Báthoryho 2 (2010), Černokňažník: Krvavý oheň (2010), Černokňažník 2: Radhostov meč (2010,), Zlato Arkony 1. Čierny Rogan (2012), Mŕtvy na Pekelnom vrchu (2013), Zlato Arkony 2. Čierny Rogan (2013), Krv prvorodených (2014), Sekera z bronzu, rúno zo zlata (2014), Dobrodružstvá kapitána Báthoryho 4. Železný polmesiac (2015).


Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.


Foto: Archív.


9. októbra 2015
Fandom SK - PR