Ohnivé pero Q2 2019: Čas výmeny

ohnive pero

V ZAPADNICIACH PREPÍSALI DEJINY!

BRATISLAVA/ZA­PADNICE. Komunálne voľby priniesli obrovskú senzáciu. Doteraz neznáma dedinka Zapadnice sa zapísala veľkými písmenami do dejín našej republiky. Obec bude mať prvého zvieracieho starostu na svete. Čistokrvný hnedák Pejko jednoznačne ovládol hlasovanie obyvateľov. V súboji proti bývalému starostovi Zapadníc získal neuveriteľných 90 percent hlasov. Nikto si nevie vysvetliť nevídanú dominanciu Pejka. Prelomil spoločenské tabu? Bude mať jeho zvolenie vplyv na ďalších zvieracích politikov alebo ostane jediným výstrelkom nespokojných obyvateľov? Uvidíme v nasledujúcom období.

REDAKCIA


„Chutné čítanie,“ Pejko preletel pohľadom po článku a zjedol noviny. Sedel na veľkej stoličke, ktorú vyrobili špeciálne pre jeho parametre. Rozhodol sa, že ako starosta musí pôsobiť reprezentatívne a v zasadačke by sa nepatrilo stáť na štyroch.

„Pán exstarosta Ludsky, dobré ránko,“ pozrel sa na šedivého útleho chlapíka na druhom konci stola. Ludsky mu nemohol odpovedať. Okrem toho, že bol priviazaný o stoličku, mal ústa prelepené páskou. Chlapík sa snažil vymotať. Bez úspechu. Okrem nemotorného poskakovania a mrmlania sa na nič viac nezmohol.

„Roza! Roza!“ Do miestnosti vošla kozia sekretárka.

„Čo sa deje, Pejko?“

„Pre teba som pán starosta. Už si to zapamätaj!“ škaredo sa na ňu pozrel a nedal jej šancu na reakciu. Roza sa zmätene pozrela na nového starostu a bezmocne prikývla.

„Odlep mu pásku!“ zavelil. Koza oprela svoju bradu o tvár zviazaného muža a silnými zubami potiahla lep. Ludskym bolestne trhlo až si odrel hlavu o stenu za sebou.

„Toto vám len tak ľahko neprejde!“ kričal bývalý starosta. „Synovia ma začnú hľadať. Nikto vám neuverí, že ste vyhrali zaslúžene.“

Obaja vedeli, že voľby boli zmanipulované. Členovia komisie nemali na výber. Poľnohospodárske zvieratá sa im na Pejkov pokyn vyhrážali, že pre nich prestanú pracovať. Každý dedinčan si vie zrátať, ako uživiť rodinu. Komisári otvorili zápis o hlasovaní a jednoducho vymenili čísla kandidátov. Aké ľahké, vravel si Pejko po ohlásení oficiálnych výsledkov.

„A teraz mi povedzte správne heslo od trezora,“ vyriekol mierne. Vedel, že bez hesla sa nedostane k obecným financiám a dokumentom.

„To sa nikdy nestane!“

„Ale stane,“ pokračoval kôň namrzene. „Ak to nepôjde po dobrom, dohodneme sa po zlom.“

„Nikdy!“

„Určite? Tak ako chcete. Roza!“ roztrasená koza sa vrátila do zasadačky. „Zavolaj Hryzkovcov,“ pokračoval nový starosta.

Myšací klan na seba nenechal dlho čakať. Dierou v stene sa prepchali piati bratia. Pre Pejka nebolo náročné získať si najväčších zvieracích vandalov v dedine. Sľúbil im, že za niekoľko menších službičiek si môžu robiť, čo sa im zachce. Ľudia ich celý čas len vyháňali a lákali na pasce. Takto sa mu podarilo presvedčiť takmer všetky zvieratá v obci. Politici mu ukázali, že sľúbiť môže hocičo. Keby ho niekto odmietol poslúchať, vedel, ako si poradí. Bol jedným z najväčších zvierat v dedine a všetci sa báli jeho drsných kopýt.

„Zdravím vás, kamaráti,“ oslovil ich so všetkým sebazaprením. Hryzkovcov si nechcel pohnevať. Vedel, že sa mu hodia na špinavú robotu. „Prosím vás, vysvetlite pánovi Ludskemu, že potrebujeme, aby začal rozprávať.

Myšiakom nebolo treba dvakrát opakovať. Rýchlo sa vrhli na zviazaného muža. Štyria sa rozbehli po končatinách, každý si vybral jednu. Vedúci skupiny, Zubo, vyskočil mužovi na hlavu. Ludsky sa začal zvíjať na stoličke, myši ho svojimi pohybmi šteklili. Vo svojom úsilí boli pomerne úspešní, exstarosta sa celý vrtel a jeho bolestivý smiech prechádzal do zúfalstva.

„Stop, stop, stop!“ kričal bezmocne. Pejko zdvihol kopyto, aby myši zastavil. „Tak čo? Prišli ste k rozumu? Ako znie heslo?“

„Na to sa musíte viac snažiť, nič vám nepoviem,“ vydychoval spotený exstarosta.

„Nuž, ako chcete. Pustite sa doňho plnou silou,“ rozkázal Pejko.

Hryzkovci vymenili šteklenie za niečo, čo ich najviac vystihovalo. Všetci piati sa zahryzli do pokožky exstarostu, ktorý skríkol od hrôzy. Zubo si vybral ucho a Ludskemu od bolesti vyhŕkli slzy. Napriek tomu neprezradil heslo. Z nohy sa mu už valil pramienok krvi a Zubo prešiel z ucha na nos. Pejko očakával, že o chvíľu bývalého starostu zlomia. Nerád by sa musel zbavovať tela. Nechcel vyvolať žiadne podozrenia.

„Pomoc. Sú tu!“ náhle vbehla do kancelárie Roza. „Ludskeho synovia zburcovali dedinu a pred vchodom čakajú s vidlami v ruke!“

Pejko neváhal a rýchlo vykukol z okna. Vonku stálo približne dvadsať chlapov. Okrem vidiel držali lopaty, motyky a palice. Uvedomil si, že v kancelárii stratili príliš veľa času. „Zastavte!" nariadil Hryzkovcom. „Použite vaše tajné chodby a zožente čo najviac zvierat. A ponáhľajte sa. Čaká nás boj!“

Myši okamžite zmizli. Pejko poslal Rozu zatarasiť dvere. Niekoľko minút musia vydržať. Otvoril okno. „Koho to tu máme?“ spýtal sa so snahou získať čas.

„Pusti nášho otca, ty klamár,“ zahučal na koňa jeden z Ludskeho troch synov, ktorí stáli na čele vzbúrencov.

„To ste na zlej adrese,“ zaklamal.

„Netrep. My sa o tom presvedčíme sami,“ zakričal druhý zo synov a smeroval k zataraseným dverám.

„Veď počkajte, podám na vás trestné oznámenie!“ Vyhrážky nepomohli. Muži sa vrhli na dvere. Z prízemia sa ozval Rozin hrozivý výkrik. Stačil už len jediný pohyb a dvere by sa rozpadli.

„Haf!“ ozvalo sa spoza skupiny. Prekvapení muži sa otočili a zbadali aspoň desať psov, troch naježených kocúrov, štyroch baranov a jedného býka. Pejkovi v tom momente odľahlo. Nikde však nevidel Hryzkovcov.

Zvieratá odrezali ľuďom únikovú cestu. Obe strany vyrazili. V momente sa pred obecným úradom strhla trma-vrma a k Pejkovi v okne sa ozývali bolestné výkriky z oboch strán.

Tri psy sa zahryzli do nohy jedného zo synov. Ich kumpán schytil vidly a jednému z baranov preťal brucho. Zviera sa kŕčovito zvalilo na zem. Kocúri sa vyštverali na ľudské hlavy a driapali. Jednému z dedinčanov rozrezali ucho. Ďalší vzbúrenec však kocúra schmatol a z celej sily ním trepol o stenu. Býk prechádzal bojiskom ako zmyslov zbavený a udupával bojovníkov na oboch stranách.

Pejkovi sa z toľkej brutality zakrútila hlava. Sily boli vyrovnané a prelievanie krvi pred jeho úradom by v médiách spôsobilo katastrofu. Ludskeho odviazal zo stoličky a silnými zubami ho schmatol za oblek. Vybehol s ním až na strechu a kopytom hlasno zabúchal o plech. Boj sa zastavil a všetci zdvihli zrak.

„Prestaňte!“ precedil a Ludskeho položil na okraj strechy. „Ak sa nevzdáte, zhodím ho dole!“

Dedinčania sa zhrozili. Synovia odhodili zbrane a postupne ich nasledovali ďalší krvácajúci muži. Boj sa skončil.

„Vzdávame sa, len ho nechaj odísť,“ bezmocne kričali.

O niekoľko minút už všetci sedeli za rokovacím stolom. Pod dozorom psov. Rokovanie prebiehalo podľa Pejkových predstáv. Exstarosta mu prezradil heslo a synov prinútil, aby celú rodinu vysťahovali zo Zapadníc.


Po týždni boli Ludskovci pripravení. Na vlečku preniesli všetok nábytok s potrebnými vecami. Naštartovali traktor a pred zvedavými pohľadmi všetkých občanov a zvierat vychádzali z dediny.

Pejko pre nich za obecné peniaze vykúpil starú farmu, ktorú ohradil. Novým dekrétom vyhlásil, že na farmu pôjdu všetci ľudia, ktorí sa vzoprú zvieraciemu starostovi. Dekrétom si zabezpečil pokoj v dedine.

Keď odišli, spokojne sa otočil smerom na Hryzkovcov, ktorí sa opäť zjavili po jeho boku. „Chodťe do každej obce a zburcujte zvieratá. Nabudúce vyhrám prezidentské voľby!“

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po ukončení hlasovania a vyhodnotenia daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

4. novembra 2019
Dominik Gregor