Ohnivé pero Q2 2013: Sklené srdce

Ohnivé pero

Milenka bezmocne hľadí na poštovú schránku a cíti, že sa čochvíľa buď rozplače, alebo zbesnie. Jej život sa zúžil na pociťovanie neznesiteľnej úzkosti a na čakanie pošty, ktorá nikdy nepríde. Keby jej niekto v tejto chvíli povedal, že láska je nádherný povznášajúci cit, do čertovej matere ho pošle, ale našťastie nikto nič také neurobí a Milenkin slovník zostáva panenský a nepoškvrnený.

Škoda, že len slovník.

No bolo jej treba zabávať sa s mužom?

Nebezpečná kratochvíľa.

„Nepíše,“ vzdychne, „on mi srdce vzal a ani nenapíše!“

Tu sa čelo skriví, pera roztriasie, vypadne slza a Milenka sa pustí do horkého plaču.

„Zle mi je! Zle mi je! Uspite ma, lebo to nevydržím! Nemám srdce, och, bolí to!“

Hádam by nezaškodilo spýtať sa, čo za zloducha jej srdce vzal a odmietal ho poštou poslať alebo inak vrátiť späť, lenže Milenke o ňom nie je do reči. Môžeme sa len domnievať, že to bol nejaký vojačik z jednotky, ktorá sa zjavuje a mizne ako tieň mraku na stráni nad mestom – kedy sa jej zachce, vždy inej veľkosti a poslednú dobu vôbec.

Zle bolo Milenke a teraz je s ňou najhoršie.

Na návštevu prichádza pán doktor.

„Chumaji! Už ich kradnú bezo zvyšku! Ja by som to za trestné vyhlásil!“

„Čo kradnú? Čo zmizlo našej Milenke?“

„Ani aortu nenechal… Ešteže pri ňom nestratila hlavu.“

„To by sme si boli všimli, keby prišla domov bez hlavy.“

Nie je čas vyčkávať na vrátenie pôvodného srdca, tu sa už k úmrtiu schyľuje, a tak doktor nariadi okamžitú transplantáciu chýbajúceho orgánu.

Milenku kladú na operačný stôl, kde ešte stále vzdychá a plače.

Doktor ju otvorí a vloží do nej srdce zo skla – číre, čisté, ľahučké a úprimné. Osadí orgán do hrude tak, aby jej ho už nikdy nikto nemohol zobrať a zmiznúť s ním. Už je so skleným srdcom navždy spätá a hádam aj v bezpečí.

Milenka nasledujúce dni zisťuje, že sa cíti dobre, priam nijako. Srdce váži ako ľahkým dychom vydýchnutá bublina.

Prázdna, ľahká… nijaká…

Tak sa cíti Milenka.

Dotiahne sa tieň, pokryje stráň od úpätia až po vrch, ale vojačik sa neukáže.

A nech! Nech si ho čert berie!

Do domu vstúpi plukovník v čižmách so zlatými ostrohami. Podá Milenke dar zabalený v šatke. Vraj od vojačika, čo sem kedysi chodieval. Vraj už sa vojačikovi zunovalo hájiť dievčine srdce u seba.

„Čo ja už s tým?“ Milenka hodí zbytočný orgán psovi. A ako mäso padne vhod psovi, tak jej padne vhod plukovník.

Dobre mi bolo so skleným srdcom, ale bude ešte lepšie. Ukradnúť ho neukradnú, tak prečo sa nezabaviť?

Ostrohy na čižmách štrngajú a zvoní smiech. Plukovník sa ženie okolo stola ako hladný vlk a Milenka pred ním uteká. Zabáva sa, koľko sa jej páči, a ničoho sa nebojí. Po niekoľkých kolečkách stratí vlk trpezlivosť, vrhne sa na korisť. Milenka zvýskne a nechá sa vyložiť na stôl. Miestnosť hrá do červena, rovnako ako Milenkine líca a pery. Dvíha sa lahodná hmla a oni sa do nej ponárajú. Ronia sa kvapky. Plukovník dievčinu rozpaľuje a sám je v jednom ohni. Zhadzuje dolomán, šúcha okraj sukne hore po stehnách, šepká slová obdivu. Na plešine raší pot, vlhnú riedke vlasy a odkiaľsi sa nesie ako preklínanie: láska, láska, láska. Milenka je rozhorúčená, priveľmi rozhorúčená… „Nebezpečné,“ zašepká… sklené srdce neukradnú… ale predsa len je to… „Ach, nebezpečné…“ V Milenke to vrie, oheň sa šíri z lona do hrude, oheň všetko spaľuje a v ohni praská… praská… sklo…

Milenka od bolesti vykríkne a vyzerá, že to už neprežije. Miesto slastného ach, ach je už len bolestné och, och. Prvý jej srdce vzal a druhý ju tak rozpálil, že jej sklené v ohni puklo.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

21. októbra 2013
Monika Herda