Poriadne vypratá čierna

Muži v čiernom II

Filmové dvojky sú ako ženské. Niekedy sa s vami pekne mojkajú a poskytujú ešte rafinovanejšie rozkoše ako ich predchodkyne (Votrelci, Better Tomorrow 2, Múmia sa vracia…), inokedy sú to zákerné potvory, čo z vás len vytrieskajú prachy a za ne vám budú akurát tak idiotsky verklíkovať dookola stále to isté (Highlander 2, Nočná mora z Elm Street 2, Asterix a Obelix: Misia Kleopatra…). Už asi tipujete, v ktorom z týchto podstád bečia MUŽI V ČIERNOM 2. A možno nie, možno ste chápaví čitatelia a došlo vám, čo som chcel naznačiť názvom tejto recenzie. Presne tak.

Nemám vo zvyku zoširoka sa rozpisovať o deji, ale aj keby som sa tentokrát chcel k niečomu takému uchýliť, nebolo by veľmi o čom plytvať slovami. Zase sú tu agenti Jay a Kay (akurát s prehodenými úlohami, teraz je černoch ten múdry, zatiaľčo ten s pokrčenou tvárou je totálne mimo misu), zase je tu zlý emzák nejako naprataný do ľudskej podoby a zase je tu tajomný všemocný bazmeg, o ktorý sa priečia, aby zachránili/zničili vesmír. A zase je tu nadržaný hovoriaci pes Frank, zase sú tu húliaci, kávou sa nalievajúci a neslušné návrhy dávajúci \„červovia\“, zase je tu kšeftár Jeebs, ktorému môžete kľudne odstreliť kotrbu, pretože mu vzápätí dorastie druhá, rovnako hlúpa, škaredá a ošomraná. Zase, zase, zase. Človek sa na to všetko díva a pripadá si ako na stredoškolskej stretávke po desiatich rokoch – je to spočiatku úsmevné, lebo nezaškodí opäť po čase vidieť tých, ktorých sme voľakedy mali tak radi, ale potom zábava zvädne ako kvet v E.T.-ho črepníku, pretože zistíte, že sa vlastne nič nezmenilo a tie prízraky z minulosti vám už nemajú čo povedať. Snáď okrem toho, že sa rozmnožili. Tak to hej, mimozemšťanov je v MUŽOCH V ČIERNOM 2 rozhodne viac než v prvej časti. Máme tu červa, čo ešte vykašliava piesok z Arrakisu, emzáka s varlatami namiesto brady, emzáka, čo \„vyzerá ako hovno\“, a samozrejme emzáka, čo vyzerá ako biele hovno (áno, Michael Jackson tam skutočne hrá). Inak ale zase tie isté recyklované situácie, navyše bez akýchkoľvek nových režijných nápadov a v rovnakej trikovej kvalite ako v prvej časti – čo na tomto filme stálo 175 miliónov dolárov (!!!), to fakt nepochopím. A podobne, ako jednotke chýbalo dáke poriadne bombastické finále, takisto takáto do sedadiel pribíjajúca scéna absentuje i v dvojke – nič zásadné vám nevykecám, ak poviem, že letecká naháňačka nad New Yorkom je nuda a záverečné prdkanie Tommyho Lee Jonesa laserovou pištoľkou do mimozemšťanky Serleeny lomcujúcej Willom Smithom som skoro odspal. Namôjdušu bol súboj s megachrobákom zábavnejší. O následnom patetickom civení na Sochu slobody a kecoch o statočných Newyorčanoch sa radšej ani nebudem podrobnejšie rozširovať.

Čo-to zachraňuje úžasná hudba Dannyho Elfmana a herecké obsadenie. Nie, nemám teraz na mysli duo čiernoodencov, s prehodenými úlohami to už medzi nimi jednoducho nefunguje tak ako kedysi, mnoho fórov sú len výstrely do prázdna a Tommy priam smrdí tými dvadsiatimi miliónmi dolárov, bez ktorých by nebol býval ochotný sa na tomto projekte podieľať, ani milú, ale inak herecky úplne dengľavú tmavú krásku Rosario Dawsonovú (skvelej Linde Fiorentinovej z prvého dielu nesiaha ani do polovice opätkov), hovorím o výbornej a nezabudnuteľnej Lare Flynn Boyleovej v úlohe Serleeny. Je sexy, je tak akurátne lotrovsky afektovaná, má super spodné prádlo, je to skrátka najlepšia záporáčka roka. Škoda, že vo filme nedostala ešte viac priestoru, jej zasúvanie chápadiel do telesných otvorov je skutočne mňamózne.

Nie, netvrdím, že sú MUŽI V ČIERNOM 2 úplne nanič film. Niektoré gagy sú predsa len vydarené (asi trikrát som sa na suchom čiernobrýlovom humore Smitha a Jonesa naozaj zchuti zasmial) a zopár nápadov stojí za videnie (najmä omdletý dvojhlavý mimozemšťan, keď jedna hlava dáva druhej umelé dýchanie). Keby to bol samostatný film, tak tu naň spievam nadšené ódy. Lenže je to pokračovanie jednej z najlepších sci-fi komédií, a v tejto súvislosti musím konštatovať, že MVČ 2 sú skrátka to isté v modrom. Ehm… v čiernom.

Hodnotenie: 6/10

MUŽI V ČIERNOM 2 (Men in Black II), r. Barry Sonnenfeld, USA, 2002


23. júla 2002
Ďuro Červenák