Padla kosačka na adamantium

Hulk vs. Wolverine. Réžia: Frank Paur. USA, 2009.

O prvej časti hraného dokumentu zo života obrovského zelenáča sme pod názvom Hulk vs. Thor hovorili tu. V druhej časti, ktorú sa podarilo zachytiť chlapcom z Marvelu, sa Hulkova neuveriteľná päsť stretla s neuveriteľne tvrdou držkou. Vylučovacím spôsobom ľahko zistíme, koho mohlo naše obľúbené animované postavisko tresnúť po zuboch bez toho, aby obeť utrpela odklopenie hlavy. Správne, tentokrát išlo o súboj Hulk vs. Wolverine.

Na malebné prostredie nádhernej kanadskej divočiny spadla z neba kosačka. Kade prejde, nezostáva íver na íveri – len polámané stromy, zbúrané mestečká, skaličené ľudské telá a plač preživších. S pochodujúcou hrôzou si môže poradiť jediný človek, ehm, chlapík, a tak vláda povolá naturalizovaného občana Wolverina. Loganov dravčí čuch sa tiahne za toxickým smradom ako slovenský kúpač za borovičkou. Nečudo, že uprostred lesov čoskoro objaví chvejúcu sa kôpku nešťastia – doktora Brucea Bannera.

Som Kanaďan, teda slušák

Ako už býva zvykom a Bannerovým osudom, Wolverine (decentne po kanadsky) vŕta do úbohého doktora dovtedy, kým trasorítke nevypučia svaly a v očiach nezahorí zelený oheň. Vtedy musí rozhovor nevyhnutne skončiť a aktéri prechádzajú na inú úroveň komunikácie, keď do širokého okolia lietajú kusy brál, kmene stromov a nebo sa otriasa neľudským rykom. Tejto zábavke sa venujú s takou vervou, že si ani nevšimnú zákerný útok spoza kriakov. Po zásahu niekoľkými priehrštiami uspávacích striel sa Wolverine prebúdza v útulnom oceľovokrytovom domčeku profesora Thorntona a náhle zisťuje, že s tým neovládateľným blbcom Hulkom bojuje za tie isté farby. Žltú a zelenú.

Adamantiový ochranca zvieratiek

Za istých okolností by sme mohli snímku Hulk vs. Wolverine považovať za prequel k hranému filmu X-men Origins: Wolverine, na ktorého premiéru sa tí, ktorí majú v mieste svojho bydliska kino, tešia koncom tohto mesiaca. Stretávame sa tu s tými istými postavičkami, ktoré podrážajú Wolverinovi nohy, majú vysoké militantné ambície a silou-mocou (a najmä silou a mocou) chcú, aby zlo zvíťazilo nad dobrom. Neváhajú strapatého rosomáka zneužiť po fyzickej i duševnej stránke a podaktorí bývalí kamaráti, vlastne skôr známi, by ho radi pripravili aj o život. Čo je v prípade adamantiom napchatého mutanta so schopnosťou spontánnej regenerácie dosť ťažké. Chudák Hulk hrá v tomto príbehu plnom flashbackov a rúbanice iba úlohu nemotorného dementa, ktorý sa bez vlastnej vôle Wolverinovi pletie pod nohy a ruky. Oproti filmu Hulk vs. Thor je Hulk vs. Wolverine konzistentný ako Zlaté stránky, odhliadnuc od pôsobivých súbojov neprináša príbeh, len informácie. Na toľké množstvo obrazov zostalo primálo scenára, čo núti diváka k zamysleniu, prečo film nezostal radšej komiksom a kedy, dokelu, príde na rad celovečerák Hulk vs. Bruce Banner.

Napriek tomu však fanúšikov poteší. A navyše vyvrátil jeden predsudok: Navzdory všeobecnej ohováracej kampani, ktorú rozprúdili tvorcovia South Parku, sa dokázalo, že Kanaďania predsa len nemajú odklápacie hlavy.

Hulk vs. Wolverine

Réžia: Frank Paur

Scenár: Craig Kyle, Christopher Yost

Žáner: animovaný film, sci-fi

Výroba: USA, 2009, 37 min.

Produkcia: Marvel Animation

Hodnotenie: 60 %


14. apríla 2009
Alexandra Pavelková