OHNIVÉ RITE ÚTOČIA

SOUTH PARK: PEKLO NA ZEMI (SOUTH PARK: BIGGER, LONGER & UNCUT), r. Trey Parker, USA, 1999 Upozornenie: V tejto recenzii padajú neslušné slová, takže by ju radšej nemal nikto čítať…

Počas vyše polročnej púte slovenskými kinami to celovečerný SOUTH PARK s podtitulom PEKLO NA ZEMI veru nemal ľahké – napr. v Poprade o jeho (ne)uvedení dokonca diskutovalo kádéhácke mestské zastupiteľstvo, a u nás v Štiavnici akoby náhodou práve v deň premietania na námestí blízko kina nejaký katolícky zadubenec bľabotal čosi o odvrátení sa ľudí od Boha. Vlastne je to malý zázrak, že sme vôbec mali možnosť tento film vidieť a zažiť. Tá nečakaná benevolencia tunajšieho distribútora asi súvisí s tým, že osoby a udalosti, z ktorých si SOUTH PARK tak bezohľadne usiera, sú nám predsa len tak akosi vzdialené. Skúste si ale predstaviť, že by niekto natočil film o zatknutí populárnych maďarských prd-komikov Arpáda a Zoliho v talkshow Milana Markoviča (načo ten podľahne výčitkám svedomia a spácha samo-defenestráciu). Vyslanci nášho parlamentu potom na otázku Maďarov, ako sa Slováci dívajú na tento incident, s rehotom odpovedia: „Jebeme na Hunov!“. Nato Maďari vybombardujú herecký klan Krónerovcov a Slovensko južnému susedovi okamžite vyhlási vojnu. Útočný šík budú tvoriť Rómovia (ako živé štíty dokonca priviazaní na tankoch a lietadlách) a druhá línia bude bojovať pod heslom „Kryjeme sa za tých negrov!“. A Iveta Malachovská predvedie číslo s pingpongovými loptičkami… Možno som vtákocuc, ale vo svetle týchto skutočností celkom chápem, prečo Američania dostávajú pri slovách South Park hysterické záchvaty.
Ale dosť planého teoretizovania. PEKLO NA ZEMI konečne vyšlo aj na videokazetách a vy, čo ste tento film nejakou nešťastnou náhodou ešte nevideli, sa už nemusíte len zbožne dotýkať šťastnejších spoluobčanov, ani platiť bezdomovcovi, aby vás prepašoval do kina – vtrhnite do najbližšej videopožičovne a vychutnajte si tento fekál doma, ládujúc sa syrovými chrumkami. A vy, čo ste o tomto kulte zatiaľ iba počuli a stále nechápete, čo má znamenať ten pozošívaný, potkanmi prelezený panák v kapucni na tričkách niektorých fanatikov, urobte to isté. Takýto kopanec do riti (pardon, do zadku, áno?) ste už dávno nedostali. Nielen preto, že toľko nadávok a nechutností (vrcholom je čvachtavá sodomia Saddáma Husajna so Satanom a účinkovanie pani Cartmanovej s nemeckom „scheiss-videu“) sa na plátne ešte nikdy neobjavilo, ale hlavne preto, že táto záplava absurdného humoru je, verte-neverte, kľúčom k prekvapivo inteligentnej zábave. Príbeh je ukážkou scenáristického majstrovstva – Stone, Parker a Bradyová nenechali hluchú ani jedinú (se)kundu, každá postavička má svoje presne určené miesto v deji a všetko súvisí so všetkým. Autori s priam perverzným nadšením kopú do všetkého, čo by normálnemu človeku malo byť sväté – do politiky, náboženstva, tzv. spoločenskej morálky, kultúrnych osobností či Billa Gatesa -, ba neváhajú si robiť extrémne drsnú srandu aj z homosexuálov, černochov a Židov, o Kanaďanoch ani nehovoriac. K tomu pripočítajte bezkonkurenčný sountrack (pieseň Blame Canada bola nominovaná na Oscara a Uncle Fucka vyhral vo svojej kategórii na MTV Movie Awards) a už vás nič nezastaví na ceste do sveta, kde jedinou istotou sú Šéfove slané čokoládové gule, mŕtvy Kenny, hovoriaci klitoris a prdy Brooke Shieldsovej. Pretože tak, ako je isté, že Kylova mama je super-mega-mega-suka, tak niet pochýb o tom, že PEKLO NA ZEMI je totálna super-mega-mega-pecka! A kto si to nemyslí, ten sa môže vydať za svojím strýkom a potom ho mrdať každý deň.
Na záver ešte musím povedať, že som si z tohto filmu vzal ponaučenie. Nezáleží na tom, akého si vierovyznania či rasy, ako často nadávaš, prdíš, zvraciaš alebo umieraš, dôležité je len to, čo každý z nás nosí v srdci (aj keby to mal byť zemiak). Pretože jediné, čo pretrvá, je láska a priateľstvo.
(?)
Ále, seriem na vás, hippíci! Idem domov! A viete čo? Barbra Streisand!!!
Hodnotenie: 10/10&nbsp Michal Jedinák


12. novembra 2001
Fandom SK - PR