Pegascon 2001

Tata, ja chcem draka!

Hyena sa tvári, že prednáša
Kartičkári sú všade :)
Pimprlový tyjátr
Hyena občas vyzerá (takmer) zúrivo
Začínajúci obchodník s knihami - teda ja :)

Rovnica je jednoduchá. Na počiatku bol Prešov. Mesto na ďalekom východe, v minulosti povestné svojim chovom koní – a prezývkou Prešovčanov „koňare“. V írečitom šariššskom nárečí to znamená… pánboh vie čo, zrejme ľudí, ktorí sa… v lepšom prípade chovom koní živia. A kôň, to je takmer Pegas, s čím by iste súhlasil Perseus a členovia prešovského sci-fi klubu, ktorý po tomto okrídlencovi dostali meno. Nuž, a čo je potom Pegascon hádam nemusím nikomu vysvetľovať, akurát sa len môžem spýtať, či viete, čo má tento con spoločné s perverzným sexom (v rozprávkach), divadelnou hrou v štyroch dejstvách či Heideggerom a Sartrom? Neviete? Nuž, spoločné má s týmto Pegascon 2001 všetko ;-)

Na počiatku bol samozrejme chaos, ktorému sa žiaden con nevyhne. Rozospatí organizátori sa pomaly trúsili do miesta conania, dávali dokopy technické zabezpečenie (počítač, stoličky a pivo :-) a vyčkávali hostí. A tí – napodiv – prišli. Po jednom po dvoch, no napokon sa „kongresová“ miestnosť Slovenského zväzu záhradkárov v Prešove naplnila – na lokálny con celkom úctyhodným počtom návštevníkov (päťdesiat, počítal som správne?). Prišli fani (a fanie) z Prešova, Košíc aj Bratislavy, vzduch sa pekne vydýchal, okná otvorili a sranda mohla začať…

Úvod už tradične ovládol Jozef Girovský a jeho trailer show. Ukážky z Pána prsteňov, Spidermana, Monsters Inc, či Wiedzmina boli skutočne chutné, máme sa na čo tešiť. Pravda, dotyčná scéna o pavúčom mužovi sa na plátne nikdy nezjaví, no samotný nápad s chytaním helikoptéry do siete natiahnutej medzi Twins stál za to. Aj keď sa toho chudák WTC nedožilo :-( No a aktuálny trailer Spoločenstva prsteňa vo mne opäť vyvolal príjemné mrazenie – dej síce budeme poznať dopredu, no vidieť súboj s Nazgulmi na Větrove, Veľkú radu v Roklinke a Piliere kráľov… Ach, Galadriel! ;-)

Tesne po poslednej filmovej ukážke dorazili megastars conu – votrelcológ Marek „Hyena“ Eliáš a Zuska Minichová – spoluautorka aktuálnej knižnej novinky, Mozaiky rôznobežných ciest. Samozrejme, celí nadšení sme im nedali ani vydýchnuť a – čosi-kamsi – Hyena napochodoval za vrch stola, kde sa k slovu dostal perverzný sex v rozprávkach.

Aj keď toto spojenie slov môže znieť neuveriteľné, Marek nám to rýchlo objasnil – veď uznajte, čo už asi robili draci s princeznami počas dlhých zimných nocí ;-) Technicky to zneje dosť zvláštne, no keď si Hyena vypomohol poviedkou Jozefa Girovského (Prispôsobujem sa), všetko nám bolo jasnejšie. Ba aj vzťah vlka k starej mame a Červenej čiapočke sa ozrejmil, slovo „zožrať“ bolo očividne obrazným pojmom :)) Marek sa touto témou zaoberal do hĺbky, potrápil nám bránice a lícne svaly, no napokon sám ocenil naše príspevky do diskusie, kde sme z tvorby pán Dobšinského vytiahli skutočne neuveriteľné (a do 22:00 nepublikovateľné) argumenty v prospech názvu prednášky :) Rozprávky nie sú tak celkom vhodné pre deti – a Grgolica, odhalená Zsoltom Vargom, je toho najjasnejším dôkazom. Teraz nám ostáva len čakať, v poviedke ktorého z prítomných autorov sa dotyčné tézy objavia :) Marek, bravo!

Obedňajšiu prestávku spestril I Was a Teenage Intellectual, dojímavý a poučný thriller natočený podľa skutočných udalostí triom Dobeš, Pavlovský, Kopřiva (aka Rigor Mortis). Film je stálicou Pegasconu, na ktorú nedáme dopustiť – veď bez Heideggera a Sartra by to nebolo ono. A bez kvapky Nietscheho ;-)

Následná prednáška Zusky Minichovej potom vyznela dosť zvláštne, bola totiž taká fundovaná (Rastliny v science fiction), že autorkou používané pojmy chtiac-nechtiac kontrastovali s pojmovým aparátom Mladistvého intelektuála :) Mňa osobne navyše prekvapilo, ako dokáže na prvý pohľad nežná a krehká mladá dáma ohnivo vystupovať na obhajobu vecí, ktoré sú skutočne blízke jej srdcu. Wow a bravo, Zuska, takéto vedomosti a triezvy pohľad na vec nemá hocikto!

Okrem pokecov o mange, anime a hentai, premietania filmov (anime a Heavy Metal 2000) a reklamného bloku internetového kníhkupectva FanShop stojí za ďalšiu zmienku predovšetkým unikát zo života slovenského fandomu – bábkové divadlo. Familiárne označené ako „pimprlový tyjátr“, so scenárom Mareka Eliáša, názvom „Tata, ja chcem draka!“ a skutočne hviezdnym obsadením. Zo skromnosti neuvediem nás, poddaných, no napr. na tróne sa ocitol Martin „Šimon“ Schuster, predseda Československého Fandomu na Slovensku. Bravúrne zvládol svoj vzťah k (trošku nevernej) kráľovnej, nevydateľnej princeznej či šašovi, ktorého úloha ho napokon čakala tiež. Podľa potlesku usudzujem, že bol tento počin správnym krokom k oživeniu programu, napriek tomu, že časť mojej úlohy spočívala v tom, že som mal vtáka na strome :) Teda, ehm, ehm, tým vtákom bola sova…

Nuž, a viac oficiálneho programu sa do nášho útulného conu nezmestilo. Chýbala nám avizovaná megastar Saša Pavelková, s ktorou sme sa spojili len telemostom – choroba si nevyberá. Jej autogramiáda sa teda nekonala, no život ide ďalej – superakcia na knihu Prokletá pŕísaha trvá ďalej – viď cena na FanShope (koniec reklamného bloku)…

Oficiálny program však nie je všetko, duchaplná debata trhajúca bránicu trvala hlboko do noci. Fani a fanie zotrvali v dialógu, který není jenom prostou výměnou sentencí… prosahujících vaše myšlenkové niveau… Dialektika!

Takže, opäť o rok?


22. októbra 2001
Rastislav Weber