Ohnivé pero q2 2014: A do vlasov jej vplietol ružu

Ohnivé pero

„Musím už ísť, María.“ Mill-i-an sa neochotne odpotiahol na vzdialenosť nedotyku. Bolelo to ako čert, akoby z neho zaživa drali kožu.

Zdroj štítu už sotva priadol, blízky stavu občasného výpadku. Mal najvyšší čas.

Len sa nejako nemohol premôcť a definitívne sa vzdialiť. Lebo Mary, jeho María, sa zakaždým prisunula k nemu. Na dotyk.

„Nechoď,“ prosila.

Mesiacu padali vlasy. Noc bola kvôli tomu pehavá a málo nočná, a každá ženská krivka jeho krásnej pozemšťanky jasná a ostrá. Líčkami sa jej lial zlatožltý med, na vrkoč sa jej sypal zlatožltý prach.

„Zostaň. Veď čo ti tu chýba?“ Prešla do útoku najťažšími zbraňami, zašepkala vábivé prosebné sólo a filharmónia usínajúcej prírody jej s chuťou robila vokály. A tie jej oči!

„Ó, Drahá…“ Mill-i-an sa neubránil vzdychu. Ale ďalšie zvuky svojho hlasu zadržal za membránou dorozumievacej jednotky, zatajil svoju najsmutnejšiu myšlienku: ´Nič… a všetko.´

„Miláčik?“

Doma ho nazývali Mill-i-an – pomýlený. Ten nepoučiteľný, čo vždy chce to, čo nemôže mať. Alebo aj miliam – plaz. Akoby sa neplazili všetci!

Ďaleko od domova mu Mary dala lepšie meno. Najlepšie zo všetkých.

„Miláčik?“ zopakovala.

„Ja… musím,“ ustúpil o ďalších polmeter. Ako len ľutoval, že nemôže zostať!

Vánok sa nespokojne zamrvil v korune blízkeho zakvitnutého čerešňového stromu. Lupienkový snehopád zhustol.

„Ale nezabúdaj, že ťa chcem späť.“

„Ja viem. Máš veľké pole, ktoré treba obrobiť. Kukurica sa bezo mňa nezaobíde.“

Keď ho Mary zamestnala, vylepšil jej úrodu. Mal talent vycítiť, čo pôda potrebuje a možnosti, ako z nej odobrať, čo jej nebolo treba. Od bahna a špiny závisel celý život jeho národa, tykal si s mazľavým hnusom a vedel to využiť vo svoj prospech.

Ale Mary poprela: „Preto nie.“

„Tak kvôli bráničke do záhrady? Lebo som nestihol namazať závesy a škrípe?“

„Hlupáčik.“

Pozrel sa na ňu teda pohľadom toho chlapca z reklamného plagátu, podľa ktorého si nakalibroval svoj falošný obraz. „Bolo by ti smutno samej v posteli?“

Krása, ktorou sa kedysi vyzbrojil len sťažka mohla konkurovať pôvabom jeho Maríe. Ona bola pružná a hriala. Dlane mala teplé a hebké, dotyk ako výboj plazmovej búrky. V páse bola takmer preštiknutá ako ten bodavý hmyz, čo rád lieta na konci leta po ovocí. Jediná myšlienka na spôsob, akým ovládala zvlášť svoju hornú a zvlášť dolnú polovicu tela mu vždy spôsobovala vážne problémy s nadýchnutím. Ešte šťastie, že všade vôkol bolo toľko kyslíka.

Mary sa dávno nečervenala pri poznámkach o ich spoločných nociach.

„To áno…,“ súhlasila, až trochu priochotne a prirýchlo. Ale skôr ako by ho stihlo premôcť sklamanie, vysvetlila: „Lenže ani toto nie je ten dôvod.“ Ukryla si pred ním tvár a prsty, ktoré zvykli miesiť cesto na najlepšie buchtičky, aké kedy trávil, zložila do seba. „Dôvod si ty.“

Aj ona bola dôvod. Zbožňovaný a krásny, kvôli ktorému bude mať v sebe prázdne miesto vždy, keď bude ďaleko.

Dobre teda. Tak ešte posledný bozk.

Mill-i-an sa posunul späť. Jeho štít sa na mnohých miestach dávno rozštiepil, ešte držal tvar, ale už nechránil. Bolesť, ktorú cítil bola priam neznesiteľná, stratil úplne všetku odolnosť voči ostrým hranám cestičky.

Nedbal na to. Postačí krátky šlemový zábal a zahojí sa. Objal Maríu a pritiahol si ju k sebe.

Keby len mohol zostať! Neodišiel by ani na jedinký deň, ani len na jedinú hodinu!

Ale krycia aparatúra hlásila už pár hodín kritické hladiny. A zdroj štítu vyrevúval na poplach ako divý.

I keď… práve stíchol.

Bez funkčného vybavenia sa Mill-i-anova kamufláž nadobro odporúčala. Mary zmätene a neveriacky hľadela na zvitý pár jeho chápadiel vo svojej dlani.

„Kurva,“ zahrešil celkom pozemsky.

Z ústneho otvoru mu najskôr vyšiel iba nezrozumiteľný blábol, jeho hlasivky zneli inak než ľudské hrdlo. Aj výsledok bol presne taký. Jeho prekrásna mexičanka jediný raz vzhliadla na jeho pravú podobu, vykríkla a zamdlela. Pohotovo ju zachytil do chumľa svojich nemálo tentakel, aby si pádom neublížila.

Kamenný povrch chodníka i drevená dlážka ho kruto vytrestali za nedbalosť. Kým zaniesol svoj krehký náklad do spálne, do perín, krvácal z mnohých rán. Ešte narýchlo citlivými membránami prísaviek na svojich chápadlách skontroloval rytmus Maríinho srdca. Tok-tok, tok-tok, bilo. Silno a hlasno.

Bude v poriadku.

Zobudí sa až ráno, s ružou vo vlasoch. Spomenie si, ako jej v svojej pozemskej podobe mával spoza vrátok, ako to robieval vždy, a pomyslí si, že tá hrôza s rozstrapkanými končatinami a tuctom vlhkých očí sa jej iba zdala, že to bol strašný, odporný sen.

Potvrdí jej to, keď sa vráti.

Ale odísť musel. Potreboval adekvátnym spôsobom dobiť svoje náročné maskovacie zariadenie. Za nič na svete ho nevedel prinútiť prispôsobiť sa pozemským podmienkam. A možno nikdy neprinúti. Aj jeho opravy boli čoraz náročnejšie, pozemské prostredie preň bolo nekompatibilné – ošklivosť a hnus sa s krásou a jemnosťou akosi nikdy nezniesli.

Strašnú predstavu, že nastane deň, keď sa viac nebude môcť odpútať od všetkého, čo ho ničí zahnal. Pretože zlých dní mal do zásoby.

Zamkol dvere zvonka a rezervný kľúč odložil späť na miesto, pod kvetináč.

Domček sa odrážal na pozadí nočnej oblohy lemovaný svetelnými čriepkami mesačného svitu. Uprostred zelene svetielkoval ako diamant spadnutý do trávy. A Zem bude medzi hviezdami žiariť ako smaragd.

Tam, kam išiel on, žiadnej krásy niet.

Chcel by sa znovu narodiť. Ako človek.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) ktoré sú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

3. novembra 2014
Secentity