Parcon '99

Naša výprava dorazila na miesto diania napriek všetkým pôvodným plánom asi o deviatej večer. Toto bola moja prvá lekcia conania – nič neplánovať, skôr či neskôr sa aj tak dostanem tam, kam chcem. Aj tak sme prišli rovno do otvorenia conu. Akoby čakali len na nás. :) Kam ma viedli moje nohy…

  1. Hneď v prvý deň večer bolo počuť pokrik: „Hybajte na poľskú party!“ Hneď sa moje srdce potešilo, lebo vidieť majstra Sapkowského priamo v akcii bola jedna z hlavných príčin mojej prítomnosti na cone. Nabehli sme tam rovno s pohármi, aby sme sa po ne, nedajbože, ešte nemuseli vracať. Pila sa poľská vodka, ktorá mi, mierne povedané, pripálila hlasivky.

A čo majster Sapkowski? Jeho prvé slová, ktoré som začula boli: „Chowno prawda, chowno prawda.“ A keď sa jeho oči konečne zastavili na mne, nedalo mi, aby som sa nepresvedčila o slovách mnohých, ktorým som však nechcela veriť. " Majstre, umrie Geralt?" znela moja otázka. No on mi len potvrdil slová iných. „Hej“, riekol.

  1. Prednáška Františky Vrbenskej o hrdinoch nielen vo fantastickej literatúre. Strhla sa tam vášnivá diskusia o tom, čo za hrdinu je Urlúk z antitolkienov­ských poviedok. Pani Vrbenská sa neustále snažila nájsť na ňom aspoň niečo pozitívneho, ale všetky jej snahy sme veľmi rýchlo zhatili. Určite odtiaľ odišla zničená a vyhľadávajúca dané poviedky, aby si „hrdinu“ konečne dokázala zaradiť.
  2. Hlavný program sobotňajšieho večera: vyhlasovanie cien Karla Čapka a Mloka, tombola (ktorá ma ako vždy sklamala, pretože som nič nevyhrala), filmy: Byl jsem mladistvým intelektuálem (priznám sa, moja bránica dostávala poriadne zabrať. Bolo to lepšie ako dve hodiny zhybov a sklapačiek), a hlavne dlho očakávaná predpremiéra filmu The MATRIX. Keďže som dopredu vôbec netušila, o čom ten film je, boli moje pocity o to väčšie (aj keď som bola zo začiatku vydesená, že pozerám na horor). To, že som tento film videla dokopy päťkrát, asi svedčí o mojom citovom pohnutí.
  3. Oslava na počesť Fantázie, ktorá získala Mloka a Ďura Červenáka, ktorý bol pasovaný na rytiera Fantasy. (o pasovanie som prišla, lebo moja rekonvalescen… sakra… spamätávanie sa z poľskej party trvalo príliš dlho). Pilo sa, vraždilo (Ďurov meč neustále striedal svojho majiteľa) a spievala sa Fantazionála.
  4. A pár iných ďalších prednášok…

Bolo to celkom fajn, odišla som odtiaľ s pokrikom: I'll be back!


10. októbra 1999
Miroslava Weberová