Pirátska fantasy od režiséra Kruhu

PIRÁTI Z KARIBIKU

Skúšal to Roman Polanski s veľkofilmom Piráti, avšak fatálne neuspel. Potom mal podobné chúťky Renny Harlin, ale Ostrov hrdlorezov sa stal jedným z najväčších prepadákov v dejinách filmu a kritici ho roztrhali do poslednej drevenej nohy. Akoby sám Boh nemal rád žáner pirátskeho dobrodružstva a bránil filmárom v jeho resuscitovaní. Možno nepriazeň osudu konečne zlomí predpokladaný letný hit PIRÁTI Z KARIBIKU: KLIATBA ČIERNEJ PERLY.

Producent Jerry Bruckheimer, ktorý zrejme podpísal zmluvu s Diablom a za prísľub svojej duše dostal recept na filmové hity (Skala, Armageddon, Pearl Harbor), si z predchádzajúcich pirátskych neúspechov nerobil ťažkú hlavu a rozhodol sa pre štúdio Disney vyprodukovať film, ktorý je voľne inšpirovaný \„jednookou\“ atrakciou v Disneylande. Za 125 miliónov dolárov tak vznikol výpravný veľkofilm plný krásnych plachetníc, dobových kostýmov, davových scén a samozrejme veľkých námorných bitiek. A v neposlednom rade drahých, ale o to kvalitnejších trikov od ILM. Nakrúcalo sa na pobreží Mexika a ostrove sv. Vincenta a ešte väčšiu váhu než dunenie lodných kanónov malo slovo režiséra Gorea Verbinského. Ten sa po divácky neveľmi úspešnom Mexičanovi s Juliou Roberts a Bradom Pittom vlani výrazne presadil remakom japonskej duchárčiny Kruh. Uvidíme, ako sa temuto režisérskemu chameleónovi podarilo preladiť sa z temného, priam komorného hororu na zábavné veľkodobrodružstvo.

Údajne humorom a napätím nabitý príbeh sa odohráva v 17. storočí v (áno, hádate správne) Karibiku. Zlý pirátsky kapitán Barbossa unesie dcéru guvernéra Port Royal Elizabeth. Po jeho stope (či skôr sčerenej hladine) sa vydávajú gentlemanský pirát Jack Sparrow (pretože mu Barbossa ukradol loď menom Čierna perla) a jeho dávny kamarát, mladý anglický kováč Will Turner (pretože miluje Elizabeth). Čoskoro zistia, prečo je Elizabeth pre Barbossu taká dôležitá – ona jediná totiž pozná kľúč k zlomeniu kliatby, ktorá kapitána a jeho posádku udržiava medzi životom a smrťou. Barbossa a jeho kumpáni sa totiž v mesačnom svetle menia na hrozivých kostlivcov…

Bruckheimer a Verbinski nenechali nič na náhodu a obsadili do hlavných úloh superhviezdy. Vlasatého, otrhaného Sparrowa si podľa ukážok z traileru s veľkou chuťou zahral Johnny Depp, po jeho boku sa vo svojej čiernovlasej, fúzatej podobe oháňa šabľou Orlando \„Legolas\“ Bloom. Nemŕtveho kapitána Barbossu stvárnil skvelý Geoffrey Rush, držiteľ Oscara za Žiaru a nominovaný za Zamilovaného Shakeaspeara a Quills. V úlohe Elizabeth sa prvýkrát výraznejšie pokúsi u divákov zabodovať mladučká a pôvabná Keira Knightley.

Johnny Depp sa rozplýva, že taký zábavný scenár snáď ešte nemal v rukách a podľa prvých ukážok je jasné, že sa rozhodne bude na čo pozerať – armáda kostlivcov vyzerá ako živá, plachetnice neúsprosne režú azúrovú hladinu, čepele zbraní cvendžia a zeleň karibských ostrovov priam až ťahá za oči. Do našich kín smelí bukanieri doplávajú 18. septembra.


9. júna 2003
Ďuro Červenák