Posledná rozlúčka s Martinom Šimonom Schusterom

Jedna zo Šimonových identít
Martin
Šimon krstí makom Zlomenú prísahu
Parte Simon

V utorok 28. marca 2017 dotĺklo srdce Martina Schustera, ktorého sme všetci dlhé roky poznali pod prezývkou Šimon. Tohto činorodého, večne energiou kypiaceho človeka s veľkým duchom i srdcom, zradilo ku koncu vlastné telo.

Veď mu aj dával zabrať. Večný študent a objaviteľ, vedec i kňaz zároveň, neposedný a búrlivý. Vyštudoval v odbore chémia na PF UPJŠ v Košiciach a prešiel viacerými zamestnaniami, ale jeho druhým životom bola fantastika a jeho druhým domovom fandom. Tak sa z fanúšika a čitateľa stal autor, organizátor conov, expedícií, letných táborov. Bol porotcom Ceny Karla Čapka a superporotcom česko-slovenskej súťaže o Najlepšiu fantasy, z ktorej vyrástla väčšina súčasných úspešných autorov fantasy v Čechách a na Slovensku. Nezanedbateľné boli Šimonove osvetové a propagačné aktivity, najmä v oblastiach slovanskej mytológie a ochrany prírody. A hlavne bol dobrý kamarát, vždy ochotný podporiť dobrú vec, výmyselník a beťár.

Viac sa o sebe a svojej ceste k fandomu rozpovedal sám v Stretnutí s fantastikou.

Šimon, teda RNDr. Martin Schuster, zomrel ticho, na nemocničnom lôžku, v kruhu svojich blízkych, vo veku púhych 54 rokov.

Posledná rozlúčka s ním sa bude konať v piatok 31. marca 2017 o 10:45 v obradnej sieni Krematória v Košiciach.

Šimon, nikdy na teba nezabudneme. Budeš nám chýbať.

Kto ste ho poznali, venujte mu spomienku, nemusí byť povinne tichá, veď ani Šimon nebol. A ak niekedy budete svedkami vítania jari a vynášania Moreny, spomeňte si na Šimona. Už tej tichej a chladnej dáme robí spoločnosť.


Foto: Archív.


Súvisiaci link

Stretnutia s fantastikou: Martin „Šimon“ Schuster


30. marca 2017
Alexandra Pavelková