Ponorte sa do Dymu Dana Vyletu

Londýnska hmla smrdí hriechom

Dym - obalka
Dym - plagát, autor Tušamyš
Dan Vyleta, photo credit Michael Lionstar

Čo keby ste vaše myšlienky nedokázali ukryť pred vonkajším svetom? Vitajte vo svete Dymu. Novinka z pera Dana Vyletu, ktorú prináša na trh vydavateľstvo Ikar, je plná tajomstiev a hutnej atmosféry, ktorá čitateľov pohltí ako čierny kúdol dymu šíriaci sa z tiel hriešnikov.


Spletitý príbeh je zasadený do viktoriánskeho Anglicka, ktoré je trochu iné, ako ho poznáme z učebníc dejepisu. Spoločenské vrstvy obyvateľov kráľovstva totiž rozdeľujú tajomné sadze. Ukrytá neostane žiadna emócia a pri najmenšom náznaku hnevu či hriešnych myšlienok ľuďom z tela uniká dym. Čistí a hrdí aristokrati považujú začmudený plebs za spodinu a pomocou náboženstva a ideológie, ktorá je okolo dymu vystavaná, si udržiavajú moc.

Náboženskí fanatici a bezcitní vedci

Dvaja mladí študenti elitnej internátnej školy Thomas a Charlie zistia, že všetko, čo ich učia, je lož, a toto poznanie ich môže stáť život. Pridáva sa k nim atraktívna Livia a trojica postupne odhaľuje ďalekosiahle sprisahanie, ktoré vedie až na najvyššie miesta.

Nasleduje kolotoč útekov a skrývania sa, ale aj riskantného pátrania po pravde. Ocitnú sa v Londýne plnom divov a nebezpečenstiev či v majestátnom kaštieli, kde v podkrovných izbách a v skrytom laboratóriu číhajú tajomstvá. Odhalenia sú čoraz zaujímavejšie a detailná mozaika sveta dymu prináša nové a šokujúce súvislosti, ktoré sú neraz analógiami na súčasný svet.

Celkom čudné, no celkom skutočné Anglicko

Nečakaní zloduchovia a nečakaní hrdinovia. Chladný rozum a vášeň. Bohatí a chudobní. Správne a nesprávne, hoci nie je jasné, čo je čo. Toto je svet Dymu, majstrovské rozprávačské dielo, dickensovsky spletitý príbeh vyznačujúci sa urputnou silou predstavivosti, bohatou atmosférou a napätím.


Krátka ukážka z knihy Dym

Dym sa toleroval do jedenásteho roku: Svätá kniha stanovovala hranicu, pred ktorou mravnosť dosahovali iba svätci. Ak dieťa zomrelo pred jedenástym rokom, zomrelo v hriechu a išlo do pekla. Bolo to však (vďaka Panne) menšie peklo než to vyhradené pre dospelých – detské peklo. V obrázkových knihách sa často zobrazovalo ako akási nemocnica či škola, s dlhokánskymi chodbami a nekonečnými radmi zastlaných bielych postelí. Aj Thomas mal takú knihu, keď vyrastal, a kreslil si do nej: farby, ľudí, zvláštne chodiace vtáky, čo ťahali za sebou dlhé pierka ako svadobný závoj. V mnohých starších rodinách bolo zvykom zaobstarať si otroka, keď dieťa dovŕšilo desiaty rok, ktorého jedinou úlohou bolo dávať pozor na jeho život. Ak otrok zlyhal, čakala ho smrť. Týchto otrokov nazývali havrany, pretože boli odetí v čiernom a často sa za nimi ako kliatba vliekol ich vlastný dym.

Knihu Dym si môžete už teraz objednať s 20 % zľavou na stránke Bux.sk


Podrobnosti o knihe

Názov: Dym (orig.: Smoke)
Žáner: fantasy
Autor: Dan Vyleta
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2017
Väzba: pevná
Počet strán: 488
ISBN: 978–80–551–5231–8


Viac o autorovi

Dan Vyleta (1974) je syn českých emigrantov, ktorí koncom 60. rokov minulého storočia odišli do Nemecka, kde aj vyrastal. Študoval vo Veľkej Británii, kde získal doktorát z histórie na univerzite King’s College v Cambridgei. Niekoľko rokov pôsobil ako vysokoškolský pedagóg. Je autorom troch románov – Pavel & I (Pavol a ja), The Quiet Twin (Tiché dvojča), ktorý postúpil do užšieho zoznamu kandidátov na cenu Rogersovej nadácie za beletriu, a The Crooked Maid (Pokrivené dievča), ktorý sa dostal do finále kanadskej literárnej súťaže Scotiabank Giller Prize a vyhral cenu J. I. Segala. Striedavo žije v Nemecku, Kanade, Spojených štátoch a vo Veľkej Británii. V súčasnosti býva v Stratford-upon-Avon v Anglicku.


Foto: Ako je uvedené na obrázku.


20. januára 2017
Fandom SK - PR