Ohnivé pero Q1 2019: Nočná záhada

ohnive pero

Dom je starý, polorozpadnutý, spolovice pohltený lesom a je obývaný jediným podnájomníkom. Samozvaný čierny vládca obydlia po nociach blúdi miestnosťami a loví opovážlivcov vnikajúcich dnu z polí.

Poobede zúrila búrka. Vietor lomozil všetkým čo sa mu postavilo do cesty a podporovaný hromovou kanonádou vytváral hrôzostrašnú zvukovú kulisu. Spať pri tom humbuku vie iba ten najotrlejší tvor. Taký je mocný, domáci pán.

Po ceste, dlho nepoužívanej, takmer úplne zarastenej burinou, bežala skupina ľudí. Jeden z nich otvoril ťažké dvere a premoknutá skupina sa zložila pod strechou.

Po búrke nastalo ticho. Tvor uprel svoje smaragdové oči do pokojného neba cez dieru v streche. Spokojne si olízal svoje biele tesáky, ostré ako ihly. Obloha bola už čierna ako jeho kožuch. Začal si vystieral chrbát, ale v najlepšom ustrnul. Jeho špicaté uši zaznamenali lomoz. Zvuk, ktorý do jeho panstva nepatril. Tvor sa vybral na prieskum. Rušivý zvuk sa ozval z opačného konca rozľahlého domu.

Predtým ako vkročil do vstupnej haly zastal a pomaly vysunul hlavu spoza rohu. Smaragdové svetlá preskúmali priestor. Popri stene boli poukladané akési vrecia, či vaky. Pripomínali múmie. Rytmicky sa mierne pohybovali, sprevádzané fučaním a niektoré aj pochrapkávaním. Áno, v múmiách spali ľudia. Tvor nehlučne obišiel každú jednu a každému spiacemu obyvateľovi múmie pozrel do tváre.

„Keby som chcel, tak vás po jednom zmasakrujem.“ pomyslel si. Dve múmie boli prázdne. Zvnútra ešte sálalo teplo z tiel, ktoré museli pelechy opustiť iba pred okamihom. Tvor zmeravel. Vystrel krk a pomalým otáčaním hlavy upieral smaragdové svetlá do tmy. Nič. Začal mierne pohybovať ušnicami.

Tvor vyrazil. Bežal chodbou kolmou na vstupnú halu a v poslednej chvíli uskočil do komôrky. Opatrne vysunul hlavu a uprel svetlá na postavu pred dverami do miestnosti, ktorá bola v minulosti kuchyňou. Zbadal ho! Pripomínal mu stredovekého bojovníka. Ťažké topánky, celé zablatené, zelené nohavice z pevnej látky, s kapsami na kolenách. Hrubý, vyťahaný sveter mu pripomínal krúžkovú zbroj. Dlhé vlasy mal na temene zviazané do drdola. V rukách držal mocný drúk.

Pár sekúnd si hľadeli do očí, keď zrazu bojovník zabodol drúk do zeme a mocným hlasom predniesol: „You Shall Not Pass!!!“.

„Čarodej!“ pomyslel si tvor a ufujazdil. Svižne vyskočil na trámy pod strechou a rafinovane sa priplichtil opäť pred vchod do kuchyne. Tentoraz nepozorovaný, zvedavo pozoroval čarodeja. Čo čarodej stráži? Dostať sa tak do kuchyne. Určite tam bude ukrytý poklad. Lúpežníci spia a ich druh je na hliadke. Ako sa dostať do tajomnej miestnosti? O inom vchode tvor nevedel. Vyčkával.

Čarodej sa otočil smerom do kuchyne. „Hotovo?“ spýtal sa. Tvor si spomenul na druhú prázdnu múmiu. „Hotovo. Diky.“ Druhý hlas, ktorý sa ozval bol jemný, dievčenský. Tvor od napätia nedýchal a zvedavo upieral smaragdové oči do priestoru, kde očakával druhého človeka. Vyšla. Mala farebnú dlhú sukňu, farebný sveter a dlhé, trochu strapaté vlasy. „Princezná!“ pomyslel si tvor. Princezná podávala bojovníkovi akýsi zmotaný pergamen a cudne klopila oči. „Fakt dík. Zachránil si ma.“ pošepla. Čarodej sa iba usmial a spolu odkráčali k svojim múmiám.

Konečne! Tvor má možnosť preskúmať záhadu v kuchyni! Svižne zoskočil na dlážku, jeho labky nevydali najmenší šramot…

Čarodej a princezná sa čo najtichšie nasúkali do svojich múmií. Do ticha sa najskôr ozvali vrznutia dvoch zipsov a vzápätí neľudské zavrešťanie rozčarovaného tvora. Ľudia v múmiách si splašene posadali a pozerali s hrôzou jeden na druhého. Iba čarodej zostal ležať a pousmial sa popod fúzy.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

Hlavným knižným sponzorom aktuálneho kola Ohnivého pera je vydavateľstvo Artis Omnis, vydavateľstvo fantastických kníh. Niektorí dnes už známi autori, ktorí kedysi začínali v Ohnivom pere, vydali svoju knihu práve v tomto vydavateľstve. Možno v Artis Omnis raz vyjde kniha aj autorovi tejto poviedky.


1. apríla 2019
Marián Šteflík