Otázky pre kandidátov I.

kandidati-kompletka1

Keby ste si mohli vybrať viceprezidenta, kto by ním bol a prečo?

Zafod Bíblbrox: Asi Marvin, alebo bratranec Ford, to už je frúd ako sa patrí. Ja ale žiadneho viceprezidenta nepotrebujem, všetky posty dokonale zastúpim aj sám.

Darth Vader: (hlboký nádych a pohyb rukou) Ja budem jediným vládcom Galaxie! Moju vôľu bude plniť ten, komu poviem a kto sa na to práve bude hodiť.

Bill Adama: Pravdepodobne môj syn Lee (smiech). Samozrejme nie pre náš pokrvný vzťah, ale jeho schopnosti. Mnohokrát dokázal, že je výbornou kombináciou obozretného rétora a muža činu. Je predvídavý a rozumný. V zásadných otázkach si rozumieme, a tam, kde máme trecie plochy, dokážeme konštruktívnou debatou prísť ku konsenzu. No a ideálnou partnerkou do každého počasia by bola Laura Roslinová, ale na túto funkciu sa už necíti a zdvorilo odmietla.

Ellen Ripley: Som zvyknutá pracovať sama, bez blízkych spolupracovníkov. Akonáhle sa totiž ku mne niekto priblíži, Votrelci ho roznosia v zuboch. No aj na to existuje riešenie. Vypestovanie ďalšieho môjho klonu.

Triedite doma a v práci odpad? Ako?

Zafod Bíblbrox: Ale samozrejme, každý druh odpadu vypúšťame z lode do priestoru v samostatnej hviezdnej sustave. Nebojte sa, v tejto galaxii vyhadzujeme iba zvoncové nohavice, a tie už dávno neboli v móde. Akonáhle budú znova frčať, všetky znovu naberieme na palubu. Práve teraz by mali krúžiť niekde nad Merkúrom, je to teplá planéta, tam majú také veci radi.

Darth Vader: Na Hviezde smrti máme drviče všetkého odpadu. V nich žijú zároveň tvory, ktoré požierajú organický odpad a rebelov.

Bill Adama: Samozrejme, u nás na Galactike sa recykluje všetko. Vrátane moču. Vyrábame z neho destilovanú vodu, ktorú používame na technické účely. Dá sa vyrobiť aj pitná voda, ale psychologický účinok takéhoto využitia by bol asi krajne nepriaznivý.

Ellen Ripley: Mám na to „lidi“ ako sa vraví. Každá moderná vesmírna loď má vlastný, vysoko sofistikovaný systém triedenia a recyklovania odpadu. Človek triedi len organické a anorganické odpady, technológia sa už postará o dokonalé spracovanie a opätovné využitie týchto látok. Podrobností vás ušetrím, lebo by som tým drasticky znížila šance na svoje zvolenie.

Ktorý zo súčasných galaktických politikov je vám najbližší?

Zafod Bíblbrox: No tak, zlato, môj najbližší politik je predsa vždy ten frajer v zrkadle. Daj mu svoj hlas aj ty, neoľutuješ. Je to hlavička, a keby len jedna!

Darth Vader: Ten, ktorý vie povedať svoju cenu. Takže každý politik.

Bill Adama: Určite madam Roslinová. Je to fantastická žena a vynikajúca politička. Zo začiatku sme mali rozdielne názory aj pohľad na vedenie ľudí, ale jej pohnútky som vždy hlboko chápal, i keď som s nimi nemusel bezvýhradne súhlasiť. Je mi veľmi blízka aj ako človek.

Ellen Ripley: Žiadny, politici sú nenažrané svine. Každý, kto ide do politiky, by mal byť konfrontovaný s detektorom lži. Pokiaľ sa ukáže, že sa len hrabe ku korytu z takých alebo onakých zištných dôvodov, treba ho odtiaľ vykopnúť. A pekne ostro!

Je správne, že prezident galaxie môže zabrať planétu, postaviť tam diaľnicu a až potom sa s bývalými obyvateľmi dohodnúť na náhrade?

Zafod Bíblbrox: Toto je sprosté ohováranie! U Zarkona, stalo sa to iba raz, a navyše tvrdila, že chce iba autogram.

Darth Vader: Nerozumiem tej časti vety, ktorá pokračuje za slovným spojením „až potom“… Aká náhrada?

Bill Adama: Samozrejme, že nie. Nikdy by som to nedopustil. Myslím, že tento názor môžem zastávať vcelku sebaisto, pretože som niečo podobné na vlastnej koži prežil. Cyloni zmasakrovali celý planetárny systém Kolónií, štvali nás cez pol Galaxie a potom napochodovali na nami osídlenú planétu, aby s nami „žili v zhode“ – no v skutočnosti len podlým spôsobom zahájili ďalšiu okupáciu. To sa už nikdy nesmie zopakovať!

Ellen Ripley: Idiota, ktorý by to spravil, by som podhodila Votrelcovi na raňajky.

Aké sú vaše tri najobľúbenejšie knihy?

Zafod Bíblbrox: Prezident galaxie na čítanie nemá čas! Mám ale blízkeho príbuzného (tri spoločné matky), ktorý písal pre „Stopárovho sprievodcu galaxiou“. A kedysi som si ešte prelistoval knihu „53 zábav pri nulovej gravitácií“.

Darth Vader: Váš sektor Galaxie je akýsi obmedzený. Knihy? Posledné kusy zhoreli, keď som podpálil akadémiu Jediov.

Bill Adama: Na prvom mieste je určite Morský sokol – je to fascinujúci príbeh, ktorý mám rád natoľko, že som ho polovicu života nechával nedočítaný. Aby som mal stále pocit, že ešte neskončil. A mám rád aj detektívky. Napríklad Temný deň, Krv tečie o polnoci. Viem, tie názvy znejú lacno (smiech), ale s týmito knihami si vždy oddýchnem.

Ellen Ripley: Naposledy som čítala manuál na opravu poškodeného chladiaceho systému atmosférickej stanice – ale nemožno povedať, že by som si tú knihu nejako obľúbila.

Akými cudzími jazykmi hovoríte?

Zafod Bíblbrox: Babylonská rybka v uchu mi zaručuje, že rozumiem akejkoľvek reči. S komunikáciou teda nemám žiaden problém, či už slovne, alebo cez Google.

Darth Vader: Som rytier Jedi a sithský Lord, ja nepotrebujem cudzie reči.

Bill Adama: Len svojou koloniálnou angličtinou. Na našich planétach sa používali rôzne dialekty, no všetky sa od spoločného jazyka líšia iba drobnými odchýlkami, takže nie je problém sa dorozumieť. Narodil som sa a vyrástol na Caprike, no otec pochádzal z Tauronu a doma používal slová z tauronského dialektu. Väčšinou, keď bol rozčúlený. Takže som čo-to pochytil (smiech).

Ellen Ripley: Angličtina mi stačí. Za mňa hovoria činy.

Čo poradíte občanom v čase krízy? Majú šetriť alebo míňať?

Zafod Bíblbrox: Nešetrite, vážení. Žijeme iba raz, tak si doprajte čo sa vám zachce. Keď si mám vybrať niečo ušetriť alebo si zájsť na večeru do Reštaurácie na konci vesmíru, je výber jasný.

Darth Vader: Podriaďte sa mi a kríza vás nebude trápiť. Impérium sa o občana postará. Som váš otec!!!

Bill Adama: Ekonomická kríza vyspelých krajín je asi tá najjednoduchšia kríza, aká ľudí môže stretnúť. Netreba z nej robiť strašiaka, nevšimol som si, že by ňou obyvatelia bohatých krajín výrazne trpeli. Ak by sa Pozemšťania mali niečoho obávať, tak sú to krízy vodné, potravinové, environmentálne… Táto planéta ešte nepokročila tak ďaleko, aby mohla ekológiu bagatelizovať, napriek tomu to robí. To by však bolo na veľmi dlhú debatu.

Ellen Ripley: Vôbec ma to nezaujíma. Aj tak všetci zomriete.

Ste za legalizáciu marihuany? Vyskúšali ste ju niekedy?

Zafod Bíblbrox: Keď vaša galaxia konečne objaví drink Pangalaktický dunihlav, nikto už trávu húliť nebude. Uvidíte – nezmením iba vašu nezávislosť, ale aj závislosť. Zvoľte mňa, a Dunihlavy budú v každom školskom automate!

Darth Vader: Občas si do dýchacieho aparátu v mojej maske nejakú gandžu ubalím. (veľmi hlboký nádych a výdych, nasledovaný temným smiechom…)

Bill Adama: No, neviem síce konkrétne, čo je marihuana, ale asi chápem, o čo vám ide. Aj u nás existujú halucinogény a rôzne drogy, napríklad chamalla. Používa sa však predovšetkým na medicínske či teologické účely, takže nie je dôvod ju zakazovať. Na druhej strane – nepovaľuje sa v obchodoch medzi cukríkmi.

Nerád by som teda zaujal vyhranený postoj, kým nemám dostatok podkladov. V prípade, že sa užívanie drog rozšíri a má negatívne následky, odporúčal by som ich distribúciu určite aspoň regulovať. Striktné zákazy síce primárne odstránia legálnu dostupnosť nežiadúcich látok, avšak sekundárne môžu mať veľmi neblahé následky. Čím je nejaká žiadaná komodita ťažšie získateľná, tým nekalejšie spôsoby sa používajú na obchodovanie s ňou, a tým horšie sú následky pre obete a ich rodinných príslušníkov.

V konečnom dôsledku musím dodať, že kandidujem na prezidenta Galaxie a riešenie špecifických pozemských problémov prenechám lokálnym vládam. Určite chápete, že toto nie sú záležitosti, ktoré by sa dali pokryť v galaktickom merítku.

Ellen Ripley: Marihuana? Robíte si srandu? Máte pocit, že môj život nie je dosť veľká haluz aj bez nej?

Aký je váš zdravotný stav? Mal by prezident zverejňovať informáciu o svojom zdravotnom stave?

Zafod Bíblbrox: Prečo nie, nakoniec, nie je to žiadne tajomstvo. Som celkom fit, až na občasný tik v strednej ruke, a druhá hlava včera dvakrát kýchla. Nič, čo by mi bránilo postaviť sa na čelo vašej galaxie. Prezident by o svojom zdravotnom stave určite mal informovať, nemôže vám predsa vládnuť polokybernetický tuberák. (ukazuje na Dartha)

Darth Vader: (temným a zvýšeným hlasom) Ktorý z kandidátov sa opovážil vyťahovať otázku zdravotného stavu?! Som rytier Jedi a sithský Lord, bez problémov si poradím s ktorýmkoľvek z nich!

Bill Adama: Môj zdravotný stav je uspokojivý, ďakujem za opýtanie. Vďaka vojenskému výcviku sa cítim stále vo forme a zotavil som sa z viacerých zranení v živote.

Prezident by mal informovať o svojom zdravotnom stave. Iste, niekedy to vyvoláva kontroverzné reakcie verejnosti, ale nie je to vec, ktorá by mala byť nejakým spôsobom utajovaná.

Ellen Ripley: Môj zdravotný stav je perfektný a môžem to kedykoľvek zdokladovať. Len s krvnými testami bude problém, moja kyselina rozpúšťa ihly.


30. marca 2009
Fandom SK - PR