Polia potupy, súboje cti

Nakladateľstvo Polaris nám v pravidelných odstupoch prináša ďalšie príhody odvážnej a hrdej kapitánky Mantichorského kráľovského námorníctva Honor Harringtonovej od Davida Webera. Tentoraz je to štvrtý román s názvom Pole potupy a tých polí potupy tam bude niekoľko.

Ak sa minulé časti jej osudov zameriavali viac na taktiku, diplomaciu a vesmírne súboje, táto knižka sa viac upriamuje na Honorin osobný život, na ľudí okolo nej a na jej vnútro. Ak som v recenziách na predchádzajúce časti som vyjadril uznanie nad prepracovanosťou Weberovho sveta, hodnovernosťou spoločenského systému a politického aparátu a znalosťou vojenskej problematiky, teraz musím vyjadriť pochvalu nad vnútornou hĺbkou tejto knihy, výbornou plasticitou vykreslených charakterov a Weberovu zručnosť aj v „nevojenskej“ problematike ako sú napr. ľudské a sociálne vzťahy. Určite nebudem ďaleko od pravdy, ak napíšem, že Weber pristupuje k svojej literárnej postave s osobitnou precíznosťou, citlivosťou a pozornosťou, ak už nie je do nej rovno zamilovaný. Pri čítaní knihy som mal pocit, akoby Honor niekde (niekedy) naozaj žila a Weber len prerozprávaval jej osudy. A to je jeden z významných kladov tejto (aj predchádzajúcich) knihy. Honor si svojím čestným, úprimným a neohrozeným jednaním poštvala postupne proti sebe peknú kôpku nepriateľov na čele ktorých stojí Pavel Young. Pri poslednej bitke s Haveňákmi pri Hancockej základni sa Pavel Young dopustil zbabelstva najhrubšieho zrna a Honor na to takmer doplatila životom. Mal by byť za to odsúdený na smrť, ale jeho kontakty a hlavne kontakty jeho otca siahajú veľmi ďaleko a vysoko a tak si to zlizne len jeho vojenská kariéra. A nočná mora kapitánky Harringtonovej pokračuje ďalej. Youngová nenávisť voči nej dosahuje vrchol a rozhodne sa k bezcharakterným a podlým akciám proti nej. Najprv siahne na to najcennejšie, čo sa jej podarilo nájsť, na jej lásku Paula Tankersleya a vo vyprovokovanom a neregulárnom streleckom súboji ho zabije najatým vrahom. Dúfa, že to Honor zlomí a že sa mu potom podarí s ňou spraviť to isté… Weber sa tu prejavil ako znalec psychológie a niektoré vnútorné monológy ničomného Younga sú napísane bravúrne a čítajú sa jedným dychom, aj keď to nie sú akčné scény. Naproti tomu vnútorný svet Honor bol podľa mňa miestami opísaný až príliš rozsiahlo a podrobne a taktiež pozadie niektorých intríg, politických rozhodnutí a zákulisných ťahov. Celkom hodnoverne a s citom pre detail sú opísané aj strelecké súboje. Táto knižka ma príjemne prekvapila práve svojou neakčnosťou, ktorou je súčasný trh zaplavený. Ako sa nakoniec Honor zmieri zo svojím osudom, či príjme výzvu na súboj cti na poli, ktoré sa pre ňu môže stať aj pohrebiskom nielen jej kariéry, si už ale určite radi prečítate sami… Osudy Honor Harringtonovej touto knihou ale nekončia a už čoskoro sa môžeme na ďalšie pokračovanie s názvom V exile.David Weber svoj svet otvoril aj pre ďalších autorov a tak v Amerike nedávno vyšla, už niekoľká v poradí, antológia príbehov z Honorinho sveta od rôznych spisovateľov. Dúfam, že Polaris nás nenechá dlho čakať. Bola by to škoda.

8/10 Anton Stiffel

David Weber: Pole potupy, orig. Field of Dishonor, Polaris 2001, prekl. Jiří Engliš, obál. Marek Fišer, 381 str., 275,–Sk
&nbsp Juraj MadMaxon
21. marca 2002
Fandom SK - PR