Pod gilotínou 17

Fantázia 17

Zelená míľa, Závod s časom, Sokoliar Tomáš, Železný obor, Toy Story 2, Myšiak Stuart Little, Slepačí úlet… Alebo, čo všetko zazrel Thorleif Larssen vo videopožičovniach.

ZELENÁ MÍĽA (The Green Mile), r. Frank Darabont, USA, 1999 (video)

Po vynikajúcom Vykúpení z väznice Shawshank scenárista a režisér Frank Darabont nakrútil ďalšiu adaptáciu Stephena Kinga. Opäť sa to odohráva vo väzenskom prostredí a opäť to má ten príjemný, mierne nostalgický retro-nádych. Je to však niečo celkom iné ako Vykúpenie… Príbeh rozpráva o osudoch dozorcov a väzňov na Zelenej míli, čo je oddelenie väznice pre odsúdených na smrť. Sem jedného dňa dovezú obrovského černocha Coffeyho (na Oscara nominovaný Michael Clarke Duncan), údajného vraha dvoch maličkých dievčat. Hlavný dozorca Edgecomb (ako vždy excelentný Tom Hanks) tuší, že hrdelný trest pre očividne dobromyseľného Coffeyho musí byť justičný omyl. Čo však tušiť nemôže, je, že zdanlivo prostoduchý černoch dokáže robiť skutočné zázraky… ZELENÁ MÍĽA má viac než 180 minút, ale ak budete k Darabontovi a jeho spôsobu rozprávania príbehu ústretoví, zhltnete tie tri hodiny ako malinu. Občas je to trochu príliš slzopudné, ale museli by ste mať šuter namiesto srdca, aby vás tento film nedojal. Má to myšlienku, má to atmosféru, obsadenie, réžia, kamera a hudba nemajú chybu. Je to jeden z najlepších filmov, aké som v poslednej dobe videl.

Hodnotenie: 9/10

ZÁVOD S ČASOM (Race Against Time), r. Geoff Murphy, USA, 2000 (video)

Je veľa vecí, ktoré nedokážem pochopiť. Napríklad to, ako môže nejaký režisér obsadiť takého vrcholne nesympatického a zle hrajúceho človeka, akým je Eric Roberts, do hlavnej úlohy svojho filmu. Napriek tomu sa to stáva, a vždy je to, prepáčte za výraz, na grcanie. Sci-fi thriller ZÁVOD S ČASOM nie je výnimkou. Akoby to celé bolo o tom, komu z dvojice hlavných predstaviteľov (už spomínaný Juliin nepodarený brat a odporne afektovaný Cary Elwes) sa skôr podarí vyvolať divákovo dávenie. Ale aby som sa nechoval celkom neprofesionálne – aj keď si odmyslíte mizerné obsadenie, zostane vám béčko s céčkovým spracovaním. Obdivujem ľudí, ktorí mali tú drzosť dať takémuto trápnemu a vrcholne nezáživnému odpadku nálepku „výbušný akční thriller ve stylu Blade Runnera a Running Mana“ – ZÁVOD S ČASOM má s týmito filmami spoločného asi toľko ako náš šéfredaktor s palestínskou teroristickou skupinou Al-Aksa. A čo dodať k záverečnej scéne, v ktorej sa ťažko ozbrojený hrdina a jeho v čiernej koži oblečená spoločníčka snažia dostať do mrakodrapu stráženého jednotkou strelcov v čiernych prilbách, a pritom dôjde k prestrelke v mramorovej hale a naháňačke vo výťahovej šachte?

Hodnotenie: 1/10

SOKOLIAR TOMÁŠ, r. Václav Vorlíček, SR-ČR, 2000 (TV, video)

Tento film je uvádzaný pod žánrovým označením „rozprávka“, ale v skutočnosti ide o klasickú romanticko-dobrodružnú fantasy. Scenár Ondreja Šulaja vznikol podľa povesti Jozefa Cígera Hronského a rozpráva o stredovekom teenagerovi Tomášovi, ktorý dokáže komunikovať so zvieratami. Táto schopnosť mu pomôže v súperení s podlým sokoliarom Iverom a nemilosrdným pánom Baladorom. Nebude chýbať láska, intrigy, napätie, a hlavne podarené kúsky Tomášových zvieracích kamarátov… Ak si spomeniem na stupídnu Fontánu pre Zuzanu III. a nemastnú-neslanú Šulíkovu Krajinku, je SOKOLIAR TOMÁŠ jediný slovenský film z posledného obdobia, na ktorý môžeme byť právom hrdí. Je len paradoxné, že ho natočil ostrieľaný český režisér Václav Vorlíček. Jeho réžia robí zo „slovenského Beastmastera“ vizuálne veľmi pôsobivý film – neobsahuje síce skoro žiadne triky, ale zato má výbornú kameru (ktorá si doslova vychutnáva nádherné exteriéry), slušnú výpravu a kvalitné kostýmy. To spolu so solídnymi výkonmi hercov (hlavne Košičan Braňo Holíček v hlavnej úlohe) a ich zvieracích kolegov robí z tohto dielka malý skvost v našej skromnej kinematografii.

Hodnotenie: 7/10

ŽELEZNÝ OBOR (The Iron Giant), r. Brad Bird, USA, 1999 (video)

O tento kreslený film spoločnosti Warner Bros. som spočiatku ani nezavadil – v Amerike nemal veľký úspech, u nás vyšiel rovno na videu… Lenže ignorujte dielko, ktoré spolu s Matrixom, Šiestym zmyslom a Galaxy Questom nominovali na Huga. Okamžite som chcel vedieť, či je to naozaj také dobré. Je. Príbeh je akousi variáciou na E. T. Mimozemšťana či Číslo 5 žije. Z hlbín vesmíru prifrčal 30-metrový robot a z neznámych dôvodov pristál na Zemi, v malom prímorskom mestečku. Tu sa skamarátil s chlapcom a jeho prostredníctvom aj so sympatickým majiteľom šrotoviska. Robot sa totiž živil kovom a tá obrovská hŕba vrakov mu zaručovala úplné gurmánske vyžitie. Lenže potom prišiel paranoidný vládny agent, privolal armádu i námorníctvo a začalo ísť do tuhého… Scenár nie je veľmi objavný, ale na druhej strane nemá hluché miesto, je v ňom plno humoru a napätia, a čo poteší najviac, zaobišiel sa bez pesničiek a srandovných zvieratiek. Animácia je výborná, hlavne Obrove pohyby sú veľmi realistické. Skrátka lahôdka. Škoda, že sme to nemohli vidieť v pôvodnom znení – v angličtine robota nahovoril Vin Diesel.

Hodnotenie: 8/10

TOY STORY 2, r. John Lasseter, Ash Brannon, Lee Unkrich, USA, 1999 (video)

Pokračovanie megaúspešného počítačmi animovaného projektu spoločností Disney a Pixar je snáď ešte lepšie ako prvý diel. Woody sa snaží dostať z pazúrov kupca so starožitnými hračkami a Buzz musí vybojovať zápas s figúrkou zlého vesmírneho cisára Zurga („Nevzdám sa, Zurg! Zabil si mi otca!“, „Nie, Buzz. Ja som tvoj otec!“). Kopa fórov (večierok v hračkárstve za účasti Barbie-tanečníc) a narážok na známe filmy. Dokonalá animácia a výborný slovenský dabing.

Hodnotenie: 9/10

MYŠIAK STUART LITTLE (Stuart Little), r. Rob Minkoff, USA, 1999 (video)

Zrejme najmilší rodinný film uplynulého roka. Hlavný hrdina je kompletne vytvorený v počítači, čo mu však nebráni byť neodolateľným sympaťákom a získať si vaše srdcia spoľahlivejšie než pokémon Pikachu. Pohodou nabitý scenár M. Night Shyamalana, odviazaná Geena Davisová, špičkové triky, obdivuhodné výkony skutočných zvierat. A stálo to o štyri milióny dolárov viac než Gladiátor (!!!). To predsa musíte vidieť.

Hodnotenie: 8/10

SLEPAČÍ ÚLET (Chicken Run), r. Nick Park, USA-GB, 2000 (video)

Jednoznačne najlepší animovaný film uplynulého desaťročia a jeden z najlepších vôbec. Príbeh o sliepkach, snažiacich sa ujsť z „koncentračného“ kurína, je nabitý humorom, skutočne nadupanými akčnými scénami a podarenými citáciami slávnych filmov (únik z pece v štýle Indianu Jonesa, vrátane schmatnutia spadnutej čiapky popod zatvárajúce sa dvere). Ak ste to prepásli v kine, prišli ste o „prďáckeho“ kohúta Rockyho s hlasom Mela Gibsona, ktorý pri prelete ponad plot kričí: „Freeedooom!“

Hodnotenie: 10/10


24. apríla 2001
Ďuro Červenák