Porada ČSSFF na Slovensku

Vartacon Banská Bystrica 21.5.2005

Už tradične uprostred mája sa konala porada Česko-Slovenského sci-fi Fandomu na hvezdárni Vartovka nad Banskou Bystricou. V piatok sme sa postupne zliezali, najväčší problém však mali organizátori, pretože Mário nevedel vytrepať služobné Iveco s materiálom až tam hore. Tento rok sa totiž ukázal ako mimoriadne daždivý a lesníci nelenili a najproblémovejšie úseky vysypali štrkom. Tým pádom sa najproblémovitejšie úseky stali ešte problémovejšími, lebo na tom štrku prešmykovalo, skaly fŕkali po celom lese a plašili nevinnú lesnú zver. Dosť na tom, moja biela sviňa však vyšla bez problémov.

V piatok 20.5.2005 o 20,0­5 SEČ začala oslava 20. výročia založenia bystrického sci-fi klubu pod rafinovaným a nezapamätateľným názvom KPVPVF čiže Klub Priateľov… niečoho, asi vedy, pranostiky a fantastiky, ale ktoho vie. Pamir sa tiež zakoktal, keď slávnostne otváral Scifák, ako sa už tradične volá narodeninová párty Bystričanov. Povolali kadekoho, aj zakladateľov, aj členov, čo už sa veľmi dávno neukázali, ale tentoraz si oslavy nenechali ujsť. Rozdali sme si darčeky, pivo tieklo prúdom, veď bolo zadarmo, pozreli sme si spomienkovú prezentáciu na laptope. Napálili nám aj CD, ale chybička sa vlúdila a nebaví, takže si to zopakujú. Na záver sme si zaujúkali a zakrepčili, ako sa na správne oslavy patrí.

Na druhý deň doobeda sme vylaďovali formu, narazili nový sud a zarobili na guľáš. Poobede sme sa zišli v rokovacej miestnosti na samotnú poradu. Zúčastnili sa zástupcovia z klubov: Belit Nitra, Orion Nové Zámky, SQ2 Handlová, 451F Košice, Acorn Senec, Sínusoida Bratislava, Planéta opíc Bratislava, Villoidus Praha, Andromeda Plzeň, R.U.R. Praha, Krispel Uničov a domáci KPVPVF. Na začiatok sme si zaspomínali na staré časy a staré, už neexistujúce kluby. Pagi podal informáciu o jarnej porade ČSSFF v Březovej, na ktorej sa okrem iného aj rozhodlo, že cenu Mlok dostane p. Komárek za preklady Sapkowského a cena Ludvík nebude udelená. Taktiež sme si vypočuli informáciu o nastávajúcom Parcone v Chotěboři. Prešli sme si kalendárium, teda plánované sci-fi akcie v Čechách a na Slovensku do konca roku, okrem Parconu nás čaká z významnejších: Tatracon na Čingove, Worldcon v Glasgowe, Comics Saloon 2 v Bratislave, Cuccon na Ružíne, Taurcon v Nymburku, možno Soľnacon v Žiline, Fénixcon v Brne a Ľadocon pri Dobšinej.

Včielka nám rozdala zoznam aktívnych slovenských autorov fantastiky a povedala pár slov o Comics Saloone v Blave. Prešli sme na hlasovanie o cene Drak. Nominovaní boli: Pamír za prácu pre bystrický klub a Fandom, SFK Orion, za neutíchajúcu aktivitu (majú najstarší fanzin, ktorý má už neuveriteľných 45 čísel!) a Melkorova čajovňa. V prvom hlasovaní vypadol Orion, v druhom rozostrele vyhral Miro Párička a cena sa mu odovzdá na Comics Saloone v Bratislave.

Na budúci rok bude Parcon v Nymburku, ale na rok 2007 som už ohlásil kandidatúru Slovenska. Veď to už bude 10 rokov, čo nebol Parcon na Slovensku a teda je čas, potešiť fanúšikov aj na východnom brehu rieky Moravy! Ak to nebude Bratislava s obnoveným Istroconom (Nebude. Pozn. red.), tak to bude Nitra. Proti nám bude určite kandidovať Chotěboř. Za tým účelom sme si aj zvolili Radu ČSSFF na Slovensku, ktorej členmi sa stali Dáša Mehešová, Peter Zvalo, Ivan Aľakša, Miro Párička a ja. Rada si potom spomedzi seba volila Predsedu Rady ČSSFF na Slovensku, svojou dôverou opäť poctili mňa. Dali sme si záväzok aktívne pripravovať pôdu na realizáciu Parconu na Slovensku a samozrejme, podporovať všetky sci fi aktivity.

Po porade sme si dali výborný guľášik a na plné brucho sme sa dali do súťaženia v jedení popcornu. Veľmi sa mi nechcelo, ale potom som sa rozožral a bola dobrá zábava. Na Jožka Hucmana som však nemal, stal sa absolútnym víťazom. V podvečer nás poctili návštevou novomanželia Weberovci, teda nositelia meča Sir Rasťo Weber a Lady Saša Pavelková.

Večer prebehol už v pohodičke, Mário sa prebral z tretej opice, Pagi spokojene bafkal fajočku, Dáreček púšťal hudbu do skoku, LKT dopíjal všetky zvyšky, čo stôl na terase dal a my potriezvejší sme obdivovali Saturnove prstence, krepčili a vyvíjali všakovaké pestvá a fantastické magorstvá. Treba zažiť, také veci sú neopísateľné ani renomovanými majstrami brka.

Tož, hor sa do práce, nech je Parcon 2007 opäť na Slovensku!


21. júna 2005
Šimon