Polonahí divosi v komiksoch, 6. časť: Xena

Xena komiks

V šiestej časti nášho divošského komiksového seriálu došiel na psa mráz, korózia na Terminátora a na rad nezameniteľná Xe­na.


Xena je aj u nás notoricky známa postava. V 90. rokoch existovalo plno televíznych seriálových fenoménov (napr. Akty X) a Xena patrila rozhodne do tejto exkluzívnej spoločnosti. Dnes ju obostiera čaro nechcene vtipného diela, vtedy sme ale mali dočinenia s bombou s nezameniteľnou zvučkou. Poďme teda spolu, poprosíme bubny a gajdy trocha hlasnejšie, super a ideme:

„Za časov dávnych bohov, hrdinných náčelníkov a kráľov, nepokojom zmietaná krajina zrodila hrdinku. Bola to Xena, mocná princezná zocelená žiarou bojov. Sila. Vášeň. Nebezpečenstvo. Jej odvaha zmení svet.“

Xena je samozrejme pohrobok seriálového hitu Herkules s Kevinom Sorbom. Bojová princezná do akcie nevyrazila bez typického bojového pokriku, z ktorého mnohých dodnes bolí hlava. Prvý raz sa objavila práve v seriáli Herkules, kde hosťovala. U divákov zaznamenala taký úspech, že keď to producent Sam Raimi (áno, TEN Sam Raimi, režisér Evil Dead) zaregistroval, okamžite sa ako skúsený obchodník pustil do výroby natáčania spin-offu s názvom, nuž, Xena. V roku 2000 mala premiéru záverečná epizóda, spolu vzniklo viac ako 130 epizód.

Seriál vykazoval podobné, ba až rovnaké prvky ako Herkules. Teda ústredná dvojica pozostávajúca z bojachtivého hrdinu a predsa len síce taktiež akčnej, ale miestami ako keby skôr komickej postavičky (Iolaus, Gabrielle), identická novozélandská výprava, lacné televízne kulisy a samoúčelné akčné scény, v ktorých si kaskadéri síce zjavne užívali, avšak na druhej strane boli poňaté ako keby cez kopirák. Kým Herkules masakroval fantasy a mytológiu, Xena ponúkala predsa len o štipku realistickejšie a kvázi drsnejšie zápletky.

No a teraz si možno niektorí poviete: „To je síce pekné, ale Xena nie je komiks!“

Nuž… je. V roku 2000 vychádzal v češtine vo vydavateľstve Barlow. Barlow dávno neexistuje, ale vo svojom vrcholnom období sa mu na chvíľu podarilo zaradiť medzi významných hráčov na poli vydávania komiksov. Na konte má napríklad westernového Duranga alebo trojdielne záležitosti Polární hvězda a upírčinu Princ noci.

A Xenu. V jej prípade vydavateľstvo nasadalo vskutku dynamické, ostré tempo zrovnateľné s dynamickou seriálovou zvučkou. Behom jediného roka sa mu podarilo vydať až šesť zošitov. Je ale pravdou, že ako rýchlo to začalo, tak bleskovo nastal koniec. Sedmičky sme sa už nedočkali.

Xena vychádzala v zošitovom formáte a obsahovala v 90. rokoch obľúbené prílohy (samolepky, plagátiky). Ako scenáre, tak kresba sa na nič nehrali. Kráčali ruka v ruke so známou seriálovú predlohou. Takže kto čakal veľdiela nominované na Eisnerovu cenu, mal smolu a nech je rád, že ho nezvalcoval kôň. Od tohto typu komiksov čitateľ proste tak nejako automaticky veľdielo svetovej literatúry nečaká. Možno o to viac zaskočí informácia, že scenáre nepísal nikto menší, než legendárny Roy Thomas. Pre Marvel písal Visiona, Iron Fista alebo Ghost Ridera a najmä Killravena a marveláckeho Conana, čo sú páni, o ktorých sme si už v predchádzajúcich častiach čo-to povedali. Farby Xene dodala Evelyn Steinová (Tajné války superhrdinů Marvelu, Spider-Man: Inferno).

Tvorcovia si boli dobre vedomí toho, že komiks ťaží z popularity seriálového predobrazu, a tak všetky obálky s výnimkou jednej tvoria propagačné materiály s Lucy Lawlessovou. Súčasťou komiksov bola i Salmoneova obrazárna (kde čitatelia posielali svoje kresby Xeny) a Salmoneova listárna. Xenu ste si mohli objednať, čím by ste sa zaradili do žrebovania o figúrku bojovej princeznej.


Nabudúce: „zostatky“.


Všetky dosiaľ publikované časti seriálu Polonahí divosi v komiksoch

1. časť: Conan

2. časť: Rahan

3. časť: Thorgal

4. časť: Tarzan

5. časť: Marvel a DC

6. časť: Xena


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.sk. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora hororových kníh Obchádza nás temnota, Prasa či najnovšie spoluautora hororu Ďáblův hřbet.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


6. apríla 2023
Ivan Kučera