Posledná rozlúčka s Martinom Kochlicom

Martin Kochlica - zdroj KSKLS.sk

Sú veci, ktoré by sa nemali diať.

Náš kamarát, publicista a poviedkar Martin Kochlica podľahol ťažkej chorobe. Prepukla u neho, keď doslova stál na prahu života. Nevzdával sa, niekoľko rokov bojoval o svoje zdravie, šťastie a budúcnosť, no jeho cesta sa naplnila predčasne. Príliš skoro.

Martin Kochlica (1984 – 2017) sa narodil v Ružomberku, ale potom, ako vyštudoval na TU vo Zvolene odbor Lesníctvo, zostal verný Zvolenu, kde žil a pracoval v oblasti ochrany prírody a kultúry. Popri tom sa venoval filmovej a knižnej publicistike a osvete. Participoval na práci vo festivalovom výbore medzinárodného festivalu o životnom prostredí Envirofilm. Bol členom medzinárodnej poroty festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto a tiež spoluorganizátorom súťaže amatérskeho filmu a fotografie Monte Vízia.

S recenziami začínal na serveri Hlbokyhrob.sk a vo filmovom časopise Blokbaster. Neskôr okrem portálu Fandom.sk písal pre český Sarden a iné médiá o filme a literatúre, prispieval aj na CSFD a Legie.info. Okrem toho písal na svoju autorskú stránku.

Za svoje poviedky získal viacero nominácií a ocenení. S poviedkou Druh komunikácie získal tretie miesto v Cene Fantázie 2007 a v tom istom roku mu poviedka Labor Gratuitus vyniesla titul Rytier rádu fantasy za umiestnenie v súťaži O nejlepší fantasy. Spomeňme čestné uznanie Literárny Zvolen, čestné uznanie Akademie SFFH, z tých novších finálové umiestnenie v súťaži Poviedka Istroconu 2016 s poviedkou Revitalizácia. Naposledy sme sa mohli s tvorbou tohto krehkého muža so silným duchom stretnúť v Ohnivom pere 3. apríla 2017, keď vyšla jeho poviedka deň ako každý iný.

Martin už viac nič nenapíše a už nikde nebude prednášať. Posledná rozlúčka s ním bude na zvolenskom cintoríne v utorok 27. júna 2017 o 13:00 hod.

Kto ste ho poznali, príďte. Kto ste ho nepoznali, ale aspoň ste čítali jeho recenzie, články či poviedky, venujte mu, prosím, tichú spomienku.

Česť jeho pamiatke.


Update 27. júna 2017

Vážení čitatelia, milí priatelia. Na Martinovom pohrebe sme sa my, redakcia Fandom.sk, zúčastnili ako jeho kamaráti aj ako spolupracovníci. Radi by sme tlmočili niektoré jeho slová určené publiku. Martin Kochlica, ako skúsený publicista, si totiž v očakávaní neodvratného konca napísal aj smútočnú reč na vlastný pohreb. V nej zhrnul nielen svoj osobný a profesionálny život, ale aj to, ako a za akých okolností v ňom postupne rástla láska k literatúre – najmä k fantastike -, a ako sa z nadšeného sebavedomého autora postupne stal sebakritický poviedkar a kritický recenzent. Z obsiahleho vyznania si dovoľujeme vybrať pár myšlienok: Martin veľmi rád čítal domácu fantastiku a tešil sa z úspechov našich autorov. Z nich ho na začiatku najviac ovplyvnili Juraj Červenák a Alexandra Pavelková. Jeho najväčším úspechom v tejto oblasti bolo udelenie titulu Rytier rádu fantasy. Keď od fantasy začal viac inklinovať k science fiction, inšpirovali najviac ho Marek Eliáš, Štefan Huslica (ktorý už tiež nie je medzi nami) a Zuska Stožická. Osobne i profesionálne si v posledných rokoch cenil spoluprácu s českým portálom Sarden.cz a slovenským portálom Fandom.sk. Vo svojej reči tiež vyzval ľudí, aby viac čítali – a aby separovali a nezapratali si planétu svinstvom.

Záver si dovoľujeme citovať priamo z jeho reči: „Majte sa, ako chcete. Sila nech vás sprevádza.


Súvisiaci link

Autorská stránka Martina Kochlicu


Foto: Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene


22. júna 2017
Fandom SK