Ohnivé pero Q1 2019: Sociálna republika

ohnive pero

„Milí liberálni novinári! Volám sa Ján Mak, som minister médií Sociálnej republiky a dnes vám budem robiť sprievodcu po našej milovanej vlasti,“ predstavil sa pupkáč ohúreným zahraničným novinárom čakajúcim v prázdnej letiskovej hale. Počkal kým tlmočník preloží jeho slová a velikášsky pokračoval: „Hoci reprezentujete záujmy vašich skorumpovaných mecenášov, ktorých cieľom je kydať špinu na našu mladú a úspešnú Sociálnu republiku, náš predseda Rob IV. je milostivý, a preto vám dovolil navštíviť našu krajinu, aby ste o nás mohli objektívne informovať občanov vo vašich prehnitých kapitalistických zriadeniach. Máte jedinečnú možnosť otvoriť oči vašim spoluobčanom a pomôcť im pochopiť, že jedinou cestou je sociálna revolúcia. Pomôcť im, aby sa zbavili jarma útlaku, zvrhli kapitalistických tyranov a nastolili vládu sociálnej demokracie – vládu mieru a prosperity. Doterajšiu absolútnu izoláciu sme sa rozhodli prerušiť na počesť dvadsiateho výročia Veľkej sociálnej revolúcie, preto pamätajte na vašu povinnosť objektívne informovať! Nechceme, aby ste spievali ódy na našu vlasť. Chceme len, aby ste pravdivo popísali, čo uvidíte a zažijete. Pretože sme si istí, že tak pomôžete šíreniu celosvetovej sociálnej revolúcie – jediného možného riešenia globálnych i lokálnych problémov. Nejaké otázky?“ Všetci žurnalisti sa okamžite prihlásili.

„No dobre, zodpoviem dve a potom začneme náš dnešný oficiálny program,“ vyhlásil.

„Je pravda, že nemáte internet?“ spýtal sa zarastený mladík.

„Náš predseda Rob IV. je demokrat. Sociálny demokrat. Preto nadobro skoncoval s týmto nemravným výmyslom, ktorý je primárnym nástrojom a zbraňou našich nepriateľov. Internet využívali, aby nahlodali morálku našich občanov, a je teda viac než skvelé, že ho predseda zakázal. Ochránil tým našich ľudí pred nástrahami liberalizmu a všakovakých spiatočníckych a zvrátených ideológií,“ recitoval pateticky. „Ďakujem za vaše otázky. Čas nás tlačí, preto sa musíme presunúť do centrály Oddelenia pre správu literatúry, kde na vás už čaká pán predseda. Nech sa páči, nasledujte ma,“ pokúsil sa minister o očarujúci úsmev a vzápätí už trielil preč. Neborákom neostalo iné ako bežať za ním.


„Nech sa páči, ponúknite sa chlebom a soľou, a našim tradičným nápojom žinčicou!“ vyzval žurnalistov Mak v zasadačke centrály Oddelenia pre správu literatúry. Zopár odvážlivcov ochutnalo chlieb, no na zapáchajúcu bielu tekutinu si trúfol iba jeden. Len čo položil na stôl prázdny pohár smrteľne zbledol a okamžite sa drobnými krôčikmi rozbehol k záchodom.

„Žinčica nie je pre každého,“ zachechtal sa minister. Ostatní okamžite vrátili naspäť nahryznuté kusy chleba.

„S poľutovaním vám musím oznámiť, že predseda Rob IV. sa s vami žiaľ, kvôli neodkladným pracovným povinnostiam, nemôže stretnúť. Nahral však pre vás krátke video,“ oznámil pohlavár sklamaným reportérom a dal pokyn poskokovi s diaľkovým ovládaním.

„Milí priatelia,“ prihovoril sa novinárom predseda z veľkoplošnej obrazovky, „vitajte v našej mladej Sociálnej republike, prvom naozaj sociálnom štáte na svete. Cíťte sa u nás ako v raji. Sociálnom raji,“ zaželal Rob IV. a obrazovka stmavla.

„Určite vás zaujíma, čo presne je v náplni práce OSL,“ nadviazal minister akoby nič.

„Zákerná propaganda vašich úpadkových médií v prehnitých kapitalistických štátoch o našej mladej a úspešnej republike šíri neskutočné množstvo klamstiev a výmyslov. Práve preto sme vás na úvod pozvali práve na prehliadku OSL – špičkového a naozaj ukážkového pracoviska nášho ministerstva. Dnes uvidíte ako s úsmevom na perách budujeme náš sociálny štát. Áno?“ oslovil Mak novinára hlásiaceho sa s otázkou.

„Je pravda, že všetky pre váš režim neprijateľné knihy pálite?“

„Ale vôbec nie. Asi ste čítali 451 stupňov Fahrenheita,“ zasmial sa potentát. „U nás sa knihy páliť nemôžu – je to zákonom zakázané,“ zdôraznil.

„Ale nejako ich máte regulované, alebo sa mýlim?“ pýtal sa ďalej žurnalista.

„Tak regulované… To je príliš silné vyjadrenie. Takto by som to rozhodne nepomenoval. Náš prvý predseda Rob I., nech mu je marxistické nebo – to najlepšie zo všetkých deviatich nebies – revolučne beztriedne, rozdelil knihy do piatich kategórií. Veľmi prospešné, prospešné, neškodné, škodlivé a veľmi škodlivé.“

„Prečo práve do týchto piatich kategórií?“ spýtala sa novinárka s dlhočiznými dredmi.

„Výborná otázka, kolegyňa,“ pochválil ju pohlavár. „Jednoducho preto, že sa mu v sne zjavil Matej Hrebenda, patrón všetkých knihovníkov a nadiktoval mu takúto klasifikáciu.“

„Patrón sa zjavil v sne? To snáď žartujete,“ rozosmial sa korpulentný spravodajca.

„O takýchto vážnych veciach sa u nás nežartuje,“ napomenul ho Mak mrazivým tónom. „Matej Hrebenda bol slepý, pretože obetoval svoj zrak, aby mohol nahliadnuť do studnice múdrosti. Vďaka čomu sa stal vševediacim.“

„Toto ale vážne nemôžete myslieť vážne, pán minister,“ namietala mladučká redaktorka.

„Myslím to smrteľne vážne. Ak chcete takýmto spôsobom spochybňovať naše dejiny a kultúru, tak asi budem nútený nechať vás vyhostiť. Tak čo, budete ešte znevažovať našu históriu?“ spýtal sa chladne.

„Nie,“ zašomrala rezignovane.

„To ma naozaj veľmi teší. Matej Hrebenda, patrón knihovníkov, sa predsedovi Robovi I. zjavil v sne a nadiktoval mu klasifikáciu kníh. Občania Sociálnej republiky môžu vlastniť akúkoľvek knihu. U nás zakázané knihy nejestvujú. Všetky sú však zaznamenané v centrálnom registri vlastníkov kníh. Za vlastníctvo škodlivých alebo veľmi škodlivých kníh sa musí ich majiteľ podieľať na zametaní chodníkov, stavbe protipravicových a protiliberálnych múrov a čistení verejných záchodov. A ešte je takýmto občanom, podľa počtu škodlivých kníh, ktoré vlastnia, znížený denný prídel piva a borovičky,“ vysvetľoval potentát zanietene.

„Čo znamená denný prídel piva a borovičky? A koľko to je?“ prerušil ho ryšavý novinár s okuliarmi v hrubom ráme.

„O rozvojovom programe Pivo a borovička pre každého zdarma vás bude v stredu podrobne informovať môj kolega počas vašej návštevy Ministerstva alkoholu. Ak už nemáte žiadne ďalšie otázky, môžeme sa o chvíľu zúčastniť názornej ukážky práce knihovníkov. Nikto? Výborne!“ zatlieskal funkcionár a uniformovaní poskokovia do zasadačky dotlačili stolíky na kolieskach plné rôznorodého vybavenia.

„Nech sa páči, kolegovia – nepriestrelné vesty, prilby, paralyzéry a obušky. Štandardné vybavenie knihovníkov pre prácu v teréne. Dúfam, že vám všetko bude sedieť. Dnes sa zúčastníme razie, preto tá výzbroj a výstroj. Súčasťou práce knihovníkov je aj kontrolná a preventívna činnosť. Skrátka či niekto nelegálne neprechováva neregistrované knihy. Včera sme zaznamenali anonymné hlásenie o nelegálnej držbe kníh, takže to teraz musíme na mieste preveriť,“ vysvetľoval prekvapeným žurnalistom.


„Otvorte dvere!“ zreval po zuby ozbrojený veliteľ komanda. Novinári s ministrom sa prizerali z bezpečnej vzdialenosti.

„Už idem,“ ozval sa spoza dverí slabučký hlas.

„Okamžite otvorte, lebo vyrazíme dvere!“ nástojil veliteľ. „Vyrazte dvere!“ prikázal vzápätí podriadeným.

„Knihovníci sa občas stretnú s ozbrojeným odporom. Musia preto postupovať opatrne, no razantne,“ ozrejmoval Mak. Dvere pod náporom povolili a ozbrojenci sa vrútili dnu. Po chvíli vyvliekli v putách von drobnú nevidiacu babičku.

„Zločin má mnoho tvárí a našou úlohou je nedať mu šancu. Naši nepriatelia majú všade svoje oči a uši, no my tiež,“ objasňoval ohromeným reportérom. “Zákony musia platiť pre každého rovnako. Svojou obetavou prácou na to dohliadajú aj knihovníci. A nepoľavia, kým na celom svete nezvíťazí sociálna revolúcia!“ zvolal exaltovane.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

Hlavným knižným sponzorom aktuálneho kola Ohnivého pera je vydavateľstvo Artis Omnis, vydavateľstvo fantastických kníh. Niektorí dnes už známi autori, ktorí kedysi začínali v Ohnivom pere, vydali svoju knihu práve v tomto vydavateľstve. Možno v Artis Omnis raz vyjde kniha aj autorovi tejto poviedky.


25. marca 2019
Erik Milec