Osudy proroctiev

Erich Kästner: Lietajúca trieda

Lietajúca trieda

Niečo by hádam mal recenzent poznamenať. Aby sa vedelo, že má navrch. Vie. S prehľadom. S odpustením. Teda. V príbehu napísanom v medzivojnovom období sa posiela ememeska na strane dvadsať predmetného textu, fuj, človeka z takéhoto anachronizmu rozbolí hlava. Navyše, v záverečnej časti príbehu hrá dôležitú úlohu motív čakania chovancov na listy na pošte. Nemiestna modernizácia, fuj. Ešteže na svojom mieste strážim správnosť.

Vykričím.

Červeným označené miesto zo štvrtého dejstva prerozprávaného obsahu školskej hry pod názvom Lietajúca trieda. Dej sa odvíja pri pyramídach v Gíze, neďaleko Pompejí, na severnom póle, v nebi. Žiaci cestujú lietadlom, učiteľ demonštruje učivo priamo na mieste a aj čase činu. Ramzes II teda deťom prednesie chváloreč na záplavy Nílu osobne, svätý Peter v nebi zakáže fotografovať a zároveň vyslobodí z pyramíd zakliate dievča, profesor si na plameni vulkánu ničiaceho Pompeje pripáli cigaru, ľadový medveď dojíma piesňou o samote v bielej pustatine a práve z miesta jeho prebývania posiela sa ememeska. Absolútne absurdné.

Skutočne, ako si mohol autor v lete roku 1933 vymyslieť prenos okamžitého bezdrôtového signálu cez polovicu zemegule, na neuverenie a veď som ani neuveril. Hoden logického myslenia, historického tiež, som. Zapísal vykričanie. Záchvaty fantazmagórií utopizmu ovplyvneného nákazou poetík expresionizmu, surrealizmu a iných epidémií predsa treba ignorovať. Napokon, zvyšok príbehu je predsa realistický s prvkami humoru, bitkou o diktátové zošity a so sociálnym podtónom so štipkou sentimentu (peniaze zaslané chudobnému chlapcovi matkou…v poštových známkach…) – ako sa na Ericha Kästnera patrí.

A recenzent má navrch. Just. Čo by sa aj zo severného pólu prepadol rovno na južný.


Lietajúca trieda

Autor: Erich Kästner

Preklad: Iva Vranská- Rojková

Vydavateľ: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov

Rok vydania: 2011

Počet strán: 128

EAN: 9788080614485


28. februára 2012
Miloš Ferko