Posledná Fantázia

„Misia je splnená,“ hovorí sa v „záverečníku“ posledného, štyridsiateho čísla jediného slovenského sci-fi a fantasy literárneho magazínu Fantázia, ktorý tak zavŕšil desať rokov vychádzania a uzavrel jednu kapitolu modernej slovenskej literárnej fantastiky. Fantázia číslo 40 vyšla na sklonku roku 2007 na 54 stranách, napriek tomu s bohatým obsahom.

Časopis otvára reportáž z najväčšieho svetového stretnutia fanúšikov populárnej kultúry Comic Con 2007, ktorý sa v lete konal v kalifornskom San Diegu a zúčastnilo sa ho rekordných 150 tisíc návštevníkov spolu s hosťami ako Mila Jovovichová, Ridley Scott, či Matt Groening.

Okrem poviedok troch začínajúcich slovenských autorov je vo Fantázii 40 uverejnená poviedka ruského autora Viktora Pelevina a českého sci-fi spisovateľa a publicistu Ondřeja Neffa. Novinky domácej knižnej fantastiky sú predstavené v recenziách a prečítať si môžete aj o knihách, ktoré vyšli v zahraničí.

Aj v tomto roku sa uskutočnila poviedková súťaž Cena Fantázie, ktorej výsledky boli slávnostne vyhlásené v programe na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislave. Okrem výsledkov a fotoriportu sa vo Fantázii 40 dozviete aj o strastiplnej ceste domov tohtoročnej víťazky súťaže Lucie Droppovej a tiež o jej spisovateľských plánoch.

Svoju tvorbu, úspechy a sny predstavuje v rozhovore s autorkou Alexandrou Pavelkovou tiež slovenská maliarka Martina Pilcerová, ktorá je úspešná najmä v zahraničí – prácou pre spoločnosti vydávajúce hry World of Warcraft a Magic: The Gathering, ale má za sebou už aj spoluprácu na príprave filmu.

Fantázia číslo 40 prináša aj klasické a osvedčené literárne aj filmové rubriky a tiež pohľad na zaujímavú „fantastickú“ hudobnú produkciu…

V úvode spomenutý „záverečník“ nie je v tomto prípade iba posledným textom štyridsiateho čísla Fantázie, ale je tiež záverečným článkom desaťročnej histórie časopisu, ktorý vychádzal iba s podporou Ministerstva kultúry SR v náklade 1500 kusov, napriek tomu vyryl hlbokú brázdu v slôovenskej literárnej fantastike – vydaním dvoch stoviek pôvodných slovenských poviedok, jednej debutovej knihy „Nie celkom rozprávky“ Michala Jedináka, organizovaním literárnej súťaže, z ktorej boli vydané dva knižné zborníky (Fantázia 2006 a Fantázia 2007) a spoluorganizovaním legendárnych festivalov fantastiky Istrocon v Bratislave a Parcon v Nitre.

Fantázia 40 – obsah:

04 reportáž: Ivan Aľakša
Comic-Con 2007: Oslava populárnej kultúry 08 úvodník (Juraj Malíček)
Niečo končí, niečo začína… 08 filmušky (Alexander Schneider) 10 riport: Ivan Aľakša
Cena Fantázie 2007: Poznáme piateho víťaza 11 udialo sa: Ivan Aľakša
Rozprávanie s víťazkou Ceny Fantázie 2007 11 udialo sa: Fragment
2× tretí Eragon
Endymion Spring: Tajuplná kniha plná záhad 12 poviedka: Ondřej Neff
Dívka s tváří mramoru 15 knihy: Martin Králik
Naši autori v Poľsku 16 profil: Miloš Jesenský
Nové príbehy pána Tragáčika 18 poviedka: Tajpek
Zanechať slnečnú sústavu 23 knižné novinky v zahraničí
(Anton Stiffel a Michal Jedinák) 24 fantastický antikvariát (Miloš Ferko)
Tiene vo svetle…
…alebo história zabudnutého škandálu 25 riport (Zuska Stožická)
Rituál s perím a s períčkami 26 poviedka: Jozef Karika
O zatýkaní Trhača Johna 28 zahrajme sa (Róbert Špoták)
Hry od Albi, novinky aj klasika 29 kniha (Martin Králik)
Desať rokov Fantázie: Úvod ku knihe 30 knižné recenzie 34 poviedka: Viktor Pelevin
Bubon horného sveta 38 ľudia (Ivan Aľakša)
Červenákov fanúšik Dominik 39 sex v SF meste (Michelle)
Sex – Turistická pošta 40 interview (Alexandra Pavelková)
Martina Pilcerová:
Ceruzkové kresbičky pre Nikiho 42 poviedka: Michaela Talašová
Do mesta 45 démonológia (Lucia Droppová)
Duchovia ako démoni 46 fantastická hudba (Dušan Fabian)
Bezbožníci spod Kančej hory 47 film (Ďuro Červenák)
Fantastická zima v kinách 48 filmové recenzie
Beowulf, Benders Big Score, Grindhouse: Planéta Teror, Grindhouse: Auto zabijak, Hitman, Čierne Vianoce, Volkodav 54 slovo na záver (Ivan Aľakša)
Misia splnená


28. decembra 2007
Ivan Aľakša