Pikoška: Andy Kraus napísal sci-fi

rozhovore Mariána Jaslovského so slovenským hercom a scenáristom Andym Krausom na SME.sk sa objavila zaujímavá informácia: Andy Kraus napísal sci-fi román, ktorý zatiaľ ešte nevyšiel, čítal z neho však úryvky v programe Dada Nagya.

„Áno, tá kniha existuje v rukopise. Ak by som ju vydal, tak určite nie pod svojím menom,“ vyjadril sa v rozhovore Kraus, dnes najmä scenárista TV sitcomov Susedia a Panelák. Kniha vraj nie je taká zábavná, ako by ľudia od neho čakali, preto radšej ten pseudonym. „…tí, ktorých by mohla zaujímať, by si ju nekúpili, lebo ju napísal Andy Kraus, a to je predsa ten komerčák,“ hovorí ďalej Kraus – myslel tým nás?

Podľa Krausa príbeh jeho sci-fi je filozofickejší a nie je tam prvoplánová sranda, aj keď humor tam podľa neho je. „Volá sa Boh vie prečo a je o tom, že Boh je síce všemohúci, ale niekedy sa mu už tak veľmi nechce. Niektoré veci nechá plávať, niektoré planéty má obľúbenejšie, niektoré menej. Dej sa odohráva na jednej z planét podobnej Zemi, ale zmenil som tam isté okolnosti, napríklad rozmnožovanie, rodenie a vznikli zaujímavé situácie,“ povedal Andy Kraus o svojom ešte nevydanom románe. Žeby niečo na štýl Douglasa Adamsa, či Miša Jedináka? Uvidíme, na knihu si musíme počkať.

Celý rozhovor nájdete tu.


22. januára 2008
Ivan Aľakša