Ohnivé pero Q1 2014: Úver

Ohnivé pero

Počerný chlapík lomcoval dverami, kým si nevšimol, že na nich bliká biele tlačidlo. Otvorila mu ich žena, ktorá vychádzala von. Prešmykol sa popri nej, no zastavili ho ďalšie dvere. Teraz bol už ale múdrejší. Počkal, až sa červené tlačidlo zmení na zelené.

Pracovník služieb zákazníkom dianie znudene pozoroval spoza pultu. Ten ťulpas asi ešte nikdy nebol v banke, pomyslel si. Vstal, aby ho odchytil, než sa začne pchať pred prepážky. Nasadil profesionálny úsmev. „Čo pre vás môžeme urobiť, pane?“

„Chcel by som požiadať o úver,“ odvetil cudzinec takmer dokonalou angličtinou s nepatrným prízvukom.

„Máte dohodnuté stretnutie?“

„Nemám,“ zatváril sa zmätene.

„Nevadí, vydržte moment. Zistím, čo sa dá robiť.“

„Ďakujem.“

O chvíľu bol nazad. „Máte šťastie, kolegyňa má čas, môže vás prijať. Nasledujte ma prosím.“

Pekné, čierne kreslo bolo pohodlné.

„Dobrý deň, vitajte u nás. Som Laura,“ podávala mu útlu ruku.

„Teší ma. Kavindra Patel. Volajte ma Kevin, prosím.“

„Takže, Kevin, za akým účelom sa zaujímate o úver?“

„Kúpa nehnuteľností.“

„Výborne!“ zvolala, akoby mohol odpovedať aj niečo iné. Vytiahla príslušné formuláre, ktoré k nemu pohotovo prisunula. „Toto je žiadosť. Sem zapíšeme všetky potrebné údaje, a odovzdáme ju nášmu posudzovaciemu oddeleniu. Odpoveď by ste sa mali dozvedieť do dvoch týždňov.“

„Rýchlejšie by to nešlo? Deti potrebujú bývať,“ odvetil neistým hlasom.

Jasné, a stavím sa, že ich máš viac, než väčšina Európanov.

„Uvidíme, čo sa dá robiť. Čo chcete kupovať, dom alebo byt?“

„Všetko,“ odvetil, a Laura zaškrtla oba štvorčeky.

„Máte niečo vyhliadnuté?“

„Mám. Leeds. Obávam sa, že na Londýn by ste mi nepožičali.“

„Uvidíme. Môžeme to spraviť tak, že výšku úveru necháme otvorenú, maximálnu kvótu sa dozviete v odpovedi od nás.“

„Výborne.“

„Ešte jedna formalita. Máte tu trvalý pobyt?“

„Som naturalizovaný občan, žijem v krajine deviaty rok.“

„To je skvelé. Čím chcete úver založiť?“

„Drahé kamene. Počul som, že okrem nehnuteľnosti samotnej je aj taká možnosť.“

„Robíte dobre, pri založení nehnuteľnosťou úver neposkytujeme v plnej výške. Je to možné aj skombinovať, chýbajúcu časť pokryť cennými predmetmi.“

„Chcem pokryť celú výšku,“ žmolil spokojne rukami. Z nejakého dôvodu jej pripomínali klepetá homára, ktorého si jej priateľ včera objednal na večeru v reštaurácii.

„Ak sú kamene dostatočne cenné. Budete potrebovať posudok, ale poteším vás, náš znalec vám ho vypracuje zadarmo, v prípade, že pôžička prebehne. Ak nie, budete musieť poplatok uhradiť.“

„Mám ich v aute.“

Laura zostražitela. Ten človek bol buď blázon, alebo šlo o nejakú pascu. Do jeho auta s ním istotne nepôjde, ani keby malo riadiacu páku z rubínu.

So znalcom privolala aj dvoch ochrankárov. Na stôl vyložila tabuľku s nápisom Obslúžime vás pri vedľajšom pracovisku, a pokynula klientovi smerom k dverám.

Dvere šedej, nenápadnej dodávky sa ticho odsunuli. V prítmí sa dala rozoznať neforemná, špinavá skala.

„Drahý kameň,“ ukázal naň cudzinec víťazoslávne.

Mňa snáď trafí šľak, pomyslela si Laura v očakávaní jednoduchého vysvetlenia. Stratené v preklade.

„Vážený pane, prestaňte márniť náš čas,“ oboril sa na Kevina znalec.

„No dobre, trocha sa zašpinil. Ale žiaden problém,“ odkiaľsi vykutral kladivo, tresnutím kus odštiepil a starostlivo vyčistil vreckovkou.

„Nech sa páči, kameň čistý.“

Znalec z vrecka vytiahol okuliare, obracal úlomok v ruke a čosi si šomral. „Neuveriteľná napodobenina. Ten lesk!“ ozval sa nakoniec.

„Žiadna napodobenina! To si vyprosím!“ rozhadzoval rukami Kevin.

„Človeče, taký veľký diamant neexistuje.“

„Ale veď ho vidíte. Berie banka alebo nie? Pôjdem inde!“ soptil.

Laura sa snažila situáciu zachrániť. „Prosím nehnevajte sa, ide o nedorozumenie. Tuto pán podrobí vzorku laboratórnej analýze, a keď sa potvrdí jej pravosť, ohodnotí celý kus.“

Ty ťapa, hádam neveríš, že môže existovať dvestotisíckarátový diamant, pomyslel si znalec zlostne.


„Skúsme mu ponúknuť desatinovú cenu,“ navrhoval jeden z vyšších manažérov.

„Úplne postačí jedna stotina! Koľko to činí?“ klepal riaditeľ netrpezlivo prstami po mahagónovom stole.

„To sa ani nedá vyjadriť. Tritisíckarátový Cullinan sa odhadoval na čosi cez bilión,“ odvetil znalec.

„Dovoľujem vyčerpať všetky rezervy,“ tresol výkonný riaditeľ päsťou po stole. „Diamant naštiepať, a rozoslať do úschovy správcovským spoločnostiam a fondom. V celosti je príliš nebezpečný.“

„Vážne do toho chceš ísť?“ ozval sa jeden z členov predstavenstva.

„Keď to nevezmeme, pôjde inde. V dlhodobom meradle by nás to zruinovalo.“

Znalec si pomyslel, že ten kúsok, určený na analýzu, v dlhodobom meradle nebude chýbať nikomu. Oddal sa predstavám vily vo vyhľadávanom prímorskom letovisku. Las Palmas, to vôbec neznie zle.


Kavindra Patel sa spokojne díval, ako mu bankomat vyvrhuje pekné, nové bankovky s podobizňou národnej matriarchy. Drahé kamene na jej ozdobnej čelenke museli byť smiešne malé. Hodnota papierikov bola vyjadrená symbolmi 10 a 20. Infláciu majú na minime, uškrnul sa. Zatiaľ.

Zamieril do reklamnej agentúry, kde si nechal na začiatok vyrobiť stotisíc letákov. Kvôli hmotnosti na papieri, na akom sa tlačia Biblie.

Text vymyslel sám, bola to hračka. Uvažujete o predaji domu? Ak náhodou nie, zvážte moju ponuku, ktorá dvakrát prekračuje trhovú cenu…

Žil tu dosť dlho na to, aby vedel, že sused sa susedovi nepochváli. Postupne sa všetci nenápadne vytratia, odsťahujú sa do horších štvrtí vo väčších mestách.

Deti budú mať kde bývať.


„Ale odkiaľ?“

„Sírius B, biely trpaslík. Jeho jadro je tvorené uhlíkom. Teda, bolo. Rozpadol sa po vyťažení Síriusu A,“ ukazoval sympatický mladík na jasnú hviezdu za oknom.

„Vyťažení?“

„Naša civilizácia má veľké energetické nároky. Po odčerpaní fúzneho paliva sa hviezda zvyčajne premení na supernovu. Ale nebojte sa, korporácie využili aj gama žiarenie, neublíži vám.“

„Nerozumiem. Veď tam svieti stále.“

„Už nie. Jej svetlo sem letí osem a pol roka.“ Chvíľu rátal. „Otec sem prišiel, keď som mal tristodesať rokov. Teraz niekedy by mala…“

„Ako ste mohli… Neboli okolo nej planéty? Civilizácia?“

„Ale no, veď vy osobne tiež nemôžete za vaše dažďové pralesy. Keď sa rúbe drevo, lietajú triesky.“

Neskôr, cestou domov, sa Laure zdalo, že v súhvezdí Veľkého psa naozaj čosi chýba. Dúfala len, že jedna hviezda pokryje ich energetické potreby na dlho, a že sa im pobyt na Zemi tak skoro nezunuje. O čosi menej ju trápilo, či sa banke podarí ten kameň dostatočne rýchlo rozpredať. Nech si niekto iný láme hlavu, načo mu bude, keď ich sem Kevin s rodinou dovezú za plný nákladiak.

Nevadilo jej pracovať nadčasy, dostávala tučné prémie. Banka prestala šetriť na zamestnancoch.


„Prepáčte, tými veľkými som sa nikdy nenaučil písať. Sú také neohrabané,“ usmial sa na šokovaného agenta, podpisujúc hŕbu kúpno-predajnýchzmlúv druhým párom rúk.

Dobre spravil, že dal na radu toho Reptiliana. Parazitovať na ľudskej chamtivosti je pohodlná možnosť živobytia. Nebudú si konkurovať, k politike nikdy nemal vzťah.

Keď sa sklíčka pre domorodcov minú, zaletí po ďalšie. Obával sa len jedného. Možno mal predsa len ostať v utajení. Ale, Z'zrrg to ber, toto je vraj tá najmultikultúr­nejšia krajina. Sám bol občas šokovaný z toho, čo videl na uliciach.

A keď bude treba niekomu vyprášiť kožuch, deti pomôžu.

Bol na ne hrdý, na každé jedno z nich, a že ich má toľko. Všetky ich poznal po mene.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) ktoré sú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

17. marca 2014
mayo