Ohnivé pero Q1 2014: Zviera chce žrať 2

Ohnivé pero

Tha sa postavila pred kráľovnú. Toto bolo miesto, kde odvšadiaľ a všade prúdili myšlienky v ohromnej koncentrácii. ´Očista neprebieha podľa plánu. Škodcovia majú proti postreku protilátku. Záhradníci sa teraz hádajú, ako ďalej.´

Kráľovná pripomínajúca gigantickú zelenú húsenicu, natiahla článkovitú končatinu a pohladila malú robotnice po lesklej, hmyzej hlave.

„Tha, moja malá Tha. Počuješ to. Zaujíma ma, čo si o tom myslíš ty.“ Kráľovná si ukázala klepetom, ktoré mala na konci končatiny, na hlavu. „Aj keď je naše Nadvedomie dokonalé, stále sa skladá z jednotlivých článkov. Vidím v tvojich myšlienkach ťažko ovládateľný zmätok. Dovolím ti prestať sa kontrolovať, odpojiť sa a povedať svoj názor aj keby mal byť proti Doktríne.“

Tha ostala zarazená, no nakoniec sa odpojila od Nadvedomia a prehovorila: „Uvedomujem si, že našou najsvätejšou povinnosťou je vyčistiť vesmír od Škodcov. Neschopnosť tvoriť spoločné vedomie musí byť eliminovaná. Lenže na tej poslednej planéte je čosi v neporiadku. Veď tá protilátka, vďaka ktorej Škodcovia nepodľahnú postreku, je v skutočnosti jed! Oni ho pijú, a tak sa postrek nemôže naviazať na ich krv. Museli dopredu vedieť o našich úmysloch a pripraviť sa na ne. Prečo inak by to robili? Takže asi dokážu myslieť…“

„Výborne, moja Tha. Hlúpe, ale úprimné. Tá látka – ten jed musí byť vzácny, keď ho užívajú len niekoľkí. To budú asi ich vojaci. Práve preto som vyslala vrchného Záhradníka Zka, aby to zistil. Ich schopnosť brániť sa bude asi inštinkt, čo iné? Škodcovia a myslieť? Tvoje myšlienky sú príliš kacírske, moja malá.“ Odpojená Tha nezdieľala kráľovnine myšlienky a tak nevedela, čo zamýšľa. Veľké klepeto sa rozovrelo a malej robotnici odstrihlo hlavu.

Vrchný záhradník Zk trieskal svoju hmyziu hlavu do trupu lode a zároveň hláskoval nadávky: „Za-sra-tý-uľ. Za-sra-tá-krá-ľov-ná. Zas-ra-té Nad-ve-do-mie.“ Už vyše mesiaca bol odrezaný od spoločného vedomia a to ho privádzalo do šialenstva.

„Ukľudnite sa, Zk.“ Povedal pokojne pilot Tr.

„Vám sa to povie. Lietate si po vesmíre, prdíte na planéty čierny vírus a život bez Nadvedomia je pre vás normálny.“

„Zvyknete si. Zajtra sme tam.“

´Kráľovná pomáhaj mi,´ pomyslel si Zk, no jej povzbudivého dotyku vnútri hlavy sa nedočkal. Cez sklo pilotnej kabíny hľadel na modro bielu planétu pred sebou a triasol sa.

„Všetkých vás zabijem, pchú“ zaškriekal Jožo a rukami i zvukovým efektom naznačil výbuch. Všadeprítomná čierna hmla zavírila. Anikó si ho nevšímala a zabočila do úzkej uličky, cez ktorú sme bez strachu vykročili. Slová ´zviera chce žrať,´ sa prestali z podobných miest ozývať už asi pred týždňom. Všetci sú mŕtvy a ich rozkladajúce sa telá zaplavili zem. Prežili sme len my, alkoholici a niektorí z nás razia teóriu, že to preto, lebo to niektorí kňazi prehnali s omšovým vínom, čím opili Boha. Nechávam tých somárov, nech si to myslia, hlavne nech odpratávajú mŕtvych.

„Sme tu,“ ukázala Anikó a ja som sa roztriasol nedočkavosťou. „Všetkých vás zabijem, pchá,“ pochválil Jožo.

My neodnášame mŕtvoly, ani nerobíme nájazdy na lacné krabicové vína. Anikó je bývalá spisovateľka sci fi a podľa jej teórie na nás čierne lode vychrlili látku, ktorá v nás prebúdza nekontrolovateľnú chuť na mäso. Ľudské mäso. Alkohol v našej krvi nás pred tou pliagou chráni a tak sa alkoholizmus stal záchranou a nádejou ľudstva. A že Boh nemá zmysel pre humor. Tí, ktorí lode poslali, nás chcú vyhladiť, lenže narazili na tvrdý odpor a pečene. Ich plán skrachoval podobne ako spisovateľská kariéra Anikó, ktorá sa tým dostala na cestu alkoholového pekla a spásy zároveň, pretože keby písala o kúsok lepšie, mohla skončiť ako ohryzená mŕtvola kdesi v podchode.

Jožo si okrem alkoholizmu pestuje aj ťažkú formu schizofrénie, čo som vyčítal z diagnózy, ktorú nosil v peňaženke. Boli na nej hnedé škvrny a keď som sa pýtal na ich pôvod, odpovedal: „Všetkých vás zabijem. Pchch.“ Je pre naše výpravy dôležitý, lebo je neuveriteľne silný a dokáže uniesť ohromné množstvo materiálu.

Veľkosklad potravín bol zamknutý a to bola moja chvíľa. Päť minút vŕtania aku vŕtačkou a cesta k pokladu bola voľná. Ak máme zachrániť zem, nebudeme sa predsa nadájať podradným chľastom. Whisky, drahé koňaky a vodky. To sú naše zbrane.

„Je to možné? Takto skončí svet? Utopený v alkohole?“ zanariekala Anikó ale neprestala napĺňať batoh.

„Ty si vizionárka, ty mi to povedz.“ Otvoril som jednu fľašu a dal si dlhý hlt.

„Všetkých vás zabijem, tchú“ ozvalo sa kdesi zozadu skladu.

„Jasne, Jožko,“ zamrmlala si Anikó.

„Vieš čo je najzaujímavejšie na jeho diagnóze?“ opýtal som sa jej a neočakával, že to bude vedieť.

„Všetky tie jeho reči, zvuky, pohyby. Má utkvelú , že je…

Termoskeny ukázali Vrchnému záhradníkovi Zk odľahlý priestor, v ktorom boli traja Škodcovia. Niečo zbierali a ukladali do akýchsi vakov. Spektrálna analýza ukázala, že sa zásobujú protilátkou. Jedna z bytostí sa oddelila a prechádzala sa medzi vzdialenými regálmi.

´Toto je moja šanca. Teleportujte ma,´ prikázal a pilot Tr splnil jeho príkaz.

Zk sa zmaterializoval priamo pred Škodcom a potešil sa, aké mal šťastie. Bol veľký a mocný. Určite bol ich kráľom. Dostane sa mu do hlavy, dozvie sa o týchto nezničiteľných tvoroch všetko, zistí ich slabinu a Očista bude môcť byť dokončená.

Zk napriahol svoje mentálne pole a rozšíril ho aj na cudzinca. Prenikol do štruktúry jeho mysle a zarazil sa. Toto miesto bolo čudné. Tok škodcových myšlienok tu desivo víril v absolútnom chaose. ´Áno, je to kráľ. Jeho obrana je tvrdá. Nechce, aby som uchopil jeho myseľ, ale ja som Vrchný záhradník, Pestovateľ vesmíru.´ Zk pritlačil, obratne sa vyhol chaotickému myšlienkovému víru a dostal sa hlbšie. To, čo tam našiel, ho šokovalo. Tomuto miestu vládla jedna jediná jasno biela, žeravá a neskutočne mocná myšlienka.

„Všetkých vás zabijem, tchú,“ začul Zk, a hoci slovám nerozumel, obraz pochopil dokonale. Vybuchlo to totiž priamo pred ním silou slnka, rútilo sa k nemu a chcelo ho to rozmetať na kvarky. ´Kráľovná, stoj pri mne. Ono ma to rozbije´ pomyslel si s ochromujúcim zúfalstvom. ´Telepóórt,´ vyslal myšlienku pilotovi a v tom okamihu ho čosi prevalcovalo.

„… jadrová bomba. Chápeš? Všetkých vás zabijem, pchú,“ napodobnil som Jožov hlas a rukami naznačil jadrový hríb.

„Ste čudní. Obaja. Možno aj ty máš diagnózu.“

Pripadalo mi zbytočné komentovať jej slová a tak som si otvoril najbližšiu whisky a urazene sa napil.

„Bol v mojej hlave. Mimozemšťan,“ ozval sa za mnou Jožo a ja som sa tak preľakol, že som lahodný nápoj dávivo vykašľal na fľaše v regále. Toľká škoda.

Sebavedomie pilota Tr bolo na prach. Po teleportácii vrchný záhradník Zk iba nehybne ležal a neprítomným pohľadom svojich zložených očí hľadel pred seba. Sken myšlienok ukázal, akú obrovskú chybu jeho rasa urobila. Škodci nielenže nepodliehali postreku, ale mali aj vedomie a nie hocijaké. Ten, s ktorým sa Zk stretol, nosil v hlave termonukleárnu bombu, ktorou odpálil Záhradníkove vedomie a mohlo znamenať len jedno. Kolektívne Nadvedomie sa na tejto planéte vyvinulo na množstvo individuálnych Nadvedomí.

Tr sa striasol. Je to príliš kacírske. Doktrína tvrdí, že Škodcovia nemyslia. Jedným príkazom zmazal výsledky skenu. Nech sa mu venujú vedci a robia si vlastné závery. Musel sa ukľudniť a získať kontrolu nad myšlienkami. Keď dosiahnu rodnú planétu, bude sa musieť pripojiť. Kdesi v temnom kúte mysle uvidel obrovské klepeto zvierajúce jeho krk. Pripomínalo čeľuste nenažratého zvieraťa.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) ktoré sú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

24. marca 2014
culter