Pomstitelia

Jeremiah S. Chechik

Veru, ako vyššie spomenuté zviera som sa tváril, keď som zasunul do videa kazetu s filmom POMSTITELIA. Aby ste ma však nepochopili zle – hovädzí výraz mi vyvstal na tvári aj pri prvom zhliadnutí napríklad takého Blade Runnera či Piateho elementu. Tentokrát však moju bleskovú mutáciu v dobytok pripomínajúceho tvora spôsobili trochu iné pocity: zatiaľčo pri menovaných veľdielach ma opanovali (v tomto poradí) úžas, nadšenie a orgastická extáza, pri Pomstiteľoch to boli (tiež v tomto poradí) nuda, znechutenie, túžba zabíjať.

Na úvod prekvapivé odhalenie: Pomstitelia nie sú o pomste. Ten názov je tu len preto, že rovnako sa volal populárny britský televízny seriál zo 6O-tych rokov, zo slávy ktorého sa recenzované „dielo“ pokúsilo ťažiť. Keby tvorcovia nazvali film podľa toho, o čom naozaj je, musel by sa volať „Nadržanci“, „Debili“, alebo „Sedem statočných plyšových medveďov“. Prečo? Záplatka je asi takáto: Sir August de Wynter (SEAN CONNERY) je vášnivý meteorológ (úžasná záľuba, že?) a navyše je nehorázne bohatý, takže má k dispozícii techniku, pomocou ktorej dokáže ovládať počasie. Ako správny zloduch rozhodne sa túto vymoženosť patrične speňažiť: zavolá si predstaviteľov najväčších štátov sveta a naznačí im, že ak nechcú zažiť záplavy, búrky, snehové metelice a balíček ekonomických opatrení (pardon, ten nie, to nie je živelná pohroma), musia mu každoročne zacvakať, a to celú desatinu hrubého národného produktu. A aby náhodou nerobili drahoty, de Wynter pripraví malú ukážku svojej moci – má ňou byť strašná prírodná katastrofa, ktorá zrovná Londýn s povrchom zemským. V tejto situácii sú agenti Steed (RALPH FIENNES) a Peelová (UMA THURMANOVÁ) poverení tajnou úlohou, v rámci ktorej majú preniknúť do de Wynterovho sídla a prekaziť mu jeho plány. Skúšajú to podobrotky i ľsťou, ale nedarí sa. A tak to skúšajú znovu, ale zase sa nedarí. A tak ďalej.

Steed a Peelová sú podarená dvojica. On je stopercentný britský gentleman, ona supersexy kočka, ktorá keby nemala nohy, zostávala by za ňou stopa ako za slimákom. V praxi to znamená, že je schopná flirtovať aj s telefónnou búdkou (a vzrušiť ju). Takýto pár by iste mohol byť zdrojom dobrej zábavy. Hovorím „mohol by“. Ale nie je. Neviem, ako to klape hrdinom televízneho seriálu, pretože vo štvrtok v noci sa venujem iným činnostiam (zbieram zážitky pre autobiografický heroic-fantasy román s názvom Barbar Onan), ale protagonistom filmu to neklape vôbec. Uma Thurmanová je bohyňa, no keď jej koketný úsmev nezlezie z tváre ani po desiatich minútach, začne byť otravná. Puberťácke dvojzmyselné narážky, ktoré na ňu doslova ejakulujú Fiennes aj Connery, tie vám prestanú byť smiešne ešte skôr. A ostatné pokusy o humor tiež nedopadli najlepšie. Napríklad členovia tajnej organizácie Prospero, schádzajúci sa kvôli zachovaniu anonymity preoblečení za pestrofarebných plyšových medveďov, by vo vydarenom filme mohli byť celkom zábavní. Lenže Pomstitelia nie sú vydarený film. Dajú sa charakterizovať tromi slovami: nuda, nuda, nuda. Ak odrátame úvodné a záverečné titulky, film má dokopy asi 7O minút, no už po polhodine máte pocit, akoby ste sa pol dňa v kuse dookola pozerali na jeden a ten istý diel Dallasu.

A pritom majú Pomstitelia všetky predpoklady na to, aby boli dobrou zábavou – oscarové obsadenie (Connery a Fiennes držitelia, Thurmanová bola nominovaná za Pulp Fiction), kvalitné efekty, veľkolepú a nepochybne veľmi drahú výpravu, niekoľko skutočne originálnych nápadov. Na čom to krachlo? Na strihu, vďaka ktorému očividne putovali do koša celé sekvencie? Nie, neverím, otrasný strih už musel byť len ranou z milosti tejto filmovej zdochline. Pomstiteľov jednoducho zbabral režisér. Rád by som naplno zhodnotil jeho prácu, ale keďže mi za recenzie do minulej Fantázie bola vytknutá prehnaná vulgárnosť, tak nepoviem, že tento film musel režírovať nejaký impotentný kripel, ale iba sucho poznamenám, že nabudúce si dám dobrý pozor na všetko, pod čím bude podpísaný pán JEREMIAH S. CHECHIK.

Záver: Uma Thurmanová v priliehavom kostýme z lesklej čiernej kože roztúruje vaše hormóny aj v prípade, ak výraz sado-maso považujete za označenie poľnohospodárskej činnosti kombinujúcej pestovanie ovocných stromov a chov ošípaných. Na spokojnosť s veľkorozpočtovým filmom je to však málo. Takže ak ste prepásli Pomstiteľov v kine, kľudne si ich nechajte ujsť aj na videu. Za ušetrené peniaze doporučujem požičať si nejakú zábavnejšiu kazetu s tématikou sci-fi – ja som napríklad nedávno videl film Análny votrelec, a tam je scéna, v ktorej dvaja chlapi zbalia ženskú a začnú jej…


13. júla 2000
Ďuro Červenák