Oko za oko, život za...

Oceľový alchymista. Réžia: Sejdži Mizušima. Japonsko, 2003, TV seriál

Ak by ste mali moc zmeniť podobu vecí okolo vás, ako by ste ju využili? Opravili by ste si rozbité hračky? Vytvorili by ste z hliny za domom prekrásne sochy? Koľkí z vás by využili takúto moc pre dobro ostatných? A čo tak nechať sa pohltiť svojimi túžbami? Trochu priostriť a spraviť pár krokov vpred. Zmeniť kov na zlato? Alebo radšej sa zahrať na božskú bytosť a baviť sa s životmi iných…


Svet ako z rozprávky

Paralelný svet, v ktorom sa príbeh odohráva, sa od nášho líši hlavne tým, že popri technológiách tu existuje aj magická alchýmia. Nejde sa len o premenu kovu na zlato. Alchymisti sú schopní transmutácie – zmeny jednej veci na inú. Celé to funguje na princípe rovnocennej výmeny. Aby sme niečo získali, musíme sa najprv vzdať niečoho, čo má rovnakú hodnotu. Treba ešte spomenúť, že najväčšia krajina tohto sveta, Amestris, je vojenským štátom a v radoch armádnych psov majú vyhradené miesto aj Štátni alchymisti. Ich postavenie je podobné pozícii vojakov s vysokou hodnosťou. A tak alchýmia neposkytuje len cestu k jednoduchšiemu a lepšiemu životu, ale aj k moci a bohatstvu.

Padlí bratia

Súrodenci Edward a Alfonz Elrikovci si užívajú pokojné detstvo na vidieku. Ich idylka sa ale pomaly rúca, najprv ich opustí otec a potom ich mor pripraví o matku. Žiaľ ich zlomí tak veľmi, že sa vyberú cestou, ktorá pre alchymistov odpradávna tabu. Rozhodnú sa pre ľudskú transmutáciu, pretože táto zakázaná magická technológia možno dokáže vrátiť ich matku do sveta živých. No osud sa s nimi nebabre. Namiesto víťazstva ich čaká pád a milovanej matke život nenavrátia. Ich trest za to, že sa odvážili priblížiť k bohu tak blízko, je pre ostatných výstrahou: Alfonz príde o ľudské telo a jeho duša je pripútaná k starému brneniu, Edward stratí pravú ruku a ľavú nohu. Zvonka i zvnútra zúbožení sa ešte raz rozhodnú prekročiť hranice ľudských možností a hľadajú Kameň mudrcov. Pretože práve v ňom vidia spôsob ako vrátiť svoje telá do pôvodného stavu.

O zábavu postarané

Celý príbeh sa odvíja v 51 seriálových dieloch a jednom celovečernom filme, čo sa na prvý pohľad môže zdať ako príliš dlhá záležitosť. Chytľavý príbeh však diváka pohltí tak, že na konci by si dal ešte dupľu. Postupne sledujeme životy detí, ktoré idú za svojím snom tak tvrdo, až neváhajú zapredať svoje duše armáde. Komické bratské duo ale dokáže popri všetkej tej tragédii pripraviť kopec zábavných chvíľ. Sprievodná hudba, ktorej autorom je Micuma Masafumi, získala niekoľko ocenení a poteší uši každého diváka. Oproti pôvodnej manga predlohe bolo vynechaných mnoho postáv, dej nezachádza až do takej hĺbky a koniec s odohrá trocha ináč, keďže nové diely mangy ešte stále vychádzajú, čo však dáva kovovému alchymistovi celkom nový rozmer.

Oceľový alchymista (Hagane no renkíndžucu)

Réžia: Sejdži Mizušima

Námet a scenár: Šó Aikawa

Výroba: Japonsko, 2003, TV seriál – 51 epizód po 24 min.

Žáner: akčná sci-fi a fantasy

Produkcia: Bones

Hodnotenie: 85 %


28. apríla 2009
Black Assasin