Poslední pokušení

Gaiman, Zulli, Cooper

Úzke mestské uličky, ponorené do intimity nočných tieňov, poskytujú útočisko dvom skupinám ľudí: milencom a vrahom. Sú svedkami lásky a smrti, vášne a nenávisti. Raz do roka – na Halloween – sa v jednej takejto uličke zjavuje zvláštne divadlo, v ktorom sú oba tieto elementy neoddeliteľnou súčasťou stáleho repertoáru. Do jeho útrob vás pozve Principál – vysoký muž v dlhom kabáte, s cylindrom a pochmúrnym mejkapom na tvári, a do hlavnej sály vás uvedie krásna, no trochu smutná a pobledlá Mercy. Namiesto popcornu a coly vám tu ponúknu ľudské slzy, čierne víno, či vodu z Léthé – rieky mŕtvych. Všetko je zadarmo. Čoskoro však zisťujete, že okrem vás tu niet nijakých divákov. Až keď sa ocitnete na javisku, začínate chápať, že ste sa stali súčasťou hlavnej vedľajšej atrakcie Divadla reality. V hlavnej úlohe večerného predstavenia ste vy a pokušenie. Posledné pokušenie.

V roku 1994 sa vyšiel v hudobnom vydavateľstve Epic Records monotematický album s rovnomenným názvom. Ešte skôr sa však stretli dvaja majstri svojich oborov – mág temného rocku Alice Cooper a mág temného comicsu Neil Gaiman -, aby spoločne vymysleli príbeh o chlapcovi menom Steven, ktorý čelí strachu a zároveň stojí pred svojím životným rozhodnutím. Niekedy počas práce na albume sa objavil nápad spracovať celý príbeh, aj so zápletkami, pre ktoré v piesňach nezvýšil priestor, v kreslenej podobe. Neil Gaiman oslovil Michaela Zulliho, svojho známeho a spolupracovníka na cenami ovenčenom Sandmanovi. Zulli súhlasil, a tak vznikol jedinečný projekt: album Alice Coopera, predávaný vedno s temným rockovým comicsom. Oboje sa stretlo s veľkým úspechom. Po rokoch sa comics Posledné pokušenie vďaka vydavateľstvu Dark Horse dočkal obnoveného vydania v priliehavom formáte a teraz sa v českom preklade dostáva i k nám.

Kniha má tri dejstvá. V prvom sa nie veľmi odvážny školák Steven nechá tajomným Principálom (nikto iný ako sám Alice Cooper) pozvať do divadla, kde sa stane svedkom niekoľkých hrozivých výjavov z mestskej reality i zo svojej vlastnej budúcnosti. V druhom dejstve sa po opustení divadla na každom kroku stretáva s prevteleniami Principála do jeho blízkych a známych. Prostredníctvom nich majiteľ divadla zvádza – pokúša chlapca a ponúka mu lákavú alternatívu k jeho súčasnému životu. Napokon, v treťom dejstve, Steven odhalí pravú podstatu Divadla reality a musí vybojovať záverečný duel s posledným pokušením – ponukou stať sa súčasťou divadla výmenou za večnú mladosť. Zvolí si obyčajný život so všetkou bolesťou a nástrahami, ktoré naňho číhajú, alebo podľahne mámeniu Principála? A je vôbec možné Principála poraziť?

Comics je v čiernobielom prevedení na žltkastom papieri, čím pripomína staré fotografie z rodinného albumu poskladaného výlučne z momentiek náhrobkov v predvečer sviatku Všetkých svätých. Táto kombinácia dokonale podčiarkuje atmosféru príbehu. Posledné pokušenie nejde až do takej hĺbky, ako napríklad spomínaný Sandman. Jeho ambíciou je – ako hovorí Neil Gaiman v úvode knihy – byť ľahkým rozprávaním k táboráku, a túto úlohu spĺňa na sto percent. A navyše, na jeho prečítanie vám postačí čas potrebný akurát na jedno prehranie albumu Alice Coopera.

Neil Gaiman, Michael Zulli, Alice Cooper: Poslední pokušení Originál: The Last Temptation Vydavateľ: Comics Centrum, 2003 Preklad: Dana Krejčová


14. marca 2003
Michal Jedinák