Ohnivé pero Q1 2019: Nová práca

ohnive pero

Mlčky sa pozerám na znudeného človeka predo mnou. Som na pracovnom pohovore, ale po pravde som nikdy nič takéto nezažil. Spolu so mňou je v miestnosti človek, o ktorom sa ťažko niečo povie s úplnou presnosťou.

Za tým človekom je niečo ako obraz z puzzle. Lenže to nie je puzzle. Chyba, alebo skôr niekto ceruzkou kreslil čiary po rovnom papieri, aby to vyzeralo cool.? Dva jednorožce polievajú s krhlou vesmírnu loď. A tvária sa pri tom znudene. Ja si zároveň opakujem to, čo ma učila mama i babka o drogách a ich účinkoch.

„Teraz pristúpime k druhej časti pohovoru.“

Super. Druhá časť. Až na to, že ešte nebola ani prvá. Nebolo predstavenie, nikto si nepozeral papiere, taktiež moja škola či prax zatiaľ nikoho nezaujala. Čo bude druhá časť? Podáva mi škatuľu s legom. Dajú mi teraz nejakú úlohu s ním? Mám niečo postaviť?

Pani Božena vyťahuje legovú kocku. Jej meno som si všimol na jednom z obrázkov. Alebo je Božena jej dcéra? Radšej sa nepýtam.

„Akej farby je táto kocka?“

Hlásim sa na prácu grafického dizajnéra a experta na SEO a kampane na sociálnych sieťach. Čo mám povedať o červenej kocke?

„Tá kocka je červená.“

Snažím sa to povedať úplne neutrálne, i keď si myslím svoje.

„Po A je to červená kocka, po B je to zelená kocka a po C je to modrá kocka.“

„Tá kocka je červená. Môžem to pokojne zopakovať.“

„Označíme odpoveď A?“

„Áno, označíme odpoveď A. Tá kocka je červená.“

V duchu sa dostávam do vymyslenej banánovej republiky, kde sú všetci mentálne retardovaní a vďaka misionárom z planéty Zem sa učia farby. To, či je lopta guľatá alebo hranatá, sa budú učiť zajtra.

„Správna odpoveď.“

Mám teóriu, že som to odhalil. Všetci sa hrajú na hlúpych a čakajú, kto tú pretvárku prehliadne. Tá pani musí byť expert na medziľudské vzťahy a vie odhaliť všetky moje charakterové črty. Asi aj preto sa nepozerá na vzdelanie.

„Čo by ste si zobrali na opustený ostrov?“

„Praktické veci. Sekerku, udicu, stan so spacákom. Zásobu potravín, svetlicu, vhodné oblečenie. Ďalej by sa mohol hodiť čln, prístroj na destilovanie slanej vody a zdroj energie, napríklad solárne kolektory. Prípadne by som chcel mať so sebou niekoho, kto má s touto tematikou bohaté skúsenosti.“

„Po A nôž, po B kozmetiku, po C uterák.“

„Všetky tieto možnosti môžu byť vhodné. Nôž je praktický na prípravu jedla, na lov, stavbu obydlia i vlastnú obranu. Vhodné kozmetické prípravky vedia zlepšiť odolnosť proti priamemu slnku, ale myslím si, že sú najmenej potrebné z danej trojice. Uterák môže byť nápomocný ako súčasť strechy, ako šatka pri zdravotných problémoch či prikrývka hlavy v horúčave. Alebo ak by sa o mňa začali zaujímať tvory z knihy Stopárov sprievodca galaxiou a skúšali by na mne svoje rýmy.“

„A je správna možnosť. Vaša odpoveď nie je správna.“

„Prečo nie je správna?“

„Postupujem presne podľa predpísaného protokolu.“

Myslím si svoje. Alebo prestávam myslieť? Som sám, ale keby tu bol spolu so mnou ešte niekto, dal by mi za pravdu. Niečo tu veľmi smrdí. Nech má tá pani na papieri čokoľvek, musí ísť o nejakú hru.

„Tretia otázka. Ktorý slon je ružový?“

Podáva mi papier, na ktorom sú nakreslené štyri slony. Je to veľmi jednoduchá omaľovánka. Jeden slon je bezfarebný, nikto ho nevymaľoval, zatiaľ čo ďalšie tri sú ružový, zelený a modrý slon. Pripomína mi to starý vtip s časopisom Dobrý Fet. Tam bolo modré slnko, tu je modrý slon. Už nikdy si nebudem robiť srandu z ľudí, čo majú inú farbu pokožky. Ak naozaj uvidím modrého alebo zeleného slona, tak sa asi neudržím. Neviem, ktorá rasa ľudí je nejaká najlepšia či najhoršia. Všetci sme ľudia. Dokážeme spolupracovať a nejako si rozumieť. Ako by sa zelený slon pozeral na modrého, to neviem. Môže byť zelený slon rasista?

„Tento je ružový.“

„Po A je to prvý slon. Po B je to druhý slon. Po C je to tretí slon. Po D je tu štvrtý slon.“

„Prvý z ktorej strany? Prečo priamo pri nich nie sú čísla? Pozrite sa, ukážem prstom na ružového slona, v poriadku? Tento je ružový.“

„Nesprávna odpoveď. Správna odpoveď je B, druhý slon.“

„Ukázal som na neho.“

„Najskôr ste povedali, že správna odpoveď je prvý a pýtali ste sa z ktorej strany. Správna odpoveď je druhý zľava alebo tretí sprava.“

Okej, začínam mať roho dosť. Nejde mi o body, ide mi o princíp. Vzdal to už niekto? A ak áno, odišiel po svojich, alebo ho rovno biele plášte odviezli niekde preč?

„Štvrtá otázka. Ktorá kocka má najviac bodov?“

Pozerám sa na ďalší papier. Tentokrát sú na ňom kocky. Klasické hracie kocky, aké sa používajú všade od Človeče nehnevaj sa po všetky tie hry v Las Vegas.

„A je správne. Na kocke A je najviac bodov.“

Myslím si svoje. Každá kocka má rovnaký počet bodov. 6+5+4+3+2+1 má každá jedna kocka. Ale podľa obrázku je najviac bodov na prvej kocke. Na druhej a tretej je hneď vedľa šestky jednotka. Zas to niekto nedomyslel? Alebo to premyslel až príliš dobre?

„Správna odpoveď. Posledná otázka.“

„To ma teší. Počúvam.“

„Červené auto ide rýchlosťou 60 kilometrov za hodinu. Za aký čas prekoná vzdialenosť 120 kilometrov?

„Prosím si možnosti.“

Je mi jasné, že sú to dve hodiny. Ale keď už som tu a ničím si psychické zdravie a celé časti svojej osobnosti, tak si počkám. Skôr, ako dostanem to najväčšie okno zo sústredenia na tieto otázky.

„Po A sú to dve hodiny, po B sú to tri hodiny, po C sú to štyri hodiny a po D je to šestnásť hodín, trinásť minút a 22 sekúnd na severnej pologuli a šestnásť hodín, trinásť minút a 23 sekúnd na južnej pologuli.“

„Označujem odpoveď A.“

„Správna odpoveď.“

Napadlo mi, že sa tej pani spýtam na milostný život. Len tak, nech je prča. Spýtal by som sa tiež, či už zažila milovanie pod pouličnou lampou v strede decembra,

„Máte tri body. Na postup potrebujete štyri body.“

„Je Vám to ľúto?“

Neviem, čo to do mňa prišlo. Prečo som sa to vlastne spýtal? Alebo chcem nejako otestovať ja ju? Povie zas niečo o tom, že ide presne podľa protokolu? Nie je tá žena náhodou robot? Má robotické vyjadrovanie a nečudoval by som sa, keby obsahovala plast a hliník.

„Máte málo bodov.“

„Ale som šťastný. To je dôležité. Aj Vy ste šťastná?“

Pani rozmýšľa. Teraz pravdepodobne z databázy vytiahne niektorú všeobecne použiteľnú odpoveď. Cítim sa ako bezcharakterná postava a je mi to v podstate jedno.

„Neviem.“

„Čo robíte, keď nie ste v práci? Máte koníčky? A ako sa Vám tu páči? Ste spokojná s platom?“

„Neviem. Neviem. Neviem. Neviem.“

Toľko neviem za sebou, až mi to začalo byť celé veľmi podozrivé. Nepotrebujem ani odpovede od A po D, aby som sa cítil ako temná postava v pozadí, ktorá si všíma všetky detaily.

„Som prijatý?“

„Máte málo bodov.“

„Som prijatý?“

„Nesprávna odpoveď.“

„Som prijatý?“

„Nesplnili ste potrebný počet bodov“

„Som prijatý?“

„Vaša požiadavka bude spracovaná v pracovných dňoch od ôsmej hodiny ráno do sedemnástej hodiny poobede.“

„Výborne. Marek je tu? Zavolaj mi prosím ťa Mareka, dobre?“

Z vedľajšej kancelárie prichádza vysoký chlapík v značkovom saku.

„Čau Marečku, ako sa máš?“

„Celkom fajn. Pokecal si si s Boženou, ako vidím. Čo na ňu povieš?“

„Zo začiatku som si myslel, že to ani nie je umelá inteligencia. Ale toto štúdio si spravil skvelo. Fakt mi to pripomína personálne oddelenie. Veronika má stále rada jednorožce? A Mareček junior vesmírne lode?“

„Dávno sme sa nevideli. Veronika ich má stále rada, ale junior poriadne podrástol. Teraz sa venuje umelej inteligencii, ako vidíš.“

„Platí zajtra ten futbal?“

„Platí. Ale ak mi nejaká umelá inteligencia zase zavolá gay maséra ako minule, tak budem musieť najskôr fagana prefliaskať a na futbal pôjdem s tebou až potom.“

„Aký otec, taký syn. Iná kapitola toho istého príbehu. Len je ten príbeh čoraz viac umelý.“

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

Hlavným knižným sponzorom aktuálneho kola Ohnivého pera je vydavateľstvo Artis Omnis, vydavateľstvo fantastických kníh. Niektorí dnes už známi autori, ktorí kedysi začínali v Ohnivom pere, vydali svoju knihu práve v tomto vydavateľstve. Možno v Artis Omnis raz vyjde kniha aj autorovi tejto poviedky.


25. marca 2019
Stanislav Hoferek