Posledný let Osirisu

Reklama na Reloaded

Blíži sa obdobie dovoleniek. Pokiaľ plánujete vzdialenejšie destinácie, je dobré vyhnúť sa nespoľahlivým dopravným prostriedkom. V žiadnom prípade sa neodporúča nastúpiť na vzducholoď lorda Zeppelina, zaoceánsky parník Titanic, raketoplán Columbia a najnovšie ani na matrixovské vznášadlo Osiris. Chystá sa totiž na svoj posledný let.

Na začiatku bol Matrix. Onedlho tu bude Matrix: Reloaded. A medzitým, aby čakanie nebolo také nekonečne dlhé, alebo naopak, aby bolo ešte o niečo napätejšie, prichádza do kín animatrix. Posledný let Osirisu trvá 9 minút a je nabitý akciou. O nejakom deji nemá veľmi zmysel hovoriť. Veď za rovnaký čas by sa Neo v prvom Matrixe nedostal ani k užitiu pilulky od doktora Morphea. Stačí povedať, že najprv zhliadnete eroticky podfarbený súboj na meče, kombinovaný s hrou na slepú babu, a potom sa už len uteká pred mračnom mechanických chobotničiek.

Scenár Osirisu napísali bratia Wachowski a výsledkom nie je nič iné ako počítačom animovaná reklama na Reloaded. Divák si za tých pár minút pripomenie všetky podstatné matrixovské artefakty: súboj v konštrukte, zničený povrch Zeme, mechanické chobotničky, konektory, umožňujúce prechod do virtuálneho sveta, mobilný telefón… Chýbajú tu akurát agenti, vedení charizmatickým Smithom. Každú sekundu vypĺňa pohyb – či už zbesilý, v snahe uniknúť nepriateľovi, alebo pomalý, estetický balet, v snahe potešiť sietnicu diváka. Koho trápi, že ich funkčnosť je diskutabilná a pokus o využitie v praxi by sa rovnal rozsudku smrti? Dôležité je, že to vyzerá pekne a za tých 9 minút vás určite nezačne omínať sedadlo.

Nič viac k Poslednému letu Osirisu dodávať netreba. Už kvôli tomu, aby recenzia nebola dlhšia ako samotný film. Určite si ho choďte pozrieť. A najbližšie sa v kine stretneme 22. mája. Zostaňte pripojení!

The Final Flight of Osiris, r. Andy Jones, scenár Larry a Andy Wachowski, USA, 2003, 9 min.


19. apríla 2003
Michal Jedinák